blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

18.01.2007.

Sjećanje: DŽEMAL BIJEDIĆ (1917 - 1977.)

Preslušavanjem magnetofonskih traka sa razgovorima između posade aviona i kontrole leta u Beogradu i Sarajevu Savezni komitet za informacije o tragediji je saopštio da je konverzacija vođena tokom čitavog leta. Javili su nadlijetanje VOR Sarajevo i radio-fara KB (Kobilja glava). Kontrola letenja u Beograd i Sarajevu radila je u granicama propisane procedure. Tokom leta nije bilo ukazivano ni na kakvu neispravnost aviona i teškoće u upravljanju.

Računskom rekonstrukcijom putanje leta aviona i pregledom dokumentacije, Komisija je konstatovala da je avion preletio VOR Sarajevo i u doletu i u odletu od radio-fara KB imao ispravan kurs leta. Komisija je konstatovala i da su brzina i visina leta znatno odstupali od predviđenih po propisanoj proceduri za prilaz i slijetanje na aerodrom Sarajevo. Usljed ovih odstupanja, do kojih je došlo iz dosad neutvrđenih razloga, zalazni zaokret aviona je otpočeo 5,5 km dalje od propisanog proceduralnog zaokreta, našao se na visini koja je 300 m niža od minimalno dozvolene i sa brzinom 69 km km/h većom od najveće dozvoljene u ovom sektoru. U 10.43 minuta avion je udario u planinu Inač, na visini od 1.350 m.

 

Prema pisanju Oslobođenja, Politike idr. novina Almasa Bejtić (62) iz sela Bjelovići (Kreševo) bila je jedini živi očevidac kada je avion udario u planinu nekih stotinjak metara od nje.  'Planina se zove inač. Njen vis, kojeg gorštaci od juče proklinju –što ga gromovi ne rasture- nosi ime Lisin. Politika također u svom tekstu piše 'Bilo je 10.43 kada je avion obavijestio da se sprema za slijetanje. Negde u tim trenucima veza se prekinula. Nakon što je javljeno da je veza prekinuta, u vazduh se vinuo jedan helikopter i krenuo u potragu. Puna tri sata letilica se probijala kroz maglu i vetar koji je nosio sneg'. Tijela su pronađena isti dan. Posmrtni ostaci su sutra ispraćeni iz Kreševa za Visoko, a onda za Beograd.   

 

Predsjednik Tito i njegova supruga Jovanka su odmah 18. januara poslali saučešće porodici druga Džemala Bijedića: ' Tragična i prerana smrt vaših roditelja Džeme i Raze Bijedić duboko nas je potresla. Pridružujemo se vašem bolu povodom ovog nenadoknadivog gubitka i upućujemo vam izraze naših najiskrenih saosjećanja'.

 

Isti dan predsjednik Tito je iz Tripola da zvaničnu izjavu povodom tragične smrti u tom strašnom avionskom udesu predsjednika SIV-a Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i ostalih drugova. Uz sve ostale Bijedićeve zasluge Tito je u završnom dijelu spomenuo njegovu zaslugu za ostvarenje međunarodnih veza i prijateljstva sa vodećim ličnostima niza zemalja, prije svega nesvrstani čime je mnogo doprinio razvijanju međunarodne saradnje, a ujedno i ugledu koji naša zemlja danas uživa širom svijeta što se odnosi i na zemlju odakle šalje izjavu – Libiju.

 

20. januara Tito i Jovanka su neposredno poslije povratka iz Tripolija položili vijenac u auli Skupštine SFRJ na odar s posmrtnim ostacima na kojem je pisalo 'Dragom Džemi i Razi – Tito i Jovanka'. Ispraćaju je prisustvovalo hiljade građana Beograda. Tuga i šok su se osijetili u čitavoj zemlji. Uz odvanje počasti minutom šutnje i najveće državne počasti posmrtni ostaci su zatim specijalnim vozom prebačeni u Sarajevo, gdje je obavljena sahrana uz najviše počasti u petak 21. januara u 14.00 sati.

U BiH 20. i 21. januar su proglašeni dani žalosti. Kažu da je izgledalo kao da je čitava BiH došla u Sarajevo da oda počast svom Predsjedniku. 'Predsjednika iz naroda' žale mnogi – od predsjednika i kraljeva do njegove raje s kojom je provodio slobodno vrijeme na Crepoljskom. Branko Ćopić kaže da ga ne čudi duh Mostara kada su se ljudi poput Džeme rodili u njemu. Sve svjetske novine donose na naslovnim stranama vijest o pogibiji Džemala i Razije., stižu sućuti od svih država svijeta. 21. januar 1977. godine je dan žalosti u Jugoslaviji, ali i u Šri Lanci i Indiji. Njihove zastave su spuštene na pola koplja.

link: burek:U susret 30. godišnjici tragične smrti Džemala Bijedića: LEGENDA KOJA NADRASTA NAŠU BUDUĆNOST

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4712283

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog