blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

19.05.2007.

Muzičko selo: NEZAHRĐALE ZAHRĐALE TRUBE

Jedan od najvećih hitova ex jugoslavenske scene svih vremena je pjesma Zarjavele trobente. Ove zahrđale trube je malo polirao Zoran Predin kojem ipak pripada dio zahvale što je ova pjesma i danas jedan od najrađe slušanih hitova. Refren pjesme Zarjavele trobente se čini kao neka himna slovenačke rock scene. Ako bih bio maliciozan dodao bih i to kako je pored bosanske love iz Ljubljanske banke u Sloveniji završio i jedan od najvećih bosanskih hitova ikad snimljenih. Autori pjesme koju i danas mnogi pripisuju Zoranu Predinu, odnosno Lačnom Francu bili su Aljoša Buha i Adam Subašić. Istina kada se ova pjesma pripisuje Predinu na raznoraznim forumima to bi čovjek i shvatio. Ipak, problem je što su zabludi o Predinovom autorstvu nad ovom pjesmom doprinijeli i Vjesnikov rock kritičar Hrvoje Horvat te Pero Janjetović u Yu rock enciklopediji. Druga dezinformacija pored te da je njen autor Zoran Predin je ona koja kaže da ju je Zoran Predin i otpjevao na istoimenom albumu Kongresa. Ni to nije tačno jer se u Zarjavelim trobentama Kongresa, kao i u pjesmi Zabava pojavio samo kao prateći vokal i suradnik na refrenima. Osam godina kasnije Predin je na svom solo albumu »Gate na glavo« uvrstio i svoju obradu pjesme Zarjavele trobente, a ista se pojavila i 1995. godine na live albumu Lačnog Franza pod naslovom »Petnajstletnica v živo«. Ponovno, nešto kasnije Predin poseže za ovim Kongresovim hitom te refren i pjesme Zarjavele trobente upotrebljava u svojoj pjesmi " Jutri bom pujsa razbil " na albumu »Slon med porcelanom«.

Što se tiče Horvatovog teksta u Vijesniku na njega je, 30.03.2000. godine, reagirao  i naš ugledni muzički kritičar Ognjen tvrtković a čiji dio reakcije zbog uobičajene Tvrtkove temeljitosti prenosim u cijelostiNegdje u sredini teksta će on (op.a. H. Horvat) ustvrditi da je skladba »Zarjavele trobente« »nezaboravni podsjetnik na fazu Lačnog Franza«, dakle grupe u kojoj je Zoran Predin stasao kao jedan od najvažnijih rock autora i pjevača na ovim prostorima.
Netočno, jer se radi o skladbi koju su napisali članovi odličnog sarajevskog novovalnog sastava »Kongres« – bubnjar Adam Subašić i bas gitarist Aljoša Buha (potonji po majci iz Nove Gorice i otuda slovenski tekst!); ovoga drugog kasnije znamo kao jednog od ustanovitelja popularne »Crvene jabuke« i jednog od dvojice poginulih u prometnoj nesreći (drugi je bio gitarist i pjevač Dražen Ričl, iz Top liste nadrealista poznatiji po nadimku Zijo).
Ona se našla i na njihovu albumu prvijencu naslovljenom upravo po toj pjesmi, a u pjevanju im se pridružio i Zoran Predin, koji je tih godina uživao izvanrednu popularnost u Sarajevu.
Predin će se te pjesme sjetiti na početku svoje solističke faze i snimiti ju (gle čuda, u Novoj Gorici) i staviti na nastupajući cede »Gate na glavo« početkom devedesetih, osiguravši joj status sveslovenskog hita. Kako je u toj fazi još radio i s »Lačnim Franzom«, istodobno i s njima ju je počeo izvoditi, pa ju je i uvrstio na oproštajni dvostruki koncertni cede snimljen u Mariboru«.
U biti radilo se o tome da su većinu u »muzičkoj vladi« sarajevske scene činili novoprimitivci. New Primiteves je bio legalno izabran od sarajevske publike te je uživao njihovo veliko povjerenje. Lačni Franz je u takvoj situaciji bio prihvaćen kao bliska pojava sa slovenačke scene, te je također uživao veliku popularnost. Generalno muzička scena je bujala različitostima, a kreativnosti nije manjkalo. U takvoj atmosferi na scenu je stupila i grupa Kongres po mnogim vrhunac spomenute raznolikosti i kreativnosti bosanske muzičke scene tog perioda. U takvoj atmosferi odmah su privukli pažnju i simpatije svih, a to će utjecati i na suradnju sa Predinom koji se 1984. pojavio kao gost na njihovom albumu Zarajevele trobente učestvujući kao prateći vokal na pjesmama Zarjavele Trobente i Zabava.

TV Sarajevo je napravila i spot za ovu pjesmu. Bio je to crno-bijeli spot sa nekim efekatima uglavnom nevješto upotrebljenim, a muzičari su imali kao neka jaja umjeto očiju. Negdje pročitah da je ova muzika korištena i u nekoj špici neke političke emisije na TVSA ali se toga ne sjećam.

Iskoritit ću prostor i da spomenem jednog od forumaša koji je među »Najbolje pjesme o cirkusu i cirkusantima« uvrstio tri: Beatles - Being for the benefit of Mr. Kite,
Kongres/Lačni Franz - Zarjavele trobente i  Nick Cave – Carny.

 

Za one koji su voljni da se malo sjete ove pjesme tu je link:

KONGRES - Zarjavele trobente > download mp3

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
5089022

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog