blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

04.02.2008.

Sjećanje: ZAIM IMAMOVIĆ - OSTAT ĆE BOSNA KAO ŠTO JE BILA

2. februara 1994. godine u Sarajevu je umro doajen bosanskohercegovačke sevdalinke.

Ime Zaima Imamovića kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Bio je uzor velikim pjevačima i mnogi su ga stavljali na prvo mjesto kao svog idola.

Rođen je 26.augusta 1920.godine u Mrkonjić Gradu. Godinu dana nakon rođenja sa svojim roditeljima prelazi da živi u Travnik i nastanjuju se na periferiji zvanoj "Bojna". Tu je proveo petnaestak godina, dok se 1936. godine nije nastanio u Sarajevu.

Karijeru započinje 10. aprila 1945. godine na Radiju Sarajevo. U to vrijeme svojim glasom i osjećajem opija slušaoce melodijama "Gledaj me draga", "Mujo kuje konja po mjesecu" i "Konja vodim, pješke hodim".
Gostovao je u Parizu, Beču, Sofiji i na Bliskom istoku, a sudjelovao je i na internacionalnom festivalu narodne muzike u marokanskom gradu Merekeš kao predstavnik jugoslavenske radio-difuzije.
6.aprila 1979.godine Skupština grada Sarajeva nagrađuje ga Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva "za njegove stare izvorne bosanske narodne pjesme i za originalne interpretacije".
U ratu 1992. godine pa do smrti Zaim je preživljavao. Svoje posljednje stihove napisao je ratne 1993. u Sarajevu:

Svud po svijetu kuda sam hodio
naše želje, pozdrav pronosio.
Ostat će Bosna kao što je bila
k'o biser sjajna, ponosna i mila.

Nakon njegove smrti izdata je knjiga pod naslovom ”Slovo o Zaimu”, u prilogu 10 audio kaseta njegovih najboljih interpretacija pohranjenih u ručno rezbarenoj drvenoj sehari.
1.novembra 1997. izdata je i poštanska markica sa likom Zaima Imamovića, koja je štampana u tiražu od 50.000 primjeraka, a sedam godina kasnije, 2004. u izdanju izdavačke kuće Buybook, Sarajevo izlazi i knjiga "Pjesma srca moga - 100 najljepših pjesama", koju su priredili Farah Tahirbegović i Damir Imamović, Zaimov unuk.

Zaim Imamović- "Djevojka sokolu zulum učinila"

www.radiosarajevo.ba

04.02.2008.

Trač selo: INCIDENT U MOSTARU - PREDSJEDNIKOVO OSIGURANJE NA NIVOU

Prema pouzdanim informacijama Dnevnog Avaza, kojeg prenosi Index.hr  jedan od članova osiguranja hrvatskog ministra obrazovanja Dragana Primorca nasrnuo je na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića. Prema Avazovim navodima on je prvo naredio Komšiću da se pomakne, a nakon toga ga je odgurnuo. Tada je reagiralo Komšićevo osiguranje, došlo je do komešanja te je Primorčev tjelohranitelj na kraju ostao razoružan. Do incidenta je došlo u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosaca" gdje se održavao "Večernjakov pečat". Incident je za Dnevni avaz potvrdilo više izvora, među njima i visokopozicionirani političari u BiH, dok iz kabineta Primorca navode da on uopće nema osiguranje i da će saopćenje o dešavanjima u Mostaru dati nakon njegovog povratka u Zagreb.

04.02.2008.

Sjećanje: 4. FEBRUAR 1994.-e NA DOBRINJI

4. februar 1994: Salvom od tri granate iz minobacača kalibra 120 milimetara pogođeni su civili u stambenom naselju Dobrinja. Prva granata pala je ispred stambenog bloka u ulici Oslobodilaca Sarajeva. Druga i treća granata pale su među prodavce i kupce na pijaci pod vedrim nebom iza stambenih zgrada u ulici Mihajla Pupina i ulici Oslobodilaca Sarajeva. Poginulo je 8 ljudi, među kojima je bilo i jedno dijete mlađe od 15 godina, a ranjeno je najmanje 18 ljudi, uključujući dvoje dece. Vatra je otvorena sa teritorije koju je držala VRS, otprilike iz pravca istoka.

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956310

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog