blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

05.02.2008.

Bosansko selo: KAKO REAGIRATE NA VIJEST O DANISU TANOVIĆU U POLITICI

Limun.hr - Danis Tanović osniva novu stranku

5.2.2008 20:47:00 | Powered by PressCut

"Proslavljeni bosanskohercegovački režiser, oskarovac Danis Tanović osniva novu političku stranku.U ovakvoj situaciji imam dva izbora: Ili fino s obuitelji spakirati kofere i nostlalgiju liječiti povremenim dolascima ovamo ili pokušati nešto promijeniti, izjavio je Danis Tanović za sarajevsko Oslobođenje. Bh. oskarovac bez razmišljanja poručuje kako je njegov cilj promijeniti vlast, ali... Nešto drugo još je važnije: Promijeniti masovno uvjerenje da se ne može ništa učiniti, da smo osuđeni na ovakav život, iako građani Bosne i Hercegovine zaslužuju i mogu imati puno bolji život", rekao je Danis Tanović. (Biznis ba)"

Ovu je vijest prije sat vremena objavio Limun.hr, a preuzeta je sa biznis.ba.

Ne ulazeći u rasprave o potpunoj tačnosti ove informacije interesira me kako vi reagirate na ulogu oskarovca u politici. Vjerujete da je to dobro za nas, loše za njega, i jedno i drugo, nijedno ni drugo??? Što se mene tiče ja bih glasao za njega, a vi???

I nešto što vjerovatno niste znali. Danis Tanović nije baš nepoznato ime u političkom životu BiH. Rijetki znaju da se nalazio na listi MBO na prvim demokratskim izborima u BiH. Istina, od njega nije tražen pristanak tako da ni sam o tome nije ništa znao dok svoje ime nije ugledao nakon obajvljivanja listi sa političkim kandidatima. Tada nije izabran.

Dakle, još jednom: da li je vrijeme da neko poput njega uđe u neki od brojnih parlamenata u "ničijoj zemlji"? Slažete li se da to bude  naš "Vitez umjetnosti i književnosti"?

05.02.2008.

Mafijaško selo: ŠTA JE DANAS NOGOMET ?

Sumnjam da je neko u našim brojnim mupovima i supovima danas pomislio da bi bio red da se i kod nas nešto uradi po pitanju nogometne mafije nakon što su se u beogradskim medijima pojavili snimci legendarnog srbijanskog nogometaša  Dragana Đžajića kojeg momci u plavim 'dresovima' vode sa lisicama na rukama  zbog kriminalnih radnji vrijednih 12 miliona maraka. Obzirom da kod nas vladajuće etno-oligarhije još uvijek čvrsto drže 'privatizacijskog koncepta' policije preporučujem svima koji nisu imali priliku gledati dokumentarni serijal beogradske tv kuće B92 'Insajder - Pravila igre' da se u nedostatku ozbiljne analize problema nogometog kriminala u našim medijima upoznaju sa živopisnim svijetom i pravilima igre zvane 'mafijaški nogomet'.

'Insajder - Pravila igre 1'

'Insajder - Pravila igre 2'

'Insajder - Pravila igre 3'

05.02.2008.

Selo sjećanja: 5. FEBRUAR...

“na taj dan moj dnevnik počinje. Koja sadaka spasi mamu i buraza...Selam” - eni


“tužno:(“ -
Samohrana djevojka


“prestrašno
pogotovo kad pročitas imena” - dmaja

 
“zamišljam koliko je suza preliveno samo za jednim ovim imenom, a ono šezdesestsedmero... tuga. :(“ - Gipsy Queen


“Allahu dragi.. !Koja tuga :(
Moja Ehli se isti taj dan rodila ...koja antipoda zivota !!??
Selam vam srdacan !!!” -
Neral


“Sutra je 13 godina od masakra na Markalama,ne znam kako al moja mati i ja smo nekom cudnom silom preživile to.Sjećam se da smo kupovale neke osnovne namirnice za život.Lica ljudi nisu bila nista drugačija od onih koje smo vidjali tokom tog ratnog perioda,jad,cemer,bijeda,mržnja...stotine različitih osjećaja na tim licima,toga se i dan danas jasno sjećam.Kako smo izašle i kako je mama legla na mene ostaje ta neka vjecna misterija.Ponekad je pitam jer znam da se ona tog dana jasno sjeća al ona ne želi da govori o tome.Ta 1994 godina bi teška godina za nju,mi djeca i nismo kontali te neke stvari.Mislile smo da je tata sa "našim"borcima,da čuva "naš"grad od "agresora"...samo je mama znala šta je sa njim.Neki dan sam našla svoj dnevnik pisan od 1992 pa do 1997 godine,period od moje 11 pa do 16 godine života, ni jedan list koji sam ispisala nije sadržao ime nekog dječaka,simpatije.Pisala sam o broju granata koje su pale,broju ranjenih i mrtvih.Taj sam dnevnik danas bacila u kamin i gledala kako gori, nije mi bilo lakše,bilo mi je isto.Prenosi me znam, ipak sutra je dan kad su se mnoge sarajlije ponovo rodile ja sam jedna od takvih i dan kad neki više nikad nisu ugledali svijetlo dana. Na žalost takvih je mnogo.Kažem vam prenosi me....” - necija , 4. februara 2007 (http://necija.blogger.ba)

 

05.02.2008.

Sjećanje: MARKALE - 5. FEBRUAR 1994 GODINE

Oko 12 sati 30 minuta, 05.02.1994.  sa položaja Karadžićevih Srba, najvjerovatnije sa području sela Mrkovići kod Sarajeva, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 milimetara. Nekoliko sekundi poslije granata je eksplodirala na gradskoj pijaci Markale, a od posljedica eksplozije poginulo je 67, a teže ili lakše ranjeno oko 200 ljudi. Bio je to najgori dan u do tada već 22 mjeseca dugoj opsadi grada. Ovaj masakr je po dimenzijama bio strašniji i od masakra od 27. maja 1992 u Ferhadiji / V. Miskina/ 27. maja 1992 kada je u redu za kruh ubijeno 16, a ranjeno znatno više građana.  Po broju žrtava on je bio strašniji i od masakra od 28. Augusta 1995  kada su ponovno na Markalama ubijene 43 osobe, a ranjeno oko 100 građana.  

Na današnji dan izgubilo smo 67 svojih sugrađana: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, Ibro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Avdo Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić
blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956341

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog