blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

11.02.2008.

Globalno selo: DORIS LESSING O OBAMINOJ AMERICI

I dok polako Obama prelazi u vodstvo ispred Hillary Clinton i dok čitav svijet očekuje prvog Afro-amerikanca na čelu SAD medije je šokirala izjava 88-godišnje dobitnice Nobelove nagrade, britanske spisateljice Doris Lessing koja  vjeruje kako će Barack Obama u slučaju da postane predsjednik SAD-a biti ubijen. Kada su je u intervjuu za štokholmski dnevni list Dagens Nyheter upitali koga ona podržava kazala je kako to nije važno, ali smatra da bi oboje demokrata trebalo udružiti snage, prenosi USA Today čiji su ju novinari pokušali kontaktirati kako bi malo opširnije objasnila svoju tezu, no nisu uspjeli. "Najbolje bi bilo kada bi se natjecali zajedno. Hilary je jako oštra dama i možda bi bilo mirnije da ona pobijedi, a ne Obama. On vjerojatno ne bi dugo trajao kao crnac na položaju predsjednika. Ubili bi ga", izjavila je nobelovka.

 

11.02.2008.

Italijansko selo: USAVRŠAVANJE U ITALIJI

Odjel Ambasade Italije za promociju ekonomskih odnosa ima zadovoljstvo da vas obavijestiti da se i ove godine u periodu 31. mart - 6. juni 2008. održava 46. KURS STRUČNOG USAVRŠAVANJA TEHNIČKIH I PODUZETNIĆKIH KADROVA - 46 CORSO CFI. Oblasti koje obuhvata ovaj kurs su: OKOLIS I ZEMLJISTE, BANKARSTVO I MEDJUNARODNE FINANSIJE, BRODOGRADNJA, ENERGIJA, OBUKA I RAZVOJ STRUCNOG KADRA, VOĐENJE FIRMI, ROBNA RAZMJENA SA INOSTRANSTVOM,
TELEKOMUNIKACIJE, TELEVIZIJA - MULTIMEDIJI i TRANSPORT. Kurs se odvija u fazama: 1.faza - 4 sedmice: predstavljanje i upoznavanje opceg dijela, odrzace se u Rimu u periodu od 31.03. - 24.04.2008.; 2.faza - 5 sedmica: profesionalni razvoj - odrzavace ce u razlicitim gradovima Italije, ovisno o sektoru, u periodu od 28.04. - 30.05.2008.; 3.faza - 1 sedmica:zakljucci i vrednovanje - odrzace se takodje u Rimu u periodu  od 02.06. - 06.06.2007.

Uslovi za konkurisanje:

-       visoka strucna sprema

-       radno iskustvo najmanje 5 godina na istim poslovima
-       sposobnost upravljanja radnim zadacima
-       zivotna dob ne manja od 26 godina
-       poznavanje italijanskog jezika, jezika kursa

Više podataka u komentarima.
11.02.2008.

Filmsko selo: BOSANCI I BOSANSKI FILM U NEW YORKU

Jedan od najznačajnijih kulturnih projekata bh. dijaspore je svakako Bh. filmski festival kojeg grupa entuzijasta organizira već petu godinu uzastopno u New Yorku. Ovogodišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) koji predstavlja radove naše  kinematografije održat će se od 9. do 10. maja 2008. u Tribeca Cinemas, kinu koje je inače domaćin Tribeca Film Festival-a. Peti po redu BHFF™ istovremeno objavljuje otvaranje zvaničnog konkursa za prijavu filmova, koji je otvoren do 15. marta 2008. godine. Ovaj jedinstveni kulturni događaj koji je organizovan od strane dvije neprofitne organizacije u Njujorku, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine, predstavlja nove talente moderne evropske kinematografije, ujedno pružajući jedinstvenu priliku američkoj publici da se upozna sa filmom i kulturom Bosne i Hercegovine.

Od osnivanja 2003. godine, festival je privukao značajnu pažnju javnosti kroz međunarodno priznate filmove, među kojima su “Grbavica” Jasmile Žbanić, “Savršeni krug” Ademira Kenovića”, “Kod amidže Idriza” Pjera Žalice, “Go West” Ahmeda Imamovića, “Karneval” Alena Drljevića, “Zločin i kazna” Marije F. Warsinski kao i mnoge druge. Filmski odbor će uzeti u razmatranje igrane i kratke filmove, dokumentarne, kratke dokumentarne i animirane filmove bosanskohercegovačkih reditelja ili filmova čija tema je Bosna i Hercegovina. Dodatne informacije možete naći na web stranici http://www.bhffnyc.org/ .

/radio EFM o BHFF/

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956288

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog