blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

14.02.2008.

Urbano selo: PETICIJA ZA SPOMEN OBILJEŽJE NA KARIMA ZAIMOVIĆA

Pozivamo se da se odazovete peticiji koju je pokrenuo naš dragi pisac Almir Imširević (http://strana212.blogger.ba), a čiji je cilj podizanje spomen obilježja rahmetli Karimu Zaimoviću.

U objašnjenju razloga za potisivanje ove peticije Almir je napisao:

Sarajevo, kakvo god bilo, nikad ne smije zaboraviti ljude poput Karima Zaimovica, za kojeg znamo kakav je bio. Sjećajmo se!

15. avgusta 1995., u jednoj od sarajevskih ulica, granatom sa brda ubijen je Karim Zaimović, mladić kojeg je i bivša Jugoslavija poznavala kao zaljubljenika u strip umjetnost. Rat je proveo u Sarajevu, te u magazinu "Dani" pisao o stripu, ali i o svom gradu u koji je, sigurni smo, bio podjednako zaljubljen. Vrijeme je da pokažemo da Karima, i sve one slične njemu, nismo zaboravili. Znajući kolika je bila njegova ljubav spram strip junaka (Corto Maltese je bio na prvom mjestu), ali i prezir spram socrealističkih spomenika, predlažemo da se u jednoj od sarajevskih ulica napravi obilježje koje bi "spojilo Cortoa i Karima".


Naši potpisi bi trebali biti tek znak onima koji mogu i trebaju učiniti sljedeći korak. Dosta je ovaj grad slavio pogrešne "heroje".”

Ne ulazeći u to kako bi spomenik trebao izgledati potpuno sam siguram da ga Karim definitivno zaslužuje. Čisto zarad informacije onima koji to ne znaju u Srajevu već postoji jedno obilježje koje čuva uspomenu na ovog predivnog uvijek nasmiješenog čovjeka. I taj spomenik, odnosno hajrat je nešto što mi uvijek izmami blagi osmjeh na licu. Radi se o jednom šadrvančiću unutar harema mahalske džamije u Čurćića mahali. To vam je ona ulica gdje se nalazi Svrzina kuća. Nalazi se sa lijeve strane od ulaza u džamiju a koliko zanm podigao ju je njegov otac. U spomenutom haremu ukopane su mnoge poznate i umne Sarajlije.  O ovome ipak više neki drugi put, a sada pravac

http://www.gopetition.com/online/16962.html

i potpišite se!

14.02.2008.

Urbano selo: NALETIH NA FINA SLUŽBENIKA

U pitanju je šalterski službenik Central profit banke u Titovoj ulici. Primjetih da je svaki put izuzetno ljubazan i susretljiv. Nešto kontam... Jes' da ne radi ništa osim što radi svoj posao - ipak takav odnos me uvijek zapravo iznenadi. E još da mi je naletiti na  nekog ljubaznog službenika u javnom sektoru!

Ustvari sve ovo napisah jer mi se svidjela ova sličica koju sam htio postaviti. Na ovo nam je pokušao skrenuti pažnju i Srđan Vuletić sa filmom Teško je biti fin.

Helem, pitanje nek bude ko su fini, a koji nisu fini ljudi koje svakodnevno srećete?

14.02.2008.

Hokejaško selo: OTKAZAN MEČ SA ARMENIJOM

Zbog avionske nesreće u Armeniji let hokejaša armenske reprezentacije je otkazan te će se planirani meč odigrati u nedjelju. Kako sam shvatio sutra bi umjesto utakmice protiv Armena naš tim trebao igrati protiv Grka, al' eto provjerite nešto i sami:)

14.02.2008.

Podsjećamo: SUTRA BOSNA - ARMENIJA

Prodaja karata za IIHF Q-WMIII na ZETRI i u Ferhadiji u Sarajevu

Zetra će od petka biti poprište kvalifikacionih mečeva za ulazak na Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu.

Hokejaši Bosne i Hercegovine učestvuju u 3. diviziji ovih kvalifikacija, zajedno sa hokejašima Armenije i Grčke.

Utakmice će se igrati od 15 do 17. februara po slijedećem rasporedu:

Petak u 20,30 - Bosna i Hercegovina : Armenija

Subota u 20,30 - Armenija : Grčka

Nedjelja u 17,00- Bosna i Hercegovina : Grčka


Cijena ulaznice 5KM.

14.02.2008.

Sportsko selo: HOKEJ JE OPET OK

14.02.2008.

Filmsko selo: OD DEBLOKADE IZ ZEMLJE ZLATNIH MEDVJEDA

Berlin 13.02.2007

Deblokada je na jucerasnjem sastanku u Berlinu dogovorila snimanje novog
filma Jasmile Zbanic. Producenti filma NA PUTU su PANDORA FILM (Njemacka),
COOP 99 (Austrija), ZIVA (Hrvatska) i DEBLOKADA te televizija njemacko
francuske TV kuce ARTE i ZDF. Ovih dana se ocekuje i definitivna potvrda
BHRTV o ucescu u ovom ambicioznom medjunarodnom projektu.
Pored ostalog, jedna od glavnih tema sastanka bilo je utvrdjivanje
vecinskog producenta. Damir Ibrahimovic, producent, nam je o tome rekao
sljedece:

"Nadamo se da cemo to ovaj put biti mi. Ali to ovisi od finansija koje
unesemo. Npr., u Austriji vec imamo obezbjedjen novac. Austrijski filmski
fond
automatski daje novac za nove filmove autora koji postignu svjetski
uspjeh.U aprilu cemo imati slijedeci sastanak, kada cemo dogovoriti datum
snimanja. Jasmila ce u martu nakon radionice sa glumcima, koji ce biti
pozvani u uzi izbor, napraviti podjelu i poceti sa probama".

DEBLOKADA PRESS

14.02.2008.

Sarajevsko selo: STA-NJE U -GRA-DU NI-JE DO-BRO O-SJE-ĆA-MO SE NE-SI-GUR-NIM

Evo sad odgledah premijera i meni se čini da on stvarno ne konta u čemu je problem. A ja opet ne kontam kako neko ne konta da nam je stvarno puna neka stvar kriminalaca i njihovog šepurenja gradom. Zar zaista misle da ću povjerovati da su bitne statistike o kriminalu u gradu u kome živi manje od pola miliona stanovnika. Unutar takvog broja kriminala jednostavno ne smije biti!!! Neko reći bilo ga je uvijek, a moj odgovor je "pa neka ga više ne bude". Mislim da tu nema puno teoretiziranja.

Također u emisiji se dotaklo i pitanje zdravstva, kao i konkretno pitanje o apartmanu kojeg uživa neki od kriminalaca unutar bolnice dok takav tretman nemaju obični pacijenti. Umjesto da čujem sutra ću to provjeriti, on stvar prebacuje na menadžment bolnice. Pa ako o tome ne smije pričati predsjednik Kantona ko će to očekivati od direktora bolnice!? Da ne govorimo da je također pitanje zdravstvene usluge koja je vrlo niska prešućeno.

Moram priznati da se ne razumijem u zakon i ovlasti puno ali sam skoro 100 % siguran da onaj koji ima vlast nad ministarstvima zdravstva ili unutarnjih poslova ove probleme može rješiti na način koji od njega očekuju nezadovoljni građani.

Zapravo sve vrijeme sam čekao nešto takvo ali nažalost ne dočekah. Pa jel moguće da ne konta? Sumnjam, jer nije on baš tako loš unutar našeg političkog prosjeka! Pa u čemu je onda problem?

Naravno, problem je u tome što se sva mjesta raspoređuju po partijskim linijama dok je kvalificiranost i sposobnost na nekom desetom mjestu. Eh onda kad je tako ne smiješ zagalamiti na kolegu iz stranke ili ga smjeniti. Čak ako to i uradiš pred pritiskom javnosti ima stranka novog kloca da figurira umjesto prethodnog. Očigledno je da su kod nas stranke i dalje iznad općina, kantona, entiteta ili države. Mi smo kao parlamentarna demokracija, a naši zastupnici u parlamentu misle kako trebaju odogovarati strankama a ne građanima. E, nećemo tako Dino, rekao bi jedan jalijaš u jednom filmu kojeg je režirao jedan drugi jalijaš.

Dakle, ako ko kada navrati od onih kojih bi se ovo moglo ticati neka zaborave na stranke koje su ih imenovale i neka razmišljaju o nama koji smo ih izabrali jer ako smo mi shvatili da ovo više ovako ne može morat će to i oni, prije ili kasnije...ovako ili onako.

..A do tada protestantima preporučujem da se klone nasilja. Ponašaj te se malo neprirodno i budite civilizirani - jer će to imati više efekta. Tako zapravo ja mislim, a vi kako hoćete!

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956288

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog