blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

17.02.2008.

Regionalno selo: NOVA ZASTAVA KOSOVA

Danas je izabrana nova zastava Kosova. U pitanju je plava podloga na kojoj se ocrtavaju u žuto obojene konture državnih granica. Iznad toga horizontalno se nalazi nekoliko zvjezdica koje bi valjda trebale da asociraju na one sa zastave Europske unije.

Ovdje na ovoj sličici vidite neke od prijedloga. Izgleda da su zastave SAD, Austrije ali i Bosne bile inspiracija raznoraznim autorima. Nova zastava zapravo najviše liči ovoj u donjem lijevom uglu koja pomalo podsjeća i na zastavu naše zemlje.

Kliknite ovdje da bi vidjeli i ostala ponuđena idejna rješenja za zastavu Kosova.

17.02.2008.

Iz Andrejevog fotoaparata: ŽENEVA KAO PRIŠTINA

Pod naslovom «Ženeva kao Priština» Andrej Đerković nam je također poslao nekoliko fotografija koje dočaravaju atmosferu sa ulica Ženeve nakon proglašenja kosovske neovisnosti.

 

 

17.02.2008.

Regionalno selo: OD NIDŽARE O STANJU U PRIŠTINI

Iako je malo u telegrafskom folu ipak podijelit ćemo sa vama odgovor naše drage Nidžare na pitanje o trenutnoj situaciji u Prištini. Ona je inače tamo došla još jučer i spada u one rijetke građane naše zemlje koji su danas na ulicama Prištine probali ukus “kolača nezavisnosti”.

Obavještava nas o tome kako je vani “neviđeno slavlje koje je počelo jučer popodne, te da “puca kao ludo”. Inače nezavisnost je proglašena oko 15 i 45 u skupštini a potom je održano zasjedanje na kome je donesena odluka o zastavi. Uslijedilo je održavanje press konferencije na kojoj su premijer, predsjednik Kosova i predsjednik Skupštine održali govor za javnost pred nevjerovatno velikim brojem novinara. Nidžara kaže da je rečeno da je bilo prisutno preko 2.000 novinara! O građanima Kosova kaže da su “vrlo sretni…Istinski sretni”.

“Stižu i prve vijest o nemirima i problemima u srpskim dijelovima, a vani puca kao maj 1992. godine u Sarajevu.”

Tu je i osam slika koje možete pogledati.


1 foto: Nidžara Ahmetašević
17.02.2008.

Urbano selo: NOVI INTERVJU MILJENKA JERGOVIĆA

Intervju Bratislava Nikolića  sa Miljenkom Jergovićem za beogradski B92 (14. februar 2008.)

 

Odrasto si u Sarajevu, verovatno često odlaziš tamo...Stalno se priča kako je promenjena struktura stanovništva, kako su sad neki drugi ljudi građani Sarajeva, kako to više nije taj grad ... Šta ti o tome misliš? Kako izgleda Sarajevo danas, posle svega?
-Priča o Sarajevu je jako komplicirana. To je i najstrašnije i najljepše mjesto na zemlji. A što se tiče strukture stanovništva, ona je u svemu tome najmanji problem.

Postoje i priče kako je Sarajevo sada strogo muslimanski (''zeleni'') grad. Kako to komentarišeš?
Mislim da je to glupost. Sarajevo je strogo muslimansko na sličan način na koji je Beograd strogo pravoslavni, a Zagreb strogo katolički. Jedino je šteta što je Sarajevo došlo u tu fazu da ga se na ovakav način može uspoređivati sa Zagrebom i Beogradom. Šteta što je multikultura ostala uglavnom samo po fasadama.

 

Bio sam u Sarajevu pre 3 godine, i osećao sam se prilično opušteno... Nisam imao nikakvih problema, na radio stanicama puštala se i srpska muzika ...U Hrvatskoj nije baš tako , i imam utisak da su Srbi opušteniji kad dođu u Sarajevo, nego kad idu u Hrvatsku ... Kako ti to posmatraš?
Da, to je na žalost istina. Naravno, na žalost Zagreba. Sarajevo se i dalje voli pred turistima hvaliti svojom otvorenošću. I to je jako dobro. Zagreb ne drži do otvorenosti, sve dok to glasno ne kažeš. A kada kažeš, tada upiru prstom i tjeraju te tamo gdje će ti biti otvorenije, ili tamo odakle si došao. Naravno, to čine pojedinci. Ali gdje u takvim stvarima nije riječ o pojedincima?

 

Moj utisak je da je Beograd pun ''seljaka'' i krimogenih likova koji se ne stide svojih prostačkih manira,čak naprotiv... Kakva je situacija u Zagrebu i Sarajevu? Koliko ima primitivizma, bahatosti, agresije...? U Beogradu je, po mom mišljenju, sve to već postalo normalno, mada je ipak bolje nego što je bilo...
To je u Zagrebu i Sarajevu vrlo slično. Nigdje se kreteni ne stide svojih manira i svugdje su njihovi maniri vladajući. Nema tu pomoći. I to se, valjda, zove tranzicija.

 

Boris Tadić ili Čeda Jovanović? ( zašto?)
Čeda, naravno. LDP jedina je stranka od Triglava do Gevgelije u koju bih se učlanio. Čeda govori svari koje nije lako podnijeti, ali koje se moraju reći da bi se normalno živjelo. Žao mi je što nema jednog takvog u Hrvatskoj.

O čemu se radi u tvojoj poslednjoj knjizi, i da li ćemo je videti u Srbiji?
Recimo da je to priča o jednom ubojstvu i pet osumnjičenih. Da, pretpostavljam da će izaći i u Beogradu.

 

Link:  KOMPLETAN B92 'GRADOVI – MILJENKO JERGOVIĆ'

17.02.2008.

Regionalno selo: DEKLARACIJA O NEOVISNOSTI KOSOVA!?

Sutra bi se na mapi Evrope trebala pojaviti još jedna država. U 15.00 sati Kosovske vlasti, odnosno Skupština Kosova bi na vanrednoj sjednici trebala proglasiti i formalnu neovisnost od Srbije. Nakon posebne sjednice u 18.00 bi trebala biti održana press konferencija na kojoj bi se i zvanično saopćila odluka o potpisivanju deklaracije o neovisnosti
Pola sata poslije ispred Plate mladih postavit će se spomenik odnosno obelisk u čast neovisnosti nove države, a Filharmonijski orkestar Kosova odsvirat će Betovenovu Odu radosti, tj. zvaničnu himnu Europske Unije, a koncert će uživo biti emitiran i na Bulevaru Majke Tereze u Prištini. U 11.00 građanima će se obratiti kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Thaci, nakon čega slijedi VATROMET. Više nego simbolično što se tiče Balkana.

Više na: http://balkaninsight.com

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956289

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog