blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

20.02.2008.

Bosnians for Obama: OBAMA - ILI JEDAN POGLED NA IZBORE U SAD

Barack Obama za sada ima 1,319 delegata dok njegova suparnica Hilary Clinton zaostaje sa 1,245 delegata. Ključni broj je 2,025 delegata.

Barack Obama je pobjedio u 24 države: Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Maryland, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, South Carolina, Utah, Virginia, Washington state, Wisconsin

Hillary Clinton pobjedila je u svega 13: Arizona, Arkansas, California, Florida, Massachusetts, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oklahoma, Tennessee

Slijede izbori koji će se održati 4. marta u državama Texas i Ohio. U prvoj se odlučuje o 193 a u drugoj o  141 delegatu. Četvrtog dana mjeseca marta održat će se izbori u Sjevernoj Karolini gdje se odlučuje o 115 delegata, a potom 21. aprila u Pensilvaniji o 158 delegata.

Od svih navedenih država Obami se može predvidjeti pobjeda u Sjevernoj Karolini, a za to poprilično dobre garancije pruža uspjeh na izborima održanim u Južnoj Karolini. U ostalim istraživanja koja se do sada nisu pokazala baš relevantnim daju veću ili manju prednost Hilary Clinton. Posebno se naglašava njena prednost u inače tradicionalno republikanskom Texasu, ali eventualne pobjede Obame teško bi se više i nazvale iznenađenjima. Ono što je mnogo bitnije je to da unatoč prednosti koju ima Obama teško da će bilo ko od njih dvoje uspjeti do kraja izbora doći do broja od 2025 delegata a koji označava kandidaturu pa čak i kada bi pobjede bilo kojeg od kandidata bile daleko od nekih graničnih rezultata. Drugim rječima kada bi jedan od kandidata konstantno pobjeđivao sa prednošću od neki 30 % neće se desiti da "nagura" neophodnih 2025 delegata. Šta to znači??? Znači da će konačna odluka zavisiti od onih koji glasaju na samom kraju, tj na stranačkoj konvenciji. Ipak, pretpostavimo da će do kraja izbora naš favorit (naravno Obama) imati nešto veći broj delegata. Tome treba dodati i  činjenicu da je ostvario pobjedu u većem broju država, te da statistike pokazuju da republikanac McCain zapravo priželjkuje pobjedu Hilary Clinton. Sve to ukazuje da bi Barack Obama trebao postati prvi afro-amerikanac kao predsjednički kandidat u historiji SAD, a nadajmo se potom i prvi predsjednik SAD. Teško za povjerovati ali zašto ne? I ovo što imamo sada niko nije mogao ni zamisliti na početku kampanje!  Još nešto, u slučaju da se to na kraju desi mogao bih se prisjećati kako sam pišući prvi post o Obami jedva našao njegovu fotografiju na internetu. Već sada izbor je mnogo širi.   

20.02.2008.

Kriterion selo: RHYTHM IS IT

20.02.2008.

Sportsko selo: BOSNA !

(foto: Branimir Prijak)

Kako piše u izvještaju na zvaničnoj stranici ULEB.CUP-a KK Bosna je sinoć dokazala da je spremna za žestoku borbu za svoje mjesto među 32 tima koja su plasmanom u grupnoj fazi ostvarili mogućnost  takmičenja u 'ULEB Cup Last 32' porazivši  Gran Canariju 89-82 pred 5,300 navijača u dvorani Mirza Delibasic.  Ovom uspjehu je prethodilo treće mjesto u grupi gdje su naši košarkaši nadigrali Alba Berlin, Siauliai i Guildford Heat. Heroj susreta bio je Goran Ikonić sa 22 ubačena poena, a veoma dobrom partijom obradovao je i Suad Šehović koji je pogodiop nekoliko ključnih trojki za pobjedu Bosne uz najviše skokova u ekipi (6).

Ipak, uz ovu historijsku bilješku preporučujemo post naše drage Tratinčice koja se malo osvrnula i na jedan problem u igri našeg tima, a to je 'tradicionalna kriza kreativnosti' kod naših navijača.

 

20.02.2008.

selo je manjkavo: Erende

Večeras htjedoh napisati nešto o izrazu "na erende kora".
Pa kao ilustraciju htjedoh postaviti erende.

Surfam ja surfam tražeći sliku, nigdje erendeta.

Kako po tom pitanju ne nađoh ni jednu fotografiju na guglu,  a nisam samo ukucao "erende" nego i  strugac naroda, narodni multipraktik, narezivanje kupusa, narodna reckana mrkvica, alati za reckanje naroda i nigdje erendeta, evo da postavim fotografiju mog ličnog erendeta.

Kako je proces ilustracije oduzeo vrijeme za ideju priče "na erende kora" nećeti biti u prilici pročitati ništa pametno po pitanju aktuelne političke situacije u be i ha (sa osvrrtom na blesavo organizovane demonstracije povodom za vlast nedopustivog događaja i kao i na nekompetentu reakciju vlasti na blesavo organizovane demonstracije)

Dakle, kao  rezultat, imaćemo "erende" na guglanju pod fotografija.

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956330

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog