blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

21.02.2008.

Bloggersko selo: TIM MEĐU NAMA!!!

»This mad place called Bosnia, a place i have grown to love and hate in equal proportion, has taught me at least one thing. To keep asking myself who I am. For that i am eternally grateful. So i have set up a new blog for myself. Mask off. I throw my proverbial cards on the proverbial table. Welcome to the monkey house friends! Peace« http://timclancy.blogger.ba

To su rječi sa kojima nas je upoznao sa svojim blogom više nego zanimljivi Tim Clansy. O sebi piše da je polunomadski globalni aktivist…bosnofil, ekolog, hiker, pisac, njujorčanin/sarajlija. Ovu zemlju je otkrio kao svoj dom na Božić daleke 1992. godine kada je autostopom došao iz Njemačke do Bosne. Kada ga ljudi pitaju šta je bila najgora stvar kada je dolazak u Bosnu u pitanju uvijek odgovara sa “odlazak”.

Postovi na blogu su na engleskom, ali naravno sva pitanja možete postaviti i na bosanskom  s obzirom da Tim relativno perfektno govori i naš jezik. On vas i poziva da njegov blog učinimo zajedničkim mjestom u kome će se tragati za otkrivanjem nas samih. Poziva nas da komentiramo, dajemo sugestije, uopće da podijelimo vlastita osjećanja... Isto tako svi su lijepo zamoljeni da se suzdrže od glupavih nacionalnih prepucavnja te uopće da negativnu energiju izbace iz sebe prije kliknu na blog jasnog imena Čiste namjere

Njegova perspektiva onoga što se događa kod nas sigurno nam može pomoći da i sami bolje shvatimo gdje smo i šta smo. Paralelno sa tim postoji čitav niz tema o kojima Tim piše na osoben i zanimljiv način. Meni je bar posebno zanimljiv osvrt na trenutne izbore u SAD.

Helem neise, da skratim mene je baš obradovalo pojavljivanje Tima među bloggerima!

http://timclancy.blogger.ba

21.02.2008.

Akciono selo: KAO POLITIČKOJ KRITICI KULTURE U BIH!

„Akcija Sarajevo- agencija za kulturni razvoj“ vas poziva na javnu debatu pod nazivom 'Ka političkoj kritici kulture u BiH: Novo ispisivanje zadanih okvira mogućnosti'.  Kakva je funkcija kulturne kritike u današnjem javnom prostoru u BiH? Kako operiraju politike zaborava i politike sjećanja u bh. kulturi?

Debata će se održati u petak, 29.02.2008. u 17.30 sati u Mediacentru u Sarajevu (Kolodvorska 3). Organizator javne debate je Akcija Sarajevo – agencija za kulturni razvoj (www.akcija.org.ba) u suradnji sa Mediacentrom Sarajevo (www.media.ba )

Učesnici i učesnice debate su: dr. Danijela Majstorović, komunikologinja (Filozofski fakultet Banjaluka), Šejla Šehabović, književnica (Tuzla), Husein Oručević, urednik Abrašmedia (OKC Abrašević, Mostar) i Svetlana Đurković, aktivistica (Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba). 

Moderator debate je dr. Damir Arsenijević, teoretičar i kritičar (Filozofski fakultet Tuzla), a cilj je da se otvori rasprava o načinima na koje se mogu nanovo ispisati mogućnosti kritičke prakse danas, a koje dominantna ideologija postavlja kao zadane, prirodne i nepromjenjive.

Pitanja i teme o kojima će se diskutirati na javnoj debati, između ostalog su: konstruiranje kritike u javnom prostoru u BiH, (re)definiranje političke kritike kulture, angažirana kritika, mogućnosti kreiranja drugačijeg poretka i druge. Neka od pitanja su i: Da li i na koji način white noise kritike, nastala obiljem artikulacija kritičkih pozicija, prikriva nedostatak kritičkog prostora? Kakva je uloga cenzure u ovakvom kritičkom prostoru i kako ona danas operira? Kako operiraju politike zaborava i politike sjećanja u BiH kulturi? Koje su to konkretne emancipatorne prakse kojima se može intervenirati u BiH prostor danas? Kako politička kritika kulture propituje područje proizvodnje i širenja znanja?

Svi zaintersirani svoj eventualni dolazak trebaju potvrditi putem telofona+387 33 715 840, odnosno na mail: masa@media.ba

21.02.2008.

Treća dimenzija: DANAS U 17.00 SATI U BEOGRAD SLEĆE VREMEPLOV I IGRA MEČKA.

Ostalo je još deset minuta do početka vaskrsenja Miloševićevih mitinga u Srbiji pod novim starim nazivom 'Kosovo je Srbija'. U 17.00  ispred srbijanske Narodne skupštine okupljenim mitingašima trebali bi se obratiti premijer Koštunica, četnik Nikolić i njihov bosanski pajac Milorad Dodik. Za razliku od cirkuske mečke Mileta  koja kao specijalni gost stiže iz inostranstva, tačnije Bosne i Hercegovine skupu neće prisustvovati srbijanci koji podržavaju LDP, G18 +, Liga socijaldemokrata Vojvodine, dok je predsjednik Tadić kukavički izabrao posjetu Rumuniji kako ne bi izazvao gnjev minijaturnog Koštunicinog DSS-a i četnika Tomislava Nikolića.    

Podršku ovom skupu očajnika svojim pojavljivanjem i govorima daće i krema srbijanskog umobolja:  rektori prištinskog i beogradskog univerziteta, predstavnici srpskih stranaka iz gore Crne Gore, te  uvijek simpatični Emir Nemanja Kusturica, košarkaš Dejan Bodiroga, a prema kazivanju organizatora (DSS i Radikalna stranka) očekuje se da se telefonom obrati i teniser Novak Đoković, koji se nalazi van zemlje. U komentarima B92 čitalac sa nadimkom Mashinovodja možda ponajbolje opisuje miting ispred Narodne skupštine i kaže:

'Pažnja, pažnja! Danas, u 17:00, pozivaju se građani da prisustvuju izuzetnom događaju: na trg ispred Skupštine sleće vremeplov, podešen na leto gospodnje 1989. Prisutni građani imaće priliku da vide i čuju nešto sasvim drugačije: face i loženja kojim ih zamajavaju poslednjih 20 godina. Nažalost, Njega neće biti, iz opravdanih razloga...Uporedo sa sletanjem vremeplova, građani će imati jedinstvenu priliku da prate još jednu dosad neviđenu atrakciju: veliki predizborni miting na kojem će se ozvaničiti dugogodišnja tajna veza SRS-DSS, koju smo dosad samo naslućivali! Navali narode! Nemoj propustiti priliku da te još jednom prevedu žednog preko vode i naprave majmuna od tebe! Ti dobro znaš koliko je to lepo i prijatno osećanje! Svi učesnici će moći da kupe kao uspomenu bedž s likom Najvećeg Srpskog Junaka ili majicu s likom Heroja Srebrenice! Cene vrlo povoljne: samo 20 godina zaostatka za svetom! Navali narode! Razbijanje prozora, izloga i stranih plaćenika slobodno i poželjno!'
(Mashinovodja, 21. februar 2008 10:10)

 

Obzirom da je povod priznavanje nezavisnosti Kosova nije na odmet spomenuti da su najmlađu svjetsku državicu do sada zvanično priznali Albanija (još 1990.-e), Afganistan, Costa Rica, USA, Francuska, Albanija (ponovo), Turska, Velika Britanija,Australija, Senegal, Njemačka, Latvija, Malezija, Estonija, Litvanija, Danska, Turski Kipar i Taiwan (kao djelomično priznate države), a uskoro će to prema zvaničnim najavama učiniti, na žalost ambasadora Srbije i Belgija, Finska, Luxeburg, Austrija, Norveška, Švedska, Bugarska, Hrvatska, Irska, Japan, Litvanija, Pakistan, Portugal, Slovenija i Švicarska. Srbijanski amasadori koji se prema dekretu povlače iz svih zemalja koje se usprotive 'nebeskom narodu'  ne moraju tugovati zbog budalaštine Vlade samo u nekoliko zemalja koje su jasno odbile nezavisnost Kosova, a to su Argentina, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Gruzija, Kazakstan, Kirgistan, Moldova, Rumunija, Rusija, Slovačka, Španija, Šri Lanka, Ukrajina i Vijetnam.

O zvaničnim stavovima svjetskih vlada prema priznanju Kosova možete naći više detalja na stranicama wikipedije.

21.02.2008.

Na današnji dan: UBIJEN MALCOM X...

21. febraur je Međunarodni dan materinskog jezika (obilježava se od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO-v dokument 16/C iz 1970. kaže «Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.» Dakle, dragi čitaoci sretan vam dan Bosansko-srpsko-hrvatskog jezika!

21. februar se obilježava i kao Predsjednikov dan u SAD što današnjem predsjedniku ove države nećemo čestitati.

21.  februara 1848. godine objavljen je Komunistički manifest K. Marxa i F. Engelsa.

21. februra 1965. godine ubijen je u 39-oj godini života legendarni muslimanski i američki borac za slobodu i ljudska prava MALCOM X.  Ovaj ponosni otac četiri kćerke sahranjen je sa svojim velikim smiješkom na licu u newyorškom groblju Ferncliff, a njegova supruga Bety je iste godine donjela na svijet još dvije   kćerke blizankinje slavnoj porodici X.

Linkovi: Malcom X (official web site) (Blob o Malcom X-u  21. februar 2006.)

21.02.2008.

Antikriminalno selo: POČINJE LI PRIMJENA AKCIONIH PLANOVA ZA SUZBIJANJE KRIMINALA ?!

Prema pisanju Nezavisnih novina Vlada Kantona Sarajevo donijela je juče odluku da maloljetnicima bude zabranjeno kretanje od 23 do pet sati bez prisustva roditelja, staratelja ili usvojitelja. Željko Mijatović, ministar unutrašnjih poslova KS, nakon jučerašnje sjednice Vlade je rekao da je ova odluka definirana u Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS, koji je juče usvojila Vlada.

"Ovu dopunu podijelili smo u dvije kategorije. Kazne za roditelje mlađih maloljetnika, od 14 do 16 godina, koji se bez njihovog prisustva zateknu na ulici biće od 300 do 900 KM, a za roditelje starijih maloljetnika od 200 do 600 KM", objasnio je Mijatović. Dodao je kako je ovaj prijedlog zakona u skladu s Akcionim planom za suzbijanje maloljetničke delinkvencije, te da bi u hitnom postupku trebalo da bude na dnevnom redu Skupštine kantona 28. februara. Mijatović je rekao da je i dalje pojačano prisustvo policajaca u blizini škola i vozila javnog gradskog prevoza, te da je za 15 dana za 25 odsto smanjeno izvršenje krivičnih djela, a za 70 odsto krađa auta.

"Vlada KS se usaglasila da u MUP budu primljeni novi radnici, a Ministarstvu nauke i obrazovanja je dozvoljeno da uposli po 10 psihologa i socijalnih radnika. Naknadnom analizom bit će definirano u kojim školama će raditi", kazao je Mijatović.

Šaćir Boškailo, direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća GRAS, najavio je da će u vozilima GRAS-a biti postavljen video-nadzor.

Zaštitari u vozilima GRAS-a Boškailo je juče rekao da će u vozilima gradskog prevoza biti angažovano 40 zaštitara, koji su do sada radili kao revizori.

"Već smo napravili selekciju revizora koji će raditi kao zaštitari. Zajedno s MUP-om uposlit ćemo i stručne ljude koji će kontrolisati rad zaštitara. Rok za realizaciju ovih aktivnosti je mjesec. Na ovakav način bezbjednost osoblja GRAS-a, ali i građana, bit će mnogo veća", istakao je Boškailo, objasnivši kako će u vozilima GRAS-a biti postavljen i video-nadzor. Mijatović je objasnio kako će decertificirani policajci biti angažovani u GRAS-u kao stručna lica.

Također, Grad Sarajevo i općina Stari grad najavljuju postavljanje video-nadzora nad većim dijelom starog urbanog jezgra Baščaršije...

Da li će to biti samo bacanje para 'jaranskim firmama' ili zaista primjena do sada zaboravljenog plana za suzbijanje maloljetničke delinkvencije saznaćemo uskoro.

Svakako bi odmah trebalo napomenuti odgovorne da negdje na njihovim stolovima stoji i Akcioni plan za suzbijanje organiziranog kriminala, koji se još uvijek nije počeo sprovoditi u praksi. Građani traže da vlast objavi totalni rat kriminalu po planovima koji su već urađeni i skupo plaćeni. Ako to nije jasno uskoro bi moglo biti kasno da to shvate. Novi protesti najavljeni su ispred Katedrale u subotu 23. februara u 13.00 sati, a pozvani su skoro svi građani, ustvari piše ' Svi oni koji se ne osjećaju sigurno u ovom gradu'.

 

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956364

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog