blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

25.02.2008.

Regionalno selo: ALTERNATIVNA SRBIJA: A SADA NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE...

Danas dok traje posjeta delegacije Ruske federacije Srbiji koja je došla da sklopi za sebe unosan posao u gasnom sektoru, te da usput potapše Koštunicu po ramenu kako bi ga utješili zbog nezavisnosti Kosova Mladi Liberalno demokratske partije organizuju protest pod nazivom "Stop vređanju Zorana Đinđića!" ispred ambasade Rusije u Beogradu.Prilikom protesta Mladi LDP predaće ruskom ambasadoru pismo upućeno potpredsedniku ruske vlade Dmitriju Medvedevu, kojim poručuje budućem predsedniku Rusije da mora da se ogradi od uvredljivih stavova o prvom demokratskom premijeru Srbije dr Zoranu Đinđiću iznetih na ruskoj državnoj televiziji. Također, poslanička grupa Liberalno demokratske partije zahteva od Dragoljuba Mićunovića, predsjednika Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije hitno sazivanje sjednice tog tijela povodom skandalozne izjave emitovane na ruskoj državnoj televiziji u kojoj je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić optužen da je bio "marioneta Zapada" i da je "zaslužio metak". LDP smatra da se ruska državna televizija koja u toj zemlji ima status oficijelnog medija koji izražava „državne stavove", na ovaj način grubo umiješala u unutrašnje političke odnose u Srbiju pravdajući podmuklo političko ubistvo demokratski izabranog premijera jedne nezavisne države. Tolerisanje ovakvog čina bi značilo da Srbija dozvoljava mješanje u svoje unutrašnje odnose i pristaje na omalovažavanje domaćih institucija, uključujući i sud koji je osudio odgovorne za ubistvo Zorana Đinđića. Zbog toga LDP traži od Odbora za inostrane poslove da uputi zahtjev Vladi Ruske Federacije da se bezuslovno i bez ikakvog odlaganja javno ogradi od neprihvatljivog stava izrečenog na televiziji u kojem ima efektivnu vlasničku i programsku kontrolu i da uputi jasno i ubedljivo izvinjenje našoj državi i svim njenim građanima. Ukoliko Vlada Ruske Federacije to ne učini bez odlaganja, LDP će insistirati da Odbor za inostrane poslove i Narodna skupština nalože Vladi Srbije da, preko ministra spoljnih poslova, odmah povuče srpskog ambasadora u toj državi, jer kako misle u LDP-u to je jedini način da se u ovom trenutku, u skladu sa pravnim poretkom Srbije i relevantnim odlukama nadležnih organa, zaštite suverenitet i dostojanstvo Srbije u međunarodnim odnosima.

 

25.02.2008.

Globalno selo: JEST' DOBRO JEST'

Sedmični troškovi za hranu u različitim zemljama:

Njemačka: Porodica Melander - Bargteheide. 375.39 Euros ili  $500.07

  

USA: Porodica Revis - North Carolina.  $341.98

 

Japan : Porodica Ukita - Kodaira City. 37,699 Yen ili $317.25

 

Italija: Porodica Manzo sa Sicilije. 214.36 Euros ili $260.11

 

Mexico: Porodica Casales - Cuernavaca. 1,862.78 Mexican Pesos ili $189.09

 

Poljska: Porodica Sobczynscy - Konstancin-Jeziorna.582.48 Zlota ili $151.27.

 

Egipat:  Ahmedova porodica - Kairo. 387.85 egipatskih funti ili $68.53

 
Ekuador: Porodica Ayme - Tingo.  $31.55

 

Bhutan: porodica Namgay - Shingkhey Village. 224.93 ngultrum ili $5.03

 

Chad: Porodica Aboubakar - Breidjing Camp. 685 CFA Francs ili  $ 1.23

 

I na kraju:

Bosna: Porodica 'Prosjek sa 4 člana' - Zenica 127,5 KM ili  $ 96,5

25.02.2008.

Naučno selo: VIOLETA I NAUKA

Na  zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta je nakon postavljanja skela ovih dana osvanula reklama u king-kongovskim dimenzijama našeg najboljeg proizvođača  higijenskih proizvoda - Violeta. Tim povodom je  PMF-u održana i svečana dodjela donacije bosanskohercegovačke kompanije Violeta d.o.o. ovoj visokoškolskoj ustanovi. Donaciju je dekanu PMF-a, prof.dr. Murisu Spahiću, uručio predsjednik Uprave "Violete", g. Petar Čorluka. Prema riječima dekana donirana sredstva ujedno predstavljaju veliku podršku visokoškolskom obrazovanju i označavaju početak naučno-tehničke suradnje između Violete i PMF-a što je ozvaničeno postavljanjem Violetine reklame na krovu fakulteta od koje je fakultet dobio 90.000 KM koje bi trebao uložiti u unaprijeđenje rada i kvaliteta nastave na fakultetu. Inače, ukupna vrijednost donacije je preko 350.000 KM , od  čega značajan iznos otpada na troškove najma prostora, režija, kao i izrade same reklame.

Uz poštovanje prema dobrim namjerama Violete ipak teško je  ne biti ciničan gledajući džinovski oblik reklame sa prepoznatljivim logom i ne pomisliti da se radi o nekoj umjetničkoj instalaciji koja je postavljanjem ogromnog toaletnog papira na zgradu PMF-a trebala poslati neku poruku o stanju sarajevskog univerziteta i položaju  nauke u našoj državi koja inače izdvaja između 0,05 do 1 %  bruto društvenog proizvoda na podmirenje potreba iz oblasti istraživanja i razvoja.

 

Uz tako jasnu asocijaciju suvišno je spominjati problem da je ta neukusna arhitektonska intervencija napravljena na zgradi koju je projektovao jedan od naših najznačajnijih arhitekata Juraj Neithard...  

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4945369

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog