blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

26.02.2008.

Fotografsko selo: MILOMIROVO “SARAJEVO U SRCU PARIZA”

Sarajevo u srcu Pariza” naziv je nove izložbe Milomira Kovačevića Strašnog koja je otvorena 19.02. a trajat će do 26.04. 2008. godine. Izložba je postavljena u galeriji Fait & Cause. U pitanju je svojevrsan prilog ili sama historija sarajlija koji žive u Parizu, a koji su tamo došli uglavnom kao žrtve opsade grada. Milomir je inače po odlasku u Pariz baš kao što je to radio i u Sarajevu ostao kroničar života običnih ljudi. U Parizu se odlučio pratiti svoje sugrađane, a kao rezultat toga snimio je stotine fotografija koje predstavlja na ovoj izložbi.

Foto-menadžer asocijacije Por Que l’Espirit Vive Michel Christolhomme je o ovoj izložbi napisao:

The history of "Sarajeviens" who live in Paris since the "war" is the story of all the "exiles" : a new life, with new hopes and new misfortunes, and the struggles... the past abolished, nostalgia for the homeland, hope to return one day, the mother tongue relegated into one’s heart, which can only be used to count, to sing and to dream…

Milomir Kovačević photographed at a hundred of his compatriots from Sarajevo the object they could prevail, which they hold most.
Object rare or common, valuable or worthless, unserviceable or in good condition… the only thing remaining of the family, the only souvenir of love, the only trace of childhood…
His photos were taken on a neutral background, well framed : a suitcase (indented), a sugar tongs (silver), a scarf (folded), laces (flawless), a pair of shoes for children (overused), a doll (damaged), family photos, paintings and so on. . . As a catalogue of the absurd.

Under the picture of his object, everyone has written in a few lines what it means for him.
And suddenly, in our world of ready-to-throw, super and hyperxafss, mail order and Internet sales, promotions and sales, flea xafss and garage sales, here are the objects invested with a sacred value.

Više na: http://www.sophot.com/fr/home/index.php

 

26.02.2008.

NA DANAŠNJI DAN:

26.02.2007.

Breaking news: SCG NIJE SPRIJEČILA GENOCID

Nakon što je utvrđena nadležnost suda u Hagu i da je neosporno dokazano da se  genocid  desio samo u Srebrenici presuđeno je da SCG nije izvršila genocid (13: 2),  te da nije poticala izvršenje genocida (13:2) i nije bila saučesnik u genocidu (11:4).

Ipak  Srbija je kriva što nije spriječila da se desi genocid u Srebrenici (3:12), te je  prekršila svoju obavezu po konveciji o spriječavanju genocida, jer nije predala generala Mladića tribunalu za ratne zločine u ex Yu u Hagu (14:1), te nije izvšila obavezu koju je Sud naložio 1993. koji je predviđao spriječavanje genocida (2:13).

Stoga je Sud odlučio da će Srbija odmah morati izvršiti svoje obaveze kažnjavanja djela genocida i u potpunosti sarađivati sa Haškim tribunalom, te smatra da Srbija mora dati garancije da neće ponoviti isto djelo u budućnosti (13:2).  

Haško selo: NEPRAVDA PRAVDE ILI UNFORGIVEN!!!

Srbija nije počinila genocid!!!


Više je nego simbolična slika Sudija koje ispred naših očiju, okrenutih leđa napuštaju sudnicu. Stid me je i u  njihovo ime!!! Stid me je što živim na ovoj Palneti u ovo vrijeme...U ovom trenutku! Stid me je u njihovo ime zbog sve uplakane djece i uplakanih majki zbog izgubljene djece.


Naime:

IZGLEDA DA SE IPAK NE ZNA KO JE PUC’O!!!

Nemam niti jedan drugi komentar. Nakon svih slika koje su mi u toku čitanja presude prošle kroz glavu sve je zastalo na onom bijelom kontejneru UN-a koji se nalazio kod Skenderije mosta, a koji su nam tako velikodušno postavili predstavnici Ujedinjenh Nacija.

Na bijelom kontejneru UN-a neki Sarajlija je dopisao tekst koji su Unproforci, odnosno Međunarodna zajednica započeli. Pisalo je:

UNFORGIVEN (Neoprostivo!!)!!! Plače mi se!!!

26.02.2008.

Kantonalno selo: U VEZI ZAHTJEVA ZA OSTAVKAMA PREMIJERA KANTONA I GOSPOJE SEMIHE

Za 1. mart ispred sarajevske  katedrale najavljen je ponovo protest čiji poziv potpisuju 'građani Sarajeva' sa zahtjevom da premijer Kantona i gradonačelnica preuzmu odgovornost i daju ostavku zbog sigurnosne situacije u gradu.

Iako sumnjam u mogućnost da će nespretni i politički neobrazovani premijer , te beznačajna gradonačelnica prihvatiti ove zahtjeve možda nije na odmet spomenuti i podatke koje se tiču sada već vjerovatno značajno promijenjenog mišljenja  građana na općim izborima za Skupštinu Kantona 2006. godine. Prije svega, u slučaju ostavke Samira Silajdžića na njegovo mjesto bi  kao sljedeći na listi Stranke za BiH po broju glasova došao Abid Šarić, aktuelni ministar privrede Kantona, dugogodišnji ministarski kadar o čijem radu građani znaju jako malo što i nije pohvalno za nekoga ko obavlja posao u najznačajnijem resoru svake vlade. Istina, teško ćete naći i neke tekstove o ovom kantonalnom deputatu iz Hadžića koji ga vežu za kriminalne radnje što uz popriličnu netransparentnost u radu nije poptuno opravdanje.  Na internetu se vezano za njega npr. može naći samo stara tužba radnika Sarabona za katastrofalnu šatro-privatizaciju i osuda ribolovnog saveza kojima je zasmetalo što je javnim tenderom i navodno visokom cijenom zakupa ribarima uskratio gazdovanje vodama Kantona prepuštajući ga nekom privatniku preskačući u toj priči rodne Hadžiće gdje su ribari ostali 'gazde'. Za razliku od Silajdžića, koji je na izborima u kojima je njegova stranka pobijedila u svim općinama (SZBIH 32 %, SDA 23 %, SDP 16 %...)  osvojio 16.656 preferencijalnih glasova , ispred rahmetli Safeta Isovića (9,095), Abid Šarić kao eventualni nasljednik premijerske vruče fotelje dobio je samo 5.108 glasova od čega skoro polovinu u vijernim Hadžićima.

Što se tiče gradske uprave treba napomenuti da su svi njeni predstavnici izabrani indirektno iz općinskih vijeća, ali o takvoj suvišnoj instituciji za smještanje viška stranačkih kadrova ne treba trošiti puno prostora. Grad kao takav, bez ikakvih nadležnosti, jednostavno u što skorijoj budućnosti treba ukinuti, a 12 miliona maraka koliko godišnje ode u vjetar uložiti u nešto korisnije od čega bi građani zaista mogli imati neku korist.

Dakle, da ne spominjem značajnije teme poput recimo zahtjeva da državni organi urade nešto više po pitanju održivog povratka izbjeglica u svoje domove isl. mislim da bi ovo mogao biti dovoljan razlog da građani umjesto opravdanog poziva na odgovornost (po standardu uređenih država) ipak iskoriste svoju brojnost u zahtjevu da se vlastima zadaju konkretni zadaci. Npr, da se oštro obračunaju sa kriminalcima koji svakih malo bivaju pušteni na slobodu ili kazne izdržavaju u bolničkim apartmanima, da se ukine gradska uprava, da se preispita sumnjivo stečena imovina... To je naravno moje mišljenje, koje ne opravdava eventualni ne dolazak na protest 1. marta ispred katedrale, jer ipak nije mala stvar naučiti političare da funkcija povlači osim prava i odgovornost. Bojim se samo da se bez konkretnih i važnih zahtjeva opravdani bunt građana ne pretvori u one stare skupove koje je organzirao 'Dosta' na kojima je bilo 10-15 najžilavijih protestanata.    

26.02.2008.

Muslimansko selo: SAJJIDAH 1426

Serdžada "Sajjdah 1426" djelo je turskog dizajnera Soner Özenç . Sajjdah 1426 bi se npr. na zapadnom tržištu mogla pojaviti i pod imenom Serdžada 2005 s obzirom da je naziv ovog proizvoda kombinacija turske rječi za serdžadu i godine po islamskom kalendaru.

U pitanju je stvarno zanimljiv model koji će privući pažnju i onih koji ne padaju na sedždu. Serdžada koristi elektrosvijetleći fosforni print, tako da intenzivnije svijetli kako se okrećemo u pravcu Meke. U njoj se nalazi kompas koji precizno odredjuje pravac Kible, odnosno mjesta prema kojem se muslimani okreću u 5 dnevnih molitvi.

Više o ovoj zanimljivoj serdžadi možete pročitati na:
http://www.thecoolhunter.net/lifestyle/Sajjadah-1426---Illuminating-Prayer-Rug/

 

26.02.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM ZA 26. FEBRUAR

Galerija IPC E: Promocija knjige o grafitima Dobrodošli u svijet ubleha  Đorđa Latinovića u 11:00h

Galerija Novi hram: Video instalacije Brede Beban u 18:00h

Narodno pozorište: Predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Barbelo, o psima i deci u 20:30h

Kinoteka: Selo baka, makedonski dokumentarni film
                   Blef, argentinski kratki igrani film u 18:00h

Dom Armije: Nepoznati biseri francuske i flamanske klavirske muzike u 20:00h

http://www.sarajevskazima.ba/

 

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956334

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog