blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

27.02.2008.

Umjetničko selo: IZLOŽBA "8372 NISU DOŠLI" DOBILA LIKOVNU NAGRADU GRADA RIJEKE

RIJEKA - Riječko poglavarstvo prihvatilo odluku povjerenstva za dodjelu likovne nagrade Grada Rijeke "Ivo Kalina" Seni Kulenović, autorici koncepta izložbe "8372 nisu došli", održane u galeriji "Kortil" u Rijeci tijekom veljače 2007. godine.

Na konferenciji za novinstvo predsjednik povjerenstva Branko Franceschi je, obrazlažući odluku, rekao kako se stručno povjerenstvo složilo da je ta izložba ostvarila vrhunski domet predstavljanja suvremenog umjetničkog stvaralaštva.

Sena Kulenović (rođena 1966. u Zagrebu, gdje i živi. Završila je studiji engleskog jezika i povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu), stoji u obrazloženju, uspjela je senzibilnim izborom umjetnika, umjetničkih djela i postavom prilagođenim galeriji "Kortil" ostvariti emotivno nabijenu, estetski vrhunsku, te stilski i kvalitativno uravnoteženu posvetu žrtvama pokolja u Srebrenici.

Povjerenstvo je ocijenilo da se koncepcijom izložbe uspjelo izbjeći zamku patosa i politikantstva optužbe te da se dramu Srebrenice predstavilo kao međunarodno razumljiv simbol užasa ratnog zločina i genocida.

Na ovoj su izložbi predstavljeni radovi bosansko-hercegovačkih umjetnika Gordane Anđelić-Galić, Andreja Đerkovića, Anura Hadžiomerspahića, Šejle Kamerić, Tarika Samaraha i Ajne Zlatar, a organizator je bilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Nagrada "Ivo Kalina" dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području Rijeke i to za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe.

Dodjela nagrade bit će 11. ožujka u riječkoj Gradskoj vijećnici.

 

27.02.2008.

OBJAVLJENO NA DANŠNJI DAN 2007-e

Haško selo: FAVORITI KOJIM JE AUTSAJDER PRIREDIO DEBAKL!!!

Ukratko, moglo bi se reći da smo danas izgubili rat protiv susjedne Srbije započet tamo neke davne godine. Dovoljno davno da im se to zaboravi. Naša sjećanja tu očigledno ne vrijede. Unatoč lošem predosjećaju pred donošenje presude ovo je ipak neprijatno iznenađenje. Definitivno, težinu  ove presude nose prevashodno sudije koje su se o njoj izjašnjavale. O tome nema nikakve dileme. Ipak, tačno je da, kao što neki napisaše u komenatrima, veliki dio krivice pada na stranu bosanskog tima koji očigledno nije uspio da u Sudu poentira ono što je običnom građaninu bilo “jasno k’o dan”. Ta jasna istina glasila je kako je na Bosnu izvršena agresija, te da je nad njenim građanima počinjen genocid. Tako je bar bilo do današnjeg dana!

U jednoj ozbiljnoj državi neuspjeh bosanskog tima bi morao biti predmetom šire rasprave. Drugim riječima, na njima je sada da nam objasne kako to da Srbija i Crna gora u Bosni nisu počinili, niti podržavali genocid kada smo mi svi bili potpuno ubjeđeni da jesu. Zašto Francis Boyle koji je  pokrenuo postupak nije ostao u timu i šta je prava istina o izbacivanju građana drugih vjerosipovijesti i nacija iz “naše” optužnice? Tačnije, zanima me sve ono što će ovu čudnu odluku Suda uobličiti u tekst razumljiv običnom građaninu koji se sjeća nečega što nema veze sa onim što je čuo u današnjoj presudi!

Izjava našeg šefa tima g. Sakiba Softića da “djelomično možemo biti zadovoljni ovom presudom” me je podsjetila na odjavnu izjavu Seje Hadžijahića kada smo u nogometu nakon vodstva izgubili od Hrvatske sa 3:2. Sejo je našim gledateljima rekao kako “možemo biti zadovoljni tim rezultatom”, tj. u prijevodu kako možemo biti zadovoljni porazom! Zašto bi bili zadovoljni ikakvim porazom???

Da ostanem pri fudbalskoj terminologiji. Naime, u svijetu logike nije smijelo biti nikakve dileme o današnjoj odluci Suda. Ovo mi je stoga  izgledalo kao da smo dogurali do finala u kome se naš prvi tim sastaje sa juniorima Srbije, a od kojih iako kao favoriti na kraju izgubimo ni manje ni više nego 13 : 2.

Ipak, niti je ovo bio fudbal, niti su Srbi izašli sa juniorima. Naprotiv, izgleda da je tu bilo puno internacionalaca i to iz cijelog svijeta. Ostaje još samo da se pitam jel' ovo bio naš prvi tim???

Počelo je sa šutanjem, a  završilo je  sa istim potezom iza kojeg ovaj put stoji cijeli svijet.

Ne ostaje ništa drugo nego da se napokon okrenemo budućnosti i da u nju zakoračimo onako kako jedino znamo - KAO DOBRI BOSANCI  KOJI SU UNATOČ SVEMU SPREMNI DA DIGNU SVOJ GLAS ZA PRAVDU I ISTINU, PONOSNO I BEZ STRAHA... I K TOMU JOŠ OBRAZOVANI !!! 
27.02.2008.

Lokalno selo: KO SE ZAŠTO BORI/O ???

Boračka populacija Kantona Sarajevo (iznimno je zabrinuta zbog sve učestalije aktivnosti neformalnih grupa koje na vaninstitucionalan način pokušavaju destabilizirati sigurnosnu situaciju u Sarajevu, čiju su slobodu borci skupo platili. Koordinacioni odbor boračkih organizacija danas je prezentirao zaključke jučerašnje vanredne sjednice posvećene sigurnosnoj situaciji uz ocjenu da politikanska djelatnost nepoznatih organizatora maloljetnih učenika i neupućenih građana, ima za cilj stvaranje tenzija, nesigurnosti građana te paraliziranje vlasti, uz nametanje nepovjerenja između građana te zakonodavne i izvršne vlasti.Oštro su osuđeni i ultimatumi za smjenu određenih dužnosnika, navodeći da se takva pitanja rješavaju u okviru institucija sistema.Članovi boračke populacije KS-a pozvani su da ne učestvuju u nenajavljenim i neadekvatno organiziranim okupljanjima, iza kojih "navodno ne stoji niko". Odbor je potcrtao da neće priznati nikakva neformalna okupljanja, neosnovane pritiske ili ultimatume te korištenje demokratije za bezakonje, anarhiju i entropiju sistema.

S druge strane, demobilizirani borci iz Federacije BiH najavili su jučer masovne proteste u petak u Sarajevu ako ne bude riješeno pitanje kontinuirane mjesečne isplate naknada nezaposlnim demobiliziranim borcima, koje im pripadaju prema važećem federalnom Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

A s treće strane, hiljade onih koji su odbranili Bosnu šute i gledaju kako se drugi predstavljaju i bogate na njihovoj borbi zaboravljajući da je za odbranu  Bosne i Hercegovine moralo biti puno puno više boraca od onog broja koji se vrti oko boračkih organizacija. Oni bi mogli organizovati najveće boračko udruženje za ukidanje prava boraca i usmjeravanje tih sredstava tamo od čega će svi građani imati korist, a naročito oni koji su ostali bez najmilijih ili bez dijelova svoga tijela.  Manipulacija boračkom populacijom je najneukusnija manipulacija nekih vladajućih stranaka koje su smislile da pokupuju čast boraca i odrede cijenu njihove borbe zaboravljajući da je to bilo neprocijenjivo. 

27.02.2008.

Humano selo: PRUŽI RUKU I BUDI DRUG

Pruži ruku i budi drug    je blog posvećen štićenicima Zavoda za djecu i omladinu Pazarić.

O sebi kažu:” Nismo nikakva organizacija, mi smo nekolicina običnih studenata iz Sarajeva. Nedaleko od našeg grada, postoji jedan mali svijet - svijet kojem želimo pokloniti radost. Svijet u kojem žive osobe koje ne smijemo zaboraviti. Taj svijet je Zavod za zaštitu djece i omladine sa posebnim potrebama Pazarić. Svi ljudi dobre volje, bez obzira na godine, spol, boju i naciju dobrodošli su u našim akcijama.

Ako ste voljni priključiti se ovoj ekipi savijesnih građana možete ih kontaktirati putem mailova: budalica22@hotmail.com, brat_i_sestra@hotmail.com, budi_drug@hotmail.com

Poručuju nam:”Ne dajte da vaša humanost spava! Dobra volja stvara čuda-postanite svijesni da lijepom gestom, toplom riječju i sitnicom za koju mislite da je bezvrijedna, nekome možete uljepšati stvarnost i pokazati da iza oblaka još uvijek sija Sunce...”

Toplo preporučujemo blog http://budidrug.blogger.ba/

27.02.2008.

Bojan Klima: PROKLETSTVO SATISHA NAMBIJARA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prije nekoliko je dana osudilo napade na veleposlanstva u Beogradu, međutim na zahtjev Rusije – koja je prijetila vetom – rezolucija je sadržavala i pohvalu vlastima u Beogradu, zbog poduzetih koraka u uspostavi reda u glavnom gradu Srbije.
Dobri, stari Ujedinjeni narodi. Organizacija koja nam je podarila Yasushija Akashija, Satisha Nambiara i Jacquesa Kleina. Uvijek neutralni. Uvijek pravedni. I prema onom koji pali i prema onom kojem je nešto spaljeno.
Yasushi se Akashi svojevremeno protivio zračnim udarima na bosanske Srbe zbog toga što bi takva akcija 'oslabila Miloševića' koji je – prema Akashiju – bio 'vrlo potreban Ujedinjenim narodima'. Satish Nambiar, prvi zapovjednik mirovne misije UN-a u bivšoj Jugoslaviji, smatrao je ratove u Hrvatskoj i Bosni 'medijski generiranom tragedijom', sve je sudionike proglasio 'istima', a Srbe je pohvalio da su bili 'jedini koji su priznali da nisu anđeli'. Vođeni takvom logikom, dužnosnici svjetske organizacije u Sarajevu odbili su, nekoliko godina kasnije, zahtjev nizozemskog zapovjednika u Srebrenici da se iz zraka napadnu snage bosanskih Srba zbog toga što Nizozemac nije pravilno ispunio neki formular.
Da li nekoga čudi što se Moskva i Beograd protive dolasku misije Europske unije na Kosovo i žele nastavak UNMIK-a?
Ponovno aktualiziranje mirovnih operacija na Balkanu podsjetilo me je na kratki razgovor s nekim mojim bivšim kolegom na faksu u Ohiou, početkom devedesetih, baš u vrijeme kada je u Hrvatsku trebala doći mirovna misija Ujedinjenih naroda. Bio je iz Gane. Kada sam mu rekao da mi se čini da i njegovi sunarodnjaci dolaze u Hrvatsku, da održavaju mir, prvo što je ispalio bilo je da su UN-ove mirovne misije vrlo popularne u njegovoj zemlji i da vojnici često podmićuju da bi uopće u njih pošli.
'Everybody comes back home with little fridges...' – rekao je uz zarazni smijeh koji često odlikuje ljude s njegova kontinenta. 'Little fridges'. Ja sam ga blijedo gledao, neshvaćajući u prvom trenutku što to povezuje nesretna mjesta poput Mokošice, Škabrnje ili Lovasa i portable-hladnjake. Onda sam shvatio – pa da, riječ je valjda o statusnom simbolu kojeg stanovnik Gane može priuštiti tek ako ode na drugi kraj svijeta, u uniformi svjetske organizacije.
Vojnici i časnici iz zemalja poput Gane, Gvatemale, Pakistana ili Fidžija u međunarodnim misijama svjetske organizacije zarađuju višestruko nego kod kuće. Ako se odluče upustiti u kriminal – mogu se, vjerojatno, 'zbrinuti' za cijeli život. Revizija financijskog i drugog poslovanja Ujedinjenih naroda - koja je provedena u posljednjih pet godina i čiji su rezultati nedavno objavljeni na Internet stranicama američke vlade – ukazuje na niz slučajeva u kojima je novac Ujedinjenih naroda masovno 'nestajao', a pripadnici mirovnih snaga i drugi djelatnici UN-a vjerojatno počinili kaznena djela.
U Indoneziji je nakon tsunamija lokalnim političarima plaćan mito da bi se dovršili od UN-a sponzorirani projekti obnove. U pojasu Gaze, djelatnici Ujedinjenih naroda optuženi su za seksualno maltretiranje. U Kongu su sudjelovali u ilegalnoj preprodaji zlata. Na aerodromu u Prištini podmićeni mirovnjaci izdavali su vize za Zapadnu Europu. Ukrajinski piloti u Liberiji krali su i preprodavali hranu koju su Ujedinjeni narodi slali tamošnjem narodu.
Dnevnik Washington Post nedavno je objavio da je Jacques Klein, bivši civilni upravitelj UN-ove mirovne misije u Istočnoj Slavoniji, kao zapovjednik mirovne misije Ujedinjenih naroda u Liberiji imao 'neprikladan odnos' s nekom ženom, koja je - dok je 'hodala' s tim bivšim generalom američke vojske - njegove planove dojavljivala Charlesu Tayloru, tamošnjoj verziji Radovana Karadžića, kojem se upravo sudi u den Haagu.
Ekipa od 19 istražitelja otkrila je u posljednje dvije godine na East Riveru, u sjedištu Ujedinjenih naroda, desetke poslovnih ugovora – u vrijednosti od više od 600 milijuna dolara - koje je svjetska organizacija zaključila bez poštivanja pravila o natječaju. Barem 25 milijuna dolara potrošeno je na nelegitiman, nenamjenski način. Pod istragom je barem 17 djelatnika svjetske organizacije, dok je u New Yorku osuđen jedan, zbog primanja mita i dodjele poslova jednoj državnoj tvrtki iz Indije, u vrijednosti od više od 100 milijuna dolara.
Ujedinjeni narodi do sada rezultate ovakvih poraznih revizija poslovanja nisu objavljivali, služeći se njima tek kao 'korektivom' za svoje glavne menadžere. Pod pritiskom zapadnih država, koje svjetskoj organizaciji osiguravaju lavovski dio proračuna, rezultati istraga prvi su put objavljeni na Internetu. Nakon toga je Grupa 77, koja okuplja zemlje u razvoju, predložila da se Odjelu unutrašnje kontrole smanji proračun te zatražila 'bolju kontrolu kontrolora'
John Bolton, nesuđeni američki veleposlanik u svjetskoj organizaciji, u široj je javnosti najpoznatiji po izjavi da se 'u finkcioniranju Ujedinjenih naroda ne bi primjetila nikakva razlika kada bi – kojim slučajem – nestalo gornjih deset katova nebodera na East Riveru.' Bolton nije mislio na događaj poput 11. rujna. Mislio je na kronično dangubljenje i prelijevanje iz šupljeg u prazno, koji – po njemu - karakteriziraju radnu svakodnevicu u sjedištu svjetske organizacije. Bolton je inače rekao da slično misli i o većini vladinih zgrada u Washingtonu. Jednostavno rečeno, da im oduzmete trećinu prostora, urede iznajmite nekom drugom, a otpustite zaposlene – ta bi ministarstva i agencije svoj posao obavljala isto kao i prije, a trošak bi bio manji.
Dobar dio ovdašnjeg tiska bio je sablažnjen Boltonovom izjavom – kao i u Hrvatskoj, Ujedinjeni su narodi svojevrsna 'sveta krava' za većinu američkih novinara. Međutim, za razliku od Sjedinjenih Država, Hrvatska je imala priliku iskusiti mirovnu misiju na svom teritoriju. Navedeni podaci o raširanom podmićivanju, krađama i 'neutralnosti' na terenu možda i ne čude mnoge od Vas koji ste svojevremeno ili televizijski pratili rad UNPROFOR-a ili ste bili s njim u izravnom kontaktu.
Ono što mene čudi je brz zaborav te hvaljenje i ponos činjenicom što hrvatski vojnici i policajci danas sudjeluju u čak 15 mirovnih misija Ujedinjenih naroda. Petnaest, od Cipra pa do Kašmira i istočnog Timora.
Blago nama, sada smo mi nekom drugom nesretnom narodu 'Satish Nambiar'.
Kritičari NATO saveza stalno se groze mogućnošću referenduma o članstvu. Čovjek se zaista mora gorko osmijehnuti. Ne bi li bilo poštenije zatražiti referendum o sudjelovanju u mirovnim miisijama UN-a?
http://washingtonrocks.blog.hr/2008/02/index.html

 

27.02.2008.

Selo veselo: PROPISI ZA MUFLONE I SLIČNE

27.02.2008.

Čitalačko selo: KAREN ARMSTRONG O POSLANIKU NAŠEG VREMENA

U izdanju izdavačke kuće Buybook objavljena je nova knjiga Karen Armstrong: Muhammed: Poslanik za naše vrijeme. Nijedan pogled na moderni svijet ne može biti potpun bez razumijevanja islama. Da bi shvatili islam, moramo razumijeti Muhammeda – kao poslanika i čovjeka. O Muhammedu je više poznato nego o životu osnivača ijedne druge glavne vjerske tradicije, ali je ipak priča o njemu i njegovom životu često pogrešno shvaćena, čak se i namjerno iskrivljava. Karen Armstrong, autorica bestselera Historija Boga, sada je napisala jedan sažet, umjeren i poučan portret ove poštovane ličnosti. Kroz poređenje sa drugim poslanicima i misticima ona razmatra Muhammedove duhovne ideje i koristi činjenice iz njegovog života – iz kojeg muslimani stoljećima crpe lekcije – da bi načela islama učinila jasnim i pristupačnim za čitatelje svih vjerskih opredjeljenja.

Knjiga Muhammed: Poslanik za naše vrijeme, napisana je za zapadno, prvenstveno nemuslimansko čitateljstvo s ciljem da se približi ličnost Poslanika islama Zapadnom umu u teškom vremenu naglašene zloupotrebe religije i religijskog. Armstrongova u knjizi iznosi svojevrsnu potvrdu ranijih stavova, a sve to u jeku globalne priče o terorizmu i njenog nasilnog utiskivanja u okvire islama. Autorica je duboko svjesna krize današnjeg svijeta, posebice opasnosti koja dolazi prevashodno od nerazumijevanja među civilizacijama, a koje je jako izraženo u međureligijskoj oblasti. Stoga ova knjiga uzima u obzir jezive terorističke akcije koje su od 11. septembra 2001. godine promijenile tok međunarodnih odnosa, i koje su na svjetsku globalnu scenu izbacile islam insinuirajući mu negativne konotacije svih izama. Trend zloćudnog markiranja svega što je islamsko nije se zaustavio samo na “obilježavanju” religijskog sistema kao takvog, već je u duhu stoljetnih zapadnih strahova i predrasuda otišao do blasfemije temeljnih odrednica i svetinja islama – Kur’ana kao svete islamske knjige i njegovog donositelja poslanika Muhammeda. Armstrongova, držeći se humanističkog, kritičkog i izrazito racionaliziranog diskursa, nastoji objasniti i približiti ličnost poslanika Muhammeda, njegovo vrijeme i događaje koji su promijenili kurs historije i čovječanstva.

Knjiga Muhammed: Poslanik za naše vrijeme u prodaji je u Buybookovim knjižarama po cijeni od 20,00 KM.

(radiosarajevo.ba)

27.02.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM ZA 27. FEBRUAR

Galerija Gabrijel: Promocija knjige Poznati Slovenci i slovenska društva u BiH 1878. - 2000. u 11:00h

Akademija likovnih umjetnosti: Izložba i radionica Bez granica u 17:00h

Dom Armije: Nepoznati biseri francuske i flamanske klavirske muzike u 20:00h

Kinoteka: Premijera četiri kratka igrana filma:Only after dark, Idem gore na nebo, Selo baka i Bluff u 18:00h

http://www.sarajevskazima.ba/

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956372

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog