blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

31.03.2008.

Urbano selo: MODUL MEMORIJE 2008 / FESTIVAL MESS

U periodu od 6. - 17. aprila 2008. godine u organizaciji Međunarodnog tetarskog festivala MESS održat će se manifestacija Modul Memorije 2008. U sklopu programa, čija je namjera podsjetiti nas na dane opsade grada  bit će upriličeni sljedeći programi:

6. i 7. april u 20.00
Teatarska predstava ĆEIF, reditelja Egona Savina

8. april, ASU, 19.00

Film:

EXILE IN SARAJEVO, režija: Tahir Cambis i Alma Šahbaz

9. april,  ASU, 19.00

Film:

VIDEO POD OPSADOM / BEJRUT (prezentacija filmova libanonskih umjetnika)

10.-17. april (otvaranje u 19.00)

Foto izložba:

Sabine El Chamaa: STATUS QUO (fotografije iz razrušenog Bejruta)

11.-17. april (otvorenje u 20.00)

Foto izložba

Adnan Šahbaz: ZATIŠJE (fotografije iz opsjednutog Sarajeva)

Ulaz za sve programe Modula Memorije, izuzev teatrske predstave Ćeif, je besplatan. Oni koji u zainteresirani da pogledaju spomenutu predstavu karte mogu kupiti u prostoijama Fsetivala MESS ili rezervirati ih putem telefona (033) 211 972.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Nihad Kreševljakovića putem maila na knihad@mess.ba .

 

31.03.2008.

Prijateljsko selo: ZANIMLJIVA STRANICA KOJU VAM PREPORUČUJEMO

31.03.2008.

Vjersko selo: MUSLIMANI U LAGANOM VODSTVU

VATIKAN je danas priznao ono što se već duže vrijeme čuje iz islamskih krugova - da su muslimani pretekli katolike kao najbrojnija vjerska zajednica na svijetu. Službene statistike koje je danas msgr. Vittorio Formenti predočio listu "L'Osservatore Romano" navode kako muslimani čine 19,2 posto, a katolici 17,4 posto svjetskog stanovništva. Prema Formentiju kada bi se katolicima prirodali pravoslavci, anglikanci i protestanti, kršćanstvo bi bilo ispred islama po broju vjernika. Vatikanske statistike navode da kršćana u svijetu ima 2 milijarde te čine 33 posto svjetskog stanovništva. Prema samim vatikanskim procjenama, katolika je u svijetu 1,13 milijardi, dok je muslimana oko 1,30 milijardi. Formenti tvrdi da je ovo prva godina u kojoj su muslimani pretekli katolike. To je objasnio činjenicom da je broj katolika u svijetu relativno stabilan, dok islamske zemlje bilježe visoke stope prirasta.   index.hr

dakle 52 % zajedno....eh, bilo bi mnogo zanimljivije kada bi postojale i statistike koliko ima ovih ljudi čijim je djelima i vjerom Bog Uzvišeni zadovoljan.

30.03.2008.

Još jednom: POZIV NA UČEŠĆE U KNJIZI “2. MAJ 1992”

 

U organizaciji Međunarodnog tetarskog festivala MESS i U.G. Videoarhiv pokrenut je projekat pod imenom “2.MAJ 1992”. Projekt će biti prezentiran u sklopu Messovog programa Modul Memorije, 2. maja 2008. godine..

Ideja projekta je sačuvati sjećanje na jedan od najznačajnijih datuma u periodu opsade grada Sarajeva. Naime, u čitavom tom periodu samo 6. april i 2. maj su datumi koji su ostali u memoriji svih građana Sarajeva. Naša želja je da kroz seriju ličnih priča približimo značaj tog datuma koji je ujedno i jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji grada Sarajeva.  

Naša namjera je u ovoj knjizi koja bi bila publicirana 2. maja 2008. prezentirati radove ne samo pisaca, već svih građana koji osjećaju potrebu da vlastito iskustvo podjele sa drugim. Naglašavamo, da je jedini okvir za priču da se radi o događaju koji se dogodio na taj dan te da ne postoji niti jedan drugi kriterij koji bi priču činio važnijom. Također, svakome od Vas dopušteno je koristiti se bilo kojom formom (priča, pjesma, fotografija,  slika…). Također, osjećajte se slobodnim da i sami pozovete ljude za koje smatrate da bi mogli dati vlastiti doprinos ovom projektu.  

Molimo Vas da svoje radove dostavite najkasnije do 6. aprila 2008. godine na e mail knihad@mess.ba

U nadi da će te se odazvati našem pozivu

S poštovanjem

Nihad Kreševljaković, kordinator projekta

30.03.2008.

Urban selo: ELVIS J KURTOVIĆ O ATOMSKOJ BOMBI

"Ne bojim se atomske bombe, bojim se noža."

( Elvis J. Kurtović, Max, 2003)

30.03.2008.

COCTEAU TWINS selo: THROUGHOUT THE DARK MONTHS OF APRIL AND MAY

28.03.2008.

Filmsko selo: EXILE IN SARAJEVO, FILM TAHIRA CAMBISA I ALME ŠAHBAZ

Tahir Cambis, Australijanac bosanskog porijekla došao je u Sarajevo 1995. godine pred sami kraj rata. U jednom od najboljih filmova snimljenih o gradu pod opsadom Tahir Cambis i Alma Šahbaz sačuvali su posljednjh 6 mjseci opsade fokusirajući se na život običnih građana, a osobito djece. U pitanju je svojevrsan dnevnik u kome nas Cambis upoznaje i sa svojom čudnom pričom o vlastitom bosanskom porijeklu. U Sarajevu se upoznaje sa Almom Šahbaz koja će u projekat ući kao tonac, a završiti kao korediteljica priče pod naslovom  Exile in Sarajevo. Zanimljiva je i ta priča o tome kako je Cambis u Sarajevo došao sa kamermanom koji je nakon 15 sedmica zbog problema sa budžetom napustio projekat. Tahir Cambis ipak odlučuje ostati i nastaviti, zajedno sa Almom,  dokumentirati  ono što se tih mjeseci događa u Sarajevu. Umjesto profesionalne opreme Alma i Tahir nastavljaju snimati film malom 8 mm kamerom.

Film je u Sarajevu prikazan samo jedanput u sklopu nekog davnog održanog Sarajevo film festivala. Publika će imati priliku da ga pogleda ponovu kao dio programa ovogodišnjeg Modula Mmeorije koji organizira Festival MESS, a koji će se održavati od 6.- 17 aprila 2008. godine. Mjesto prikazivanja bit će Akadaemija scenskih umjetnosti a vama iskreno preporučejem da obavezno pogledate ovaj film.

 

Ovdje možete viddjeti emotivne scene povratka stanovnika Grbavice3 svojim domovima: Bridge of brotherhood and unity

28.03.2008.

Džuma/petak: O VRIJEDNOSTI MOLITVE ZA OPROST

"Tako mi Gospodara moje duše, kada vi ne biste griješili, Allah bi vas digao, a doveo bi drugi narod koji griješi, pa moli za oprost Allaha, pa bi mu opraštao."

Muhammed a.s. (prenosi Muslim)

Iz knjige "Tako je govorio Muhammed Resulullah"

27.03.2008.

Umjetničko selo: "8372 NISU DOŠLI" U PULI

Pula: '8372 nisu došli'

vrijeme: 28.3.2008. - 10.4.2008., 19h00

mjesto: Pula; Multimedijalni centar Luka, Istarska 30

organizator: Multimedijalni centar Luka

url: http://www.mmcluka.hr 

Izložba '8372 nisu došli' otvara se u petak, 28. mart, u 19 sati, u Galeriji Anex MMC-a Luka, Pula. Izložba traje do 10. aprila, a predstavlja bosansko-hercegovačke autore mlađe generacije koji su, svaki na svoj način, prošli kroz iskustvo rata u opkoljenom Sarajevu.

Autori Anur Hadžiomerspahić, Šejla Kamerić, Gordana Anđelić-Galić, Tarik Samarah, Andrej Đerković i Ajna Zlatar kroz različite umjetničke medije promišljaju srebreničku tragediju i na vrlo izravan i snažan način transparentnošću svojih radova svjedoče zločinu koji se dogodio. Autor likovnog postava je sarajevski arhitekta Nedžad Hrelja, dok je kordinator zagrebačka istoričarka Sena Kulenović.

Broj 8372 označava broj onih čije je posljednje ostatke pronašla i identificirala Međunarodna Komisija za traženje nestalih (ICMP), iako taj broj još nije konačna bilanca srebreničke tragedije. Putem različitih umjetničkih medija, autori nastoje osvijestiti činjenicu da nije riječ samo o bosanskoj tragediji, već o činu na savjesti međunarodne zajednice, koji civilizirani svijet ne smije zaboraviti. Izložba je premijerno bila postavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu, poslije čega je prikazana u Državnom arhivu Dubrovnika - Palača Sponza, Galeriji Kortil u Rijeci, te u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU - Palača Milesi, u Splitu.

Izložbi je nedavno dodijeljena i nagrada 'Ivo Kalina' za najbolju likovnu izložbu suvremene umjetnosti održanu 2007. godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.

 

27.03.2008.

USA village: FOR BOSNIAN AMERICANS

Refusing money from PACs and Washington lobbyists makes this campaign different in one very important respect.

We are not beholden to anyone but you.

We've rejected the traditional Washington fundraising strategy -- including countless dinners hosted by lobbyists -- and put our trust in millions of Americans owning a piece of this campaign.

Senator Clinton and Senator McCain have a different approach.

Both have accepted millions from lobbyists and special interests, and both have relied on high dollar donors for the majority of their funding.

This campaign is different, and I'm looking forward to supporters like you joining me for a different kind of fundraising dinner.

If you make a donation in any amount between now and 11:59 pm EDT on Monday, March 31st, you could join me and three other supporters for an intimate dinner for five:

https://donate.barackobama.com/dinner

On Monday, at 11:44 am, Bonnie Locchetta of Rushville, Indiana made her first donation of $25.

I'm pleased to announce that Bonnie will be one of my dinner guests. Here's what she told us about herself:

"I come from an incredibly Republican county in a little tiny town.

I've always been the rebel in my family. I had a fantastic government teacher in high school who really opened my eyes to a lot of things. I haven't always voted Democratic, but I wanted to vote for someone who spoke to me personally.

Now my kids are doing well in school, but I'm praying for scholarships. I have no savings, and I don't know how I'm going to put them through college.

I have never contributed to a political candidate before, but I have started an organizing group in my very Republican county. My children are very active in their support, and I will do all I can to show my neighbors that together, YES WE CAN."

I'm looking forward to having dinner with Bonnie, but there are still three seats left at the table. Will you be in one of them?

If you make a donation by 11:59 pm EDT on Monday, March 31st, you could join us:

https://donate.barackobama.com/dinner

We'll pay for your trip and the meal -- all you need to bring is your story and your ideas about how to make this a better country for all Americans.

Small donations from ordinary Americans have set our campaign apart and allowed us to reject the influence of Washington lobbyists and special interest groups. Not only is your support the key to our success, it's essential to reclaiming a government that is of the people, by the people, and for the people.

I hope you will make a donation now to participate in this opportunity. Own a part of this campaign and strengthen your role in our movement:

https://donate.barackobama.com/dinner

Together we can put an end to pay-for-influence politics.

We can turn the page in Washington, and it all begins with you.

Thank you for your support,

Barack

26.03.2008.

Pero Luković: NEZAVISNA ŠUMADIJA

Feral Tribune, 20/03/2008

021M/ SRBIJA JE KOSOVO ILI KAKO JE BARAK OBAMA POSTAO PRVI AFRICAN SERBIAN: Na uglu ulice Ivana Milutinovića i Bulevara JNA – udario partizan na partizane – u petak popodne vaistinu se porodi billboard; iz četničkog taksija u kojem su nalepnicama zalepljeni svi postojeći srpski sveci including photo haškog DJ residenta Vojislava Šešelja, srpska zastavu s krunom i nekoliko verskih dosetki Nikolaja Velimirovića poput "Kuvarice manje zbori, da ti Kosovo ne zagori", sa sve torbom u rukama na putu za bolnicu, radoznalo, na vrlo duuuuugačkom semaforu, gledam radnike koji lepkom doteruju mega-poster; s leve strane rahmetli John F. Kennedy, s desne strane Barak Obama, u sredini mapa lažne države Kosovo sa sve srpsko-engleskim prevodima "Kosovo is Serbia", "Kosovo je Srbija", "Jedinstvena Srbija" iliti "Entire Serbia", a preko sredine ćirilicom, da crni Obama razume, piše: "Barače Obama, budi uvek s’ nama".

Prekrstim se i levom i desnom torbom, taksista ljut kao Hrvat: "Nešto vam smeta?" pokazujući rukom na billboard; "Taman posla" kažem i brutalno lažem, neću da nerviram taksistu kilometar od Kliničkog Centra, ko da ide peške petkom usred Beograda, ali mi đavo ne da mira i dodajem "Dobar je Obama: odlična je rima." Još uvek na semaforu Bloody Red a taksista se uskopistio, gleda me sumnjivo, zuri u moj bedž na kojem piše: "Ja sam jedna od nas" i pita me, pokazujući na crveno metalno kazalo: "Je l to nešto o pederima?", nonšalantno mu odgovaram da je u pitanju neka vrsta kosovskog devojačkog zaveta, ali primećujem da mi ništa ne veruje, dobacuje da je Kosovo "tek početak" i da iz prve "ima podatak" da će već iduće nedelje Vojvodina postati nezavisna i da će nam trebati pasoš za Pančevo, Novi Sad a posebno za Suboticu.

"Odlično", obradujem se glasno – možda posle toliko godina konačno odem u inozemstvo, recimo u fucking Bačku Palanku, ali me taksista preduhitri i objasni da je ovo "svetski plan" i da sledi "razbijanje Srbije" po šavovima; prvo Kosovo, potom Vojvodina, onda Sandžak, konačno Šumadija s glavnim gradom Kragujevcom. Nismo stigli tamo gde smo trebali jer mu pokazujem da stane: bolje da hodam nego da ga slušam. Nema bakšiša: čekam poslednji dinar da mi klon Nikolaj Velimirovića koji se kao njegov idol nije kupao godinama vrati 20 dinara: izem mu svece kad nije video sapun decenijama, verovatno iz straha da ne sastruže rodoljublje u mirisnim domoljubnim smrad-slojevima.

(nastavak teksta u komentarima)

26.03.2008.

Oglasno selo: LSE/OSI Visiting Fellowship Program 2008-2009

The London School of Economics and Political Science (LSE), with the funding from the Open Society Institute (OSI) offers four individual grants in one academic year for 2-month study visits at the London School of Economics and Political Science for middle level faculty with outstanding academic qualifications from Albania, Bosnia-Hercegovina, Croatia, Serbia, Macedonia, Montenegro, and Kosovo. Awards, which provide a stipend for living expenses sufficient for a single Fellow, return economy airfare and health insurance, are for academic staff employed by the universities and higher educational institutions in the aforementioned countries specialising in social sciences. They are intended to enable prospective candidates to upgrade their teaching and research skills. The candidate must demonstrate potential for excellence in research and an interest in developing high impact policy outputs.

Prospective candidates:

    1. are nationals of and normally resident in one of the aforementioned countries at the time of applying for the award
    2. have held a teaching position at a university or higher educational institution in the country of residence for more than 2 years
    3. have a PhD 
    4. have good record of academic publications

 

The deadline for the applications is 15 April 2008. The short-listed candidates will be notified within two weeks of the deadline and should be ready to attend the interview shortly afterwards. For an application form please visit CSGG web site http://www.lse.ac.uk/Depts/global.


The application material should be sent to: gg.see.network@lse.ac.uk

The costs of attending the interview and visa where applicable will be covered by the grant awarding body.

 
Centre for the Study of Global Governance

London School of Economics and Political Science

Houghton St.

London WC2 2AE

 

25.03.2008.

Jazz selo: JAZZ FEST VAS POZIVA DA SE ODAZOVETE ANKETI - DA NAM SVIMA BUDE BOLJE

Jazz Fest Sarajevo vas poziva da sudjelujete u kratkoj anketi kojo zele uspostaviti direktni kontakt sa publikom i procijeniti vase zadovoljstvo festivalom.
 
Pozivaju i sve one koji do sada nisu posjecivali Jazz Fest Sarajevo da takodjer ucestvuju u anketi kako bi se upoznali i sa njihovim stavovima.

Vasa misljenja su im vrlo vazna kako bi naredna izdanja festivala dodatno unaprijedili u skladu sa sugestijama publike, stoga vas molimo da budete iskreni u odgovorima. Anketu mozete ispuniti od danas do 25. aprila na sljedećem linku:

JAZZ FEST ANKETA

Anketa je pripremljena u saradnji sa agencijom za xafsing konsalting i istrazivanje Valicon.
Unaprijed hvala na odvojenom vremenu i vidimo se ponovo na 12. Jazz Festu Sarajevo 2008, od 5. do 9. novembra!
 
25.03.2008.

Dramsko selo: OTVORENI POZIV ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST IZ BiH - 2008

Dramski konkurs, organiziran od strane P.E.N kluba (Austrija) i Austrijskog Ministarstva za evropske i međunarodne poslove, a u suradnji sa Festivalom MESS iz Sarajeva želi povezati ljude i intenzivirati uzajamni  interes za kulturu Austrije i BiH.

 

Austrijski dramski natječaj (Österreichischer Dramenwettbewerb) organizira se od 2005 godine za zemlje jugoistočne Evrope. Međunarodni žiri ocjenjuje najbolju predatu dramu i nagrađuje autora ili autoricu iznosom od 3500 EUR-a. Nagrada, pored novčane nagrade sastoji se i od prijevoda na njemački jezik kao i publikacija (tiraž 10.000 komada), a prema mogućnostima i inscenacija te izvođenje komada.

 

Na konkursu mogu učestvovati pisci koji su rođeni u Bosni i Hercegovini ili imaju državljanstvo ili tu žive više od 15 godina. Jezici na kojima drame mogu biti napisane su bosanski, hrvatski, srpski i romski. Uz ovo je potrebno predati i englesku verziju, ali to ne mora biti stručni književni prijevod već samo informativni. Izvođenje drame mora ograničeno  na pet glumaca. Rok za predaju aplikacije je 1. Decembar, 2008. godine.

 

Pobjednici prethodnih godina bili su Goce Smilevski, Emilija Andrejević i Nina Mitrović. Pobjedničke drame predstavile su se kućama kao što su: Volkstheater Beč, Literaturhaus Beč, Hofburg Beč, Buchmesse Leipzig... U projekat su bili uključeni i  glumci kao što su: Miguel Herz-Kestranek, Florentin Groll, Elizabeta Dorevska iz Srbije ili zvijezda bečkog Burgtheater-a Dorothee Hartinger.

 

Za  dodatne informacije zainteresirani dramski pisci mogu kontaktirati:  

Christian PAPKE, +43 6767 3333 44, c.papke@mooncraver.com ili

Nihad KREŠEVLJAKOVIĆ, +387 33 200 392  knihad@mess.ba

 

23.03.2008.

Katoličko selo: SRETAN BLAGDAN SVIM KATOLICIMA

"Odvažimo se svi hrabro poraditi na sebi. Pobijedimo međuljudsku mržnju i zajednički se oduprimo svakoj sorti zla. Natječimo se u plemenitosti i marljivosti. Zauzimajmo se za pošteni rad i napredak u svemu"

kardinal Vinko Puljić

 

22.03.2008.

Urbano selo: IMPROVIZACIJA U SUVREMENOJ MUZICI

SWISS BALKAN CREATIVE MUSIC  #3

koncert improvizacija u savremenoj muzici

COLLEGIUM ARTISTICUM, 20.00h, srijeda, 26.03.2008

 

ART LAB (BiH) & RUE DE NORD (CH)

 

Učestvuju:

 

robert rosza, electronics

anne gillot, recorders

laurent bruttin, clarinets

vedran tuce , clarinets

jonas kocher, accordion

miran zrimsek, cello

dragos tara, doublebass

 benoart moreau, piano, clarinet

svetlana maras, piano

john menoud, guitare, electronics

luka ivanovic, electronics

 

«Improvizacija nije muzička kategorija nego praksa. Prisutna je u

svim sferama muzike, u svakoj instrumentaciji, kulturi i svim

vremenskim periodima. Od osnivanja European Free Music do sadašnjih

zvučnih mogućnosti, od bijesa jednog perioda do napete i ograničene

stvarnosti nekog drugog vremena.«

Jérôme Noetinger

 

21.03.2008.

Muzičko selo: NOVA DUBIOZA KOLEKTIV

Skini Dubiozu legalno

Firma Ilegal je naziv novog albuma sarajevosko-zeničko-mostarskog benda, a i naziv pjesme koju sada možete legalno presnimiti na vaše računare. Više možete pročitati na stranici Radio sarajevo

Skinite Dubiozu legalno (DOWNLOAD) i pročitajte intervju

21.03.2008.

Globalno selo: ŠTA MUSLIMANI ZAISTA MISLE?

John L. Esposito i Dalia Mogahed su autori knjige Who Speaks for Islam? What a Billion Muslims Really Think.  Ovaj zajednički rad, baziran je na najvećoj do sada napravljenoj anketi koja istražuje ovo pitanje.  Gallupovo istraživanje muslimanskog svijeta predstavlja zapravo prvo ovako opsežno istraživanje i analizu podataka koji se odnose na poglede muslimana širom svijeta. Tačnije, istraživanje je sprovedeno u 40 zemalja i obuhvata oko  90% spomenute populacije . Jedan od autora John L. Esposito smatra se jednim od vodećih stručnjaka za pitanje islama danas. Ovaj profesor sa univerziteta Georgetown u Washingtonu nedavno je boravio i u našoj zemlji. Koautorica je Dalia Mogahed, Gallupova izvršna direktorica za muslimanske studije. U knjizi su između ostalog obrađene teme u vezi sa razumjevanjem fenomena ekstremizma, uloge žene u muslimanskom društvu, odnosa islama i demokracije i još mnogo toga,  a sa ciljem da se dođe do odgovora na pitanje šta više od milijarde muslimana zaista misli o zapadu. U anketi su postavljena pitanja poput: “Šta je uzrok radikalizma i anti-amerikanizma?”, “Zašto nas mrze”, “Šta muslimanke misle o svom statusu unutar islama?” “Da li je islam kompatibilan sa demokracijom?”, “Šta su uzroci globalnog terorizma?”, “Da li je islam kriv za terorizama?”, “Ko su ekstremisti”…

Rezultati se naravno u potpunosti razlikuju od onoga čime većina svijetskih medija puni uši svojim slušateljima i gledateljima. Anketa jasno dokazuje da npr. veoma mali broj ispitanika ima ekstremne političke stavove, a da se čak 92 % ispitanika može klasificirati kao “politički umjereni”. Također anketa pokazuje i to da oni koji spadaju u grupu “radikala” ne spadaju u grupu koja bi se mogla smatrati pobožnijom od većine drugih muslimana. Naprotiv, njihova ubjeđena bazirana su više na političkim nego li na vjerskim osjećajima. Naravno kočnica za poboljšanje odnosa između islamskog svijeta i Zapada uglavnom je u vezi sa okupacijom Iraka, pitanjem Palestine i sl.. Anketa također pokazuje da vjerski ekstremizam i mržnja prema Americi nisu temeljeni na vjerskom nauku islama, već na političkoj  doktrini ekstremizma. Esposito iznosi zaključak: “Ustanovili smo da mržnju i ekstremizam motivira politika a ne vjera. Razlozi za nezadovoljstvo su političke i ekonomske prirode, i to nas ne treba čuditi. Želim podsjetiti da otmičari aviona 11. septembra 2001. nisu bili ljudi iz palestinskih izbjegličkih logora. Većina terorista bila je dobro obrazovana, iz razmjerno imućnih porodica, neki su bili pobožni, a neki ne, “. Ovome je dodao i to da “Arapi žele da Zapad manje kritikuje njihovu kulturu te da ne povezuje vjeru s terorizmom”.

Anketa također nudi drugačije odgovore na pitanje  “Zašto nas mrze?”  koje se postavlja na Zapadu,a posebno nakon 11. septembra. Uobičajeni odgovor na ovo pitanje bio je taj da muslimani “mrze naš način života, našu slobodu, demokraciju i uspjeh”. Ta navodna mržnja islama prema Zapadu doživljavana je kao neki iracionalni refleks jednog potpuno drugačije svijeta! Anketa do temelja ruši ovakve predstave s obzirom da na pitanje “Šta najviše poštujete u vezi sa Zapadom?” većina muslimana, kao onih umjerenih tako i radikalnih odgovara kako se dive zapadnjačkoj tehnologiji, slobodi govora i društvenim vrijednostima utemljenim na radu. Također i umjereni i radikalniji muslimani smatraju važnim “bolje razumjevanje između Zapada i arapsko-islamskih kultura” Zanimljivo za razliku od muslimana 57% Amerikanaca na isto ovo pitanje o islamskim društvima odgovara “ništa” ili “ne znam”!

Po pitanju odnosa prema pojedinačnim zemljama negativno mišljenje o Francuskoj ima 25 %, o Njemačkoj 26 %, o Velikoj britaniji 68 &, a o SAD 84 % ispitanika.  Politički lider o kome muslimani svijeta imaju najnegativnije mišljenje su George W. Bush o kome se nagativno izrazilo 90% radiklanijih, odnosno 62 % umjerenijih muslimana. Kada je u pitanju bivši britanski premijer Tony Blair ovaj odnos je 70%, odnosno 43 %. Za razliku od njih dvojice nešto bolje mišljenje je o npr. bivšem franscuskom predsjedniku Jacques Chiracu o kome negativno mišljenje ima 39 % radikalnijih, odnosno 24 % umjerenijih muslimana.

Svakako je ohrabrujuće to što autori vjeruju kako će se ove razlike između Zapada i islamskog svijeta postepeno smanjivati ukoliko u dijalog budu uključeni reformisti koji se zalažu za mirne promjene u islamskim zemljama.

Knjigu možete naručiti preko interneta, a više o ovome možete pročitati u Islamica Magazine
21.03.2008.

Džuma/petak: O DOBRIM DJELIMA

"I ne pravite nered na zemlji, kad je na njoj red uspostavljen, a Njemu se molite sa strahom i nadom; milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine." 

(Kur'an, 7:56)

20.03.2008.

Bosansko selo: MISLI BIH ZA MISLI PAKISTAN

U proteklih par dana je na  “Area Study Centre for Europa Universitet” u Karachiju (Pakistan) predstavljen projekat "Misli Bosna i Hercegovina", a prezentirali su ga sami autori  Nazif Hasanbegović i Michael Schroen. Za samu prezentaciju vladao je veliki interes te je prisustvovalo više od stotinu studenata i profesora. rezultat je bio da su  autori pozvani da održe još jedno predavanje na temu definiranja identiteta na “Pakistan Institut of Labour Education&Research” u Hydelerabadu. Preciznije tema ovog predavanja bila je "Kriza etničkog identiteta u svijetlu iskustva BiH”. Želja domaćina da se upoznaju sa ovom temom bazirana je na osjećanju da iskustvo krize identiteta u jednoj od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije može značajno pomoći građanima Sinda i Pakistana kako bi pronašli način da se suoče sa sličnim problemima u svojoj zemlji. Naime radi se o temi, kako piše Nazif Hasanbegović koja njihove domaćine jako interesuje. O samom Hydelerabadu, gradu koji se nalazi 200 km od Karachija piše kako je to čudesan grad. Kaže: “Toliko bijede nisam dugo video, a ljudi su opet tako topli prijatni i srdačni”. S obzirom da je mnogim bilo veoma čudno vidjeti blijedolikog a "muslima” mnogi su tražili da se slikaju s njim.

 

U svakom slučaju, zamislite koliko bi svi mi mogli pametovati po svijetu o vlastitom iskustvu da smo još šta više uspijeli napraviti u vlastitoj zemlji po ovom pitanju. Ovako samo mogu čestitati ljudima iz projekta Misli BiH, a Pakisatncima poželjeti da kod njih ove stvari krenu bolje nego što nama idu.
20.03.2008.

Meteoroško selo: Prvi proljetni snijeg

Da ne pogledah kroz prozor i ne ugledah kako pada snijeg zaboravio bih da je ovo prijestupna godina što znači da je danas i prvi dan proljeća.

Dakle, kao i prošle godine, na prvi dan proljeća zapadao je snijeg. Ovo već postaje kao neka tradicija.

20.03.2008.

Urbano selo: PROMOCIJA NOVE KNJIGE ANDREJA B. ĐERKOVIĆA

Andrej B. Ðerković, KUĆE OD KRUHA, Naklada Zoro Sarajevo

U petak, 21.marta 2008.godine u 20.00 sati u knjižari Zoro, biti će predstavljena peta po redu knjiga Andreja Ðerkovića. Knjiga poezije pod nazivom „Kuće od kruha“ ilustrovana je fotografijama Lamije Joreige (Beirouth), Aleksandra Zaara (Marseille), Dejana Vekića, Almina Zrne, Damira Šagolja, Tarika Samaraha i Zijaha Gafića (Sarajevo) čija će izložba fotografija biti postavljena u galerijskom prostoru Knjižare Zoro. Likovno grafičku opremu knjižnog bloka uradila je dizajnerica Marina Glavanović (Lyon), dok su fotografije na koricama, portreti kultnog sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog (Paris). Andrej B. Ðerković rođen 1971.godine u Sarajevu. Član Centre P.E.N. Suisse Romande. Do sada je objavio Škuribanda (Buybook, Sarajevo, 2004), Missing (BM Contemporary arts Centre Istanbul, 2005), Dan koji je dan (Zoro, Zagreb, 2006), Slučajni razgovori (COTE Magazine Geneve, 2007). Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, katalonski, španjolski i francuski. Živi u Sarajevu, Barseloni i Ženevi.

Knjižara ZORO, Branislava Ðurđeva bb, 553885,553886, zorosa@bih.net.ba

 

20.03.2008.

Mubarek selo: PUT ZNANJA

"Ko slijedi put na kojem se stiče znanje, Allah će mu olakšati put u džennet."


Muhamed a.s.

(hadis prenose Muslim, Ebu Davud, Tirmizi)

20.03.2008.

Univerzumsko selo: ROĐENJE MUHAMEDA A.S.

'Na današnji dan - 12. rebiul-evvel, rođen je 570. godine u Meki  poslijednji Božiji poslanik Muhamed s.a.w.s.'

Rođenje Alejhiselamovo (Pjesnička slika u prozi)Objavljeno u časopisu El-Hidaje, VI/'42.-'43., br. 6-8, str. 165., 166.)
Autor: Fejzulah Hadžibajrić

12. rebiul-evve1a padao je prije četrnaest viekova na 20. travnja. Te noći, uoči ponedjeljka, u mahali Hašimovića u starom gradu Meki rodio se Muhamed SalIal-lahu alejhi ve sellem! Kuću, u kojoj se rodio Muhamed a. s. ljubomorno su čuvali islamski vladari. Je­dno vrieme ovom je kućom raspolagao. Muhamed ibn Jusuf Es-Sekafi, brat ču­venog Hadž-džadža. Ibrahim Hakki kaže da neki historičari tvrde, da je u ovoj kući rođena i Muhamedova kćerka Hazreti Fa­tima. Osim ove kuće još je bila čuvena i kuća Ummihane,    odakle je bio početak Mi' radža. Znamenita Zubejda, žena slavnog halife Harun el-Rešida. osobito se starala da se ove kuće očuvaju. Tako su dugo čuvane i popravljane, a hadžije su ih zijaret činili u želji da vide ta mubarek-mjesta.

Seid Kjarzuni u svom Mevludu pripovieda: »One noći, kada se rodio Muhamed a. s., posjetila je ugledna mekanska žena Šifâ Muhamedovu majku Aminu. Amina je pričala Šifi: Te­gobe i muke kao trudna nijesam uobće osjećala. Na snu sam vidjela, gdje me neko doziva i kaže mi: Amina, treba da znaš, da ti nosiš najboljeg čovjeka. Kad ga rodiš, nadij mu ime Mu­hamed. - Čula sam i jedan težak glas. Kad sam pogledala na stranu, odakle je glas dolazio, ugledala sam jednu bielu pticu, koja me dotače svojim krilima. I, za čudo, toga časa nestade kod mene onog prijašnjeg straha. U času kad sam se porodila vidjela sam kako oko mene blista svjetlo. Sve oko mene kupalo se u svjetlu.

Hazreti Amina je takoder pričala i slijedeće:

»Mnoga sam čuda u zanosu vidjela kod porodaja... Osjetila sam vrućinu i žeđ. Meleki su mi odmah dali čašu šerbeta, koje sam popila. Bilo je slatko i ukusno. Iza toga sam u cielom tielu osjetila naročitu ugodnost. Zatim sam ugledala lijepe djevojke, slične djevojkama iz plemena Abdi Menaf, kako prema meni idu i okružuj u me. Sve oko mene bilo je zastrto prekrasnom dibom, Gledajući sve ovo bila sam kao izvan sebe. Sve mi se klanjalo i odavalo mi počast. Vidjela sam i tri meleka sa bajracima. Je­dan bajrak postavili su na istoku, drugi na zapadu, a treći na krovu od Ka'be. U tome času sam se porodila.

Čula sam kako meleki govore:

»Muhamede, čestitamo! Sve liepe i plemenite ćudi i sve riznice znanja Tebi su poklonjene«. Diete moje je upravilo pogled prema nebu i tamo gledalo.

Ovo sretno rođenje dogodilo se u ranu zoru. Sve je amberom mirisalo. Cio svemir je plivao u veselju. Sve se veselilo što je došao na sviet ovaj Božiji odabranik.

»Tvoj dolazak na ovaj sviet je milost Božja - jâ Resul­allah! Istinski tumač Božijih blagodati Ti si - ja Resulallah! Nebo, zemlja, sunce i sav svemir - Tebi služe. U kratko, lskonska tajna Ti si - jâ Resulallah!«

U času, kada se rodio Hazreti Pejgamber njegov djed Ab­dulmuttalib bio je kod Kabe. Zadubljen u molitvu čuo je glas: »Abdulmuttalibe, muštuluk! Tvoja, nevjesta Amina rodila je diete, koje će donieti sreću i spas cielom čovječanstvu!« Čim je starac čuo ovaj glas, okrene kući: Jedva je čekao da vidi novo­rodenče. Čim je djed unišao Amini, opazio je, da na njenom čelu nema više onog svjetla, koje je bilo dok je bila noseća; to je svietlo sjalo sada na čelu njena sina, njegova pravog vlastnika. Amina je ispričala svom svekru sve što se s njom dogo­dilo prilikom porođaja, a i starac je njoj kazao, šta je čuo kod Ka'be. Kada je ugledao svjetlo lice Božijeg Poslanika i nûr, koji je sjao na njegovu čelu, ostao je zapanjen. Sa velikim strahopoštovanjem poljubio je diete i u zagrljaju ga odnio put Ka'be.

Nakon što je sa djetetom obišao oko Ka'be i Bogu se pomolio i zahvalio, što mu je dao ovako krasnog unuka, povratio se kući i diete predao sretnoj majci. Preporučio je svojoj če­ljadi da dobro paze na diete.

U čast rodenja svog milog unuka zaklao je Abdulmuttalib kurbana i priredio veliku gozbu. Po Božjoj uputi djetetu je na­dio ime Muhamed.

Salal-lâhu alejhi ve sellem!

- ZNACI.COM o Poslaniku a.s. i Mevludu 

- http://www.muhammad.net/ 

19.03.2008.

Punk selo: TAQWACORE

 

St. Andrew’s Hall u Detroitu, historijska trospratna zgrada u centru grada, poznata je kao prostor za koncerte alternatvne, hip-hop, rap, house i tehno muzike. To je mjesto gdje sam je prvi put vidjela.  Punk rock muslim sister! Ne sjecam se koji je to koncert bio. U St. Andrewsu, koji može primiti do 1000 ljudi, svirali su nekad Depeche Mode, the Cure, the Chilli Peppers, Jane's Addiction.  Tu sam gledala Offspirng, NOFX, Descendents, Diesel Boy, Bad Religion... Mnoge od članova ovih grupa sam i upoznala, a nerijetko im pomagala da prošvercuju svoje CD-ove, majce i ostale promo materijale iz Amerike u Kanadu.

Pokrivenu djevojku koja skače i pjeva stihove sam više puta sretala. Obično je dolazila sa svojim nepokrivenim „sekularnim“ rodicama. Tu vezu koju  sam osjetila prema svojoj „ punk rock muslim sister“ mi je bio poseban iz više razloga. Moja društvena zajednica obuhvatala je razne vrste ljudi, što iz srednje škole i fakulteta, te raznih poslova koje sam radila, čak i neke Bosance i Crnogorce (uglavnom familija). Najveći dio tih mojih prijatelja bili su ljudi koji vole i idu na koncerte i festivale alternativne i punk  muzike, a naša druženja odvijala su se u gradovima poput Woodstock-a, Toronta, Londona, Guelph, Windsora u Kanadi, te Detroita u SAD. Muslimane nisam često tu sretala.  Tim više me je očarala slika djevojke pod crnim čadorom, koja je izgledala 'more punk rock' nego svi oni sa raznobojnim krestama, izbušenim licima, tetovažavma...

Zato mi bi i zanimljiv članak o tzv. Taqwacore-u koji se među posljednim pojavio u evoluciji punk scene. Samo imeTaqwacore dolazi iz romana koji prati izmišljenu priču o muslimanskoj punk rock sceni u New Yorku. The Taqwacores je 2005. godine napisao Michael Muhammad Knight, koji je prije toga prešao na islam. Spojio je arpsku riječ taqwa što  znači „svijest o Bogu“ (sjetite se istoimenog nagrađenog filma na posljednom SFF-u) sa frazom hard core. Time je nenamjerno doprinio rađanju novog punk pokreta i čitavog niza novih bendova. Jedan od njih je i Vote Hezbollah čije je ime direktno uzeto iz sadržaja spomenute knjige.  Među hitovima Taqwacore scene je i pjesma pod nazivom „Suicide Bomb The Gap“. Ovu scenu je teško definisati jer je ne čine samo američki muslimani arapskog porijekla, a sama muzika je izraz različitih muzičkih stilova. Umjetnici poput pisaca, grafičkih dizajnera i lutkara pridružili su se ovom pokretu kao izrazu ukrštenih kulturoloških svjetova koji je nastao u specifičnom, kompleksnom i slojevitim momentu u historiji.

Fotografkinja Kim Badawi, čije fotke možete pogledati na http://www.guernicamag.com/art/518/muslim_punk/,  kaže: “U pokušaju da što tačnije prikažem ovu politički nastrojenu i kontradiktornu temu, moje slike namjerno su ostavljene nejasnim. Osobe koje sam do sada upoznala radeći na ovoj priči nisu anti-amerikanci, već su prije progresivni slobodni mislioci.  Ako su i protivi čega, onda je to Američko-Islamski establišment”.

Kim Badawi ima 27-godišnja američka freelance fotografkinja, egipatsko-francusko-slovenačkog porijekla.

 napisala: Amira Kreševljaković.

 

19.03.2008.

Zanimljivo selo: NEK' VAM NE BUDE MRSKO POGLEDATI OVO:)

19.03.2008.

Muzičko selo: MOREL' SE KAKO OVO POZVATI U SKENDERIJU?

19.03.2008.

Papansko selo: IMA LI DNA NA VIDIKU???

Suštinski sam protiv bilo kakvih zabrana, ali za takvo što trebaju postojati i određeni preduvjeti koji između ostalog podrazumjevaju određenu svijest, obrazovanje pa i kućni odgoj samih građana. S druge strane, na državi je da kroz poreze i slične metode onemogući primitivizmu da tako lahko ulazi u naše mozgove, domove i škole. 

Dakle, u državi u kojoj ne postoje uspostavljeni nikakvi standardi, gdje  fakultete završavaju ljudi koji za sve vrijeme ne posjete niti jednu teatarsku predstavu, ne pogledaju niti jedan film u kinu, ne odu niti na jednu izložbu – potpuno je morbidno da im se, pod opravadnjem o tržišnom poslovanju, omogućava konzumiranje teških droga kao što su koncerti poput ovog posljednjeg najavljenog – Seke Aleksić u Skenderiji. 

U tom smislu potpuno podržavamo saopćenje u kome piše kako:

"Radio 202 Sarajevo i građani Sarajeva smatraju nedopustivim da se turbo-folk koncert srbijanske silikonske dive održi na mjestu kakvo je dvorana „Mirza Delibašić“ u Centru Skenderija. Koncert je najavljen za 19.4.2008. godine u 20:00 h.

S obzirom na ime koje dvorana nosi, ogavno je i zastrašujuće da promotorica kvazikulture, šunda, primitivizma i niskih strasti nastupa u istoj. Centar Skenderija je, na kraju krajeva, vlasništvo svih građana Sarajeva!

Nećemo ulaziti u ukuse ljudi, ali Seka Aleksić i slični njoj nisu dobrodošli na mjestima koja su simboli sarajevske kulture i tradicije!

Pozivamo vas da, u skladu sa svojim mogućnostima, reagujete i ne dopustite da nas odvuku u još veći mrak”.

Ukratko, zastrašujući je stupanj vladavine mediokritetstva koji se već godinama nadvija nad našim glavama. Nemam nikakve dileme da je jedna od rijetkih stvari koja je po nas opasniji i od same vojne agresije (koju smo nekako preživjeli), agresija papanluka koja prijeti da nam se društvo pretvori u crnu rupu zaljubljenika u same sebe, kombinirajući neukus sa cinizmom i neznanjem.  

Dolazak Seke Aleksić na Skenderiju, opasniji je od onih tenkova koji su se na istom mjestu našli 2.maja 1992 godine!!! Ako ne vjerujete, pogledajte na šta Srbija liči danas. A ako Vam se to sviđa, zašto onda ne idete tamo živjeti!!!

19.03.2008.

Forward selo: BISERI YU KOMENTATORA

Mirko Kamenjašević:

"Gol, gol ... kurac • gol, stativa!!!"
(Slijedeća utakmica):
"Slobodan udarac sa nekih 35 metara izvodi Bukal ... Topovski udarac i gol!!! Kurac gol, prečka!!! ... Sjedi mali, pička ti materina, ništa ne vidim."
(6 mjeseci suspenzije.)

Milojko Pantić:

(400 m u Atlanti): "U stazi četiri je glavni favorit, Majkl • Džekson ..... Pardon, Majkl Džordan."
(Nedeljko Kovinjalo se tu ubacuje i kaže): "Da, kolega Pantić želi da kaže kako je Majkl Džonson u Americi popularan kao njih dvojica."

(Španija - Jugoslavija): "I gospodine Pedersen, • zaista zaslužujete takvo prezime ..."

(Arsenal - Ajax): Berkamp izlazi • iz igre u 22. minutu zbog povrede, ulazi Patrick Vieira. Na ekranu ispisano slijedeće:
22. minutes, 10. Bergkamp out
Komentar Milojka Pantića:

"U igru se sprema iskusni Minutes s brojem 22!"

Zvonko Mihajlovski:

"Kakav udarac; pocepao je vazduh na vodonik i kiseonik."

"To je bila veća opasnost za avione tipa Avaks nego po gol • Pandurovića."

(Lopta se natakla na šiljak na ogradi i pukla): "I lopta • je sada pukla kao staklena kugla od porcelana."

"Zbog ovakvih • udaraca Roberta Karlosa osnovaće se društvo za zaštitu lopti!"

Srđan Knežević:

(Gimnastika): "Pogledajte samo kako je građen ovaj mladić. • Svaka majka bi ga poželela u svome domu, a tek ti predratni švalerski brčići ..."

Miloš Topalović:

"Sledećih nekoliko minuta ovog snimka protiću • u znaku Georgi Hadžija i ove kretenske reklame za kečap!"

"Obratite • pažnju: na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove!?"

YU radio:

"Prejaka je ovo lopta za Savičevića, Dejo ovu loptu • ne bi stigao ni taksijem."

Slobodan Šarenac:

(Jugoslavija - • Turska, finale EP u košarci 2001): "Ni majka mu za ovo ne bi sudila ličnu grešku"

Dobrosav Gajić:

"Ovo je takmičar iz San Marina, • male ostrvske državice usred Atlantskog okeana."

"U publici je mnogo • zanimljivih ljudi kao na primer ovaj čovek sa bradom."

"Zoran Savić je • imao malu porodičnu neprijatnost ovih dana. Naime umrla mu je majka."

"Stižu oko 13:30, narodski rećeno oko pola dva."

Miroslav Rede:

(Utakmica između Reala i Juventusa): "Tko prvi zabije gol, biti će u • prednosti."

Dušan Memedović:

(Ožujak 1999, boks Holifield - Louis): • "Svi se iskreno nadamo da će i sam meč potrajati bar koliko i ovo izvođenje američke himne."

Duško Korač:

"Ovo je Keli Erikson, sičušna • Švedjanka, skakačica u vis, a ovo je njena majka, mama Marija, koja prati svuda svoju ćerkicu i ne ispušta je iz vida. A čovek koga upravo vidite, je snažni momak, Džon Godina, bacač kladiva. Njemu nisu potrebni ni mama ni tata da ga prate po takmičenjima."

(Mohammed Ali na Olimpijadi u Atlanti • 1996. pali olimpijski plamen): "I pogledajte Muhameda Alija, ruke mu se tresu od uzbudjenja!!!"

(Na nekoj Realovoj utakmici kamerman zumira • Ronaldovu naušnicu): "Sreća što je Ronaldo fudbaler, inaće, da je bokser, kakav bi to zalogaj bio za Tajsona!"

"Dobar dan. Javljamo se iz Mostara. • Ovdje je nedjelja."

"Što bi rekla stara rimska poslovica, ne vjeruj • Dancima ni kad darove nose!"

Ako se i sami sjećate neke od hit izjava poput one opjevane u pjesmi Validne kombinacije kada na teren ulazi CAMBIO podijelite je sa nama.

18.03.2008.

Meteorološko selo: SNIJEG KAO VIJESNIK PROLJEĆA

Taman što se proljeće počelo smiješiti, ponovno u Sarajevu zapada snijeg. Pada cijeli dan, a i noć. Zapravo počeo je padati negdje oko 11.00. Bio sam u troljebusu i kako to obično biva slušao čovjeka koji je negdje na drugom kraju govorio o toplotnim promjenama. Citirao je neki starinski tekst od prije 20 godina koji je najavljivao velike klimatske promjene koje će najteže pasti afrikancima i eskimima. Jedni se k'o biva neće moći navići na hladnoće, a drugi na vrućine. Pretpostavljam da mu je recepijent tih informacija izrazio sumnju pa je ovaj ponovno na sav glas ponovio:”Kako nema promjena, pa vidi ovo – nikad nije manje snijega pala u Sarajevu.” U to dođe stanica i ja izađoh. Kako izađoh poče sipiti kišica, pa kiša, a dok sam došao na odredište zapada i snijeg. Kontam, onako mokar, šta ba on onaj ima pričat kako nema snijega!!!

Helem, da vas podsjetimo kako je i prošle godine taman na prvi dan proljeća (koje nama dolazi za tri dana) također zapadao snijeg. Inače, prvi snijeg ovogodišnje zime u Sarajevu pao navečer je 21.10.2007. godine. Narednog jutra na Bjelašnici je bilo – 7, a visina snijega iznosila je 24 cm. Kao i danas najtoplije je bilo u Stocu gdje je na prvi sniježni dan bilo 10 stepeni više, od nule koliko je pokazivao termometar u Sarajevu.

Čemu sve ovo? Kontam kada nam oni sa TV-a mogu pričati kakvo je vrijeme bilo danas (kao da i sami ne znamo) zašto ne bih ja napisao kako je bilo prije godinu dana!
18.03.2008.

Sportsko selo: ŽELJO OD 1982 - 2007, PO NEDŽADU HADŽIALIĆU

U petak je u Sarajevu izašla knjiga „FUDBALSKI KLUB ŽELJEZNIČAR 1982.-2007.“, autora Nedžada Hadžialića. Autor je rođen 1967. godine u Sarajevu. Vlasnik je legitimacije SD Željezničar 4234 od 1.10.1968. godine. Po zanimanju je veterinar i vatreni navijač Željezničara. Važan dio njegovih sjećanja je doček šampionske ekipe na sarajevskom aerodromu 1972. godine te dan poslije slavlje na stadionu Grbavica. Utakmice prati redovno od svoje šeste godine. Većina informacija objavljenih u knjizi su materijali iz njegove osobne dokumentacije. Napisano je provjeravao kroz beogradski „Sport“ kojeg je autoru ustupio rahmetli Seaudin Vranić. Spomenuti Vranić bio je vjerni navijač Željezničara koji je spomenutu novinu sakupljao punih 40 godina, a koji je preselio na Drugi svijet sa sjeverne tribine stadiona Grbavica.

Kao što sam autor piše u uvodu ova monografija je „skromni pokušaj da se zabilježi jedan period u postojanju Fudbalskog kluba Željezničar.“ Obrađuje vremenski period u kome je klub „prešao dug put od vremena velikih uspjeha do teških trenutaka borbe za opstanak u ligi“. I ne samo u ligi već i opstanak u stvarnom smislu te rječi s obzirom da knjiga obuhvaća i period agresije i opsade grada. Knjiga je pisana sa ljubavlju navijača, pa ne čude usporedbe kluba sa Feniksom ili  konstatacija kako je Željezničar:“bio šampion, osvojio je i druge trofeje, ali je ostao isti. Bio je, jeste i, nadajmo se, biće do kraja ništa drugo do simbolom ove moćne igre.“ Autor smatra kako je Željezničar jedan od rijetkih izuzetaka u modernom svijetu koji od fudabala pravi nešto što ova igra ne bei smjela biti. I ne samo to autor naglašava:“ Prvak ili trećeligaš, Željezničar će i dalje biti onakakv kakav jeste. On će takav biti dokle god oni koji ga vole to žele.“

Važno je naglasit da je ovaj veliki autorski poduhvat naparavljen mimo institucionalne podrške. Njeno izdavanje nije pomogla ni sama uprava kluba. Nastala je isključivo kao rezultat velikih autorovih napora i pomoći koju su mu pružili njegovi prijatelji „vođeni u svojoj nakani samo s ljubavlju i simpatijama prema Željezničaru.“ Iako je prevashodno namjenjena onima koji su dušom i srcem uz Željezničar ona je  sigurno zanimljiva i za sve poklonike fudbala. Pored brojnih informacija poput hsitorijata, rezultata utakmica, tabela, utakmica u kupovima, tekstova o najznačajniojim igračima, tu su i brojne druge informacije i fotografije koje upotpunjavanju sliku o FK Željezničaru u periodu kojim se bavi ova knjiga.

S obzirom da se radi, kao što sam već napisao,  o projektu jednog čovjeka realiziranog uz pomoć prijatelja sumnjam da će se baš ubrzo ova knjiga pojaviti u našim knjižarama. Zbog toga svim zainteresiranim preporučujemo da direktno kontaktiraju autora na e mail nedzad6@hotmail.com.  Nedžad  Hadžialić je svakako zaslužio sve pohvale za ovaj rad.

Za kraj, iskoristit ću jedan od citata objavljen u knizi a gdje Mario Garber, davne 1984. godine u zagrebačkom listu Start kaže:

„Željezničar nikada neće biti članom velike četvorke, njemu će uvijek, zbog raje, trebati nešto više nego što su bodovi“.
18.03.2008.

Zanimljivo selo: DOK SU NAŠI MEĐEDI ZAŠTIĆENI OD SUDSKIH POSTUPAKA

Još je 1903 godine Petar Kočić napisao pripovjetku „ Jazavac pred sudom“ po istinitom događaju u Bosni, tačnije Banja Luka. "To je priča o Davidu Štrpcu što tuži prokletog jazavca u onom našem nesretnom kraju." (Petar Kočić)

105 godina kasnije mjesto radnje je Makedonije, tačnije Bitola.

Naime, gradski sud u Bitoli osudio je mrkog medvjeda zbog krađe meda i uništavanja košnica jednog pčelara na novčanu kaznu od 140.000 denara (oko 4 600 KM).

Zoran Kiseloski izjavio je na sudu da je pokušao sve kako bi se zaštitio od mede.

- Pokušao sam mu odvratiti pozornost svjetlima i muzikom jer sam čuo da se toga boje. Kupio sam generator, osvijetlio cijelo područje i pustio glasno pjesme srbijanske turbo-folk pjevačice Cece (op.blob: 'jadne pčele'). Medvjed me nekoliko sedmica izbjegavao, međutim, kada je generator ostao bez goriva, ponovno je napao košnice.

Medo nije nazočio suđenju kako bi iznio svoju obranu, a budući da nema nikakvih prihoda, kaznu će platiti država. (jutarnji/inoptimum.ba) 

Na žalost, kod nas naši medvjedi skloni pljački  rijetko završavaju na sudu, mada u okviru svojih ministarstava često naprave mnogo mnogo veće štete od ovog njihovog rođaka iz Makedonije.

18.03.2008.

Business selo: THE WONDERFULL WORLD OF PRIVATE BUSINESS

...Predsjednik Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amela Omersoftić najavila je da će štediše stare devizne štednje 2. aprila blokirati ulaz u "HVB central profit banku", d.d. u Sarajevu sa zahtjevom da im bude vraćen njihov novac. Omersoftićeva je istakla da je "HVB central profit banka" sada članica UNI kredit grupe i da je pravni sljedbenik dvije banke iz sistema PBS banaka, "PBS Kreditne banke" dd Sarajevo i "Privredne banke" dd Travnik.
Prema njenim riječima, štediše će, prije blokade, tražiti da ih primi rukovodstvo banaka u kojima imaju svoj novac radi dogovora o uslovima povrata novca. Štediše stare devizne štednje koji potražuju više od dvije milijarde KM najavljuju i blokade ostalih banaka, ambasada Srbije i Slovenije, pa i tržnih centara "Merkator" gdje će, kako je navela, možda pozvati štediše da uzmu hranu kada ne mogu da dobiju svoj novac....  

...Više od četvrtine svih izvještaja u novinama, na televiziji i na internetu u prošloj godini odnosilo se na samo dvije teme: rat u Iraku i predsjedničku kampanju 2008. u Sjedinjenim Američkim Državama, objavljeno je u godišnjem izvještaju o stanju novinarstva Projekta za izvrsnost u novinarstvu. Iako se vjerovalo u internetsku demokratizaciju medija koja je trebala ponuditi razne glasove, priče i perspektive čini se da su novinarske teme sve uže dok mnoge internetske stranice samo prenose vijesti koje netko drugi proizvede, baš kao ovaj Blobov post...

...Premijer vlade FBiH dr. Nedžad Branković izjavio je kako je veliki interes potencijalnih kupaca za privatizaciju dva telekom operatora u FbiH - BH Telecom i Hrvatskih telekomunikacija Mostar. Dok HT Zagreb ima pravo prve ponude za otkup HT Mostar, za  otkup BH Telecom najviše se  spominje  Mobilko Austria Group. Predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe i Mobilkoma Austria, Boris Nemšić izjavio je kako su i dalje zainteresirana za ulazak na bosanskohercegovačko tržište i prati stanje u ovom području, ali bi jako voljeli kada bi se stvari brže odvijale....

...BiH ne može imati puno koristi od turizma, sve dok se na nivou države ne bude uspostavljena institucija za ovu granu privrede, smatra sekretar za turizam pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Goran Brčkalović. Prema njegovim riječima, prošle godine BiH imala je oko 583 000 dolazaka turista, od čega je 52,5 % stranih i 47,5 % domaćih gostiju, a prosječno zadržavanje bilo je 2,3 dana. "U dolascima stranih turista najviše učestvuju zemlje bivše Jugoslavije sa 50 % i evropske sa 42 %. Imali smo 164 miliona KM prihoda od turizma od ukupnog prometa, a ove godine je očekivati negdje oko 200 miliona KM", naglasio je Brčkalović.

...Odlazak u nabavku namirnica uskoro više neće biti isti. Sljedeće bi se godine na tržištu naime trebala pojaviti posebna kolica koja olakšavaju kupnju, jer upozoravaju kupca ako je kupio previše kalorične hrane. Osmišljena su u suradnji s Microsoftom, a uz spomenutu funkciju kupce će voditi i do polica na kojima su određene namirnice. Potom će prema vrsti kupljenih namirnica preporučiti i recepte. Kupac će u ugrađeno računalo na kolicima moći ubaciti listu namirnicama koje želi kupiti, a ona će potom osmisliti najbolji put kretanja u prodajnom centru. MediaCart neće koristiti wi-fi mrežu (pomoću radijskih frekvencija) umjesto GPS signala koji se koristi u automobilima, jer nije pouzdan u zatvorenu prostoru. Čitavo vrijeme kupci će biti i bombardirani reklamama koje će se vrtiti na displayu kolica. Proizvođač MediaCart istaknuo je da bi se u prodavaonicama mogla naći već sljedeće godine, piše Vjesnik.

 

Za više informacija preporučujemo da posjetite: BIZNIS.BA

18.03.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM 18. MART

Akademija likovnih umjetnosti: Izložba Studiobotas: Nevidljiv dizajn u 20:00h

Bošnjački Institut: Evropa i njene kulture na kušnji nacionalizma; Susret sa Jorgeom Semprunom u  18:00

Kinoteka: Nedjelja japanskog savremenog filma: Žene u ogledalu (režija: Yoshishige YOSHIDA, 2002.)u 18:00h - ulaz besplatan

Kamerni teatar 55: Veče humora i satire Novi (vrli) svijet u 20:00h

17.03.2008.

Bosansko selo: DOKAŽITE DA POSTOJITE, DIGNITE GLAS PROTIV POLITIKE ETNIČKOG 'ČIŠĆENJA' !!!

Građani i građanke Bosne i Hercegovine u dijaspori, ako želite da dokažete da postojite, da ste vi i vaši preci nekada živjeli tamo odakle su Vas protjerali zločinci i mračnjaci ... Vi, čiji su domovi srušeni, Vi  koji ste napustili SVOJE gradove iz dijela Bosne i Hercegovine koje se 'kiti' diskriminatorsko-fašistoidnim imenom Republika Srpska ili oni koje su protjerali ili natjerali iz  tzv. Federacije... Ako želite da svojim glasanjem dignete svoj glas protiv politike etničkog čišćenja i zločina siledžija protiv svih građana naše Bosne i Hercegovine  registrujete se  za lokalne izbore u BiH - odmah pošaljite  na email dresu

bhizbori2008@gmail.com

slijedeće podatke:

1) puno ime i prezime,
2) adresu gdje sada živite kako bi mogli primiti poštu direktno iz BiH
3) i mjesto/grad u kojem ste živjeli prije odlaska u dijasporu.
4) kao i kontakt telefon ili email (ako zelite)

OVO MORATE URADITI DO 25. MARTA 2008.

Centralna izborna komisija ce vam dostaviti sve papire za prijavu za glasanje. Tu ce vam biti objasnjeno kako da popunite te papire da bi ste mogli glasati na opstinskim izborima koji ce se odrzati OVE GODINE. I ne samo to - SA TOM REGISTRACIJOM CETE MOCI GLASATI NA SVIM BUDUCIM IZBORIMA U BiH. MOLIMO VAS DA O OVOME OBAVIJESTITE I SVE ONE KOJI NEMAJU PRISTUP INTERNETU !!!


17.03.2008.

Regionalno selo: FRKA U KOSOVSKOJ MITROVICI

Vojnici NATO-a našli su se pod vatrom danas u žarišnom gradu Mitrovici na sjeveru Kosova, u najgorem nasilju na toj teritoriji otkako je albanska većina proglasila nezvisnost prošlog mjeseca. Neredi predstavljaju izazov ovlastima NATO-a, Ujedinjenih nacija i Evropske unije, stavljajujući u prvi plan strahovanja da bi Kosovo moglo krenuti putem podjele mjesec dana nakon otcijepljenja od Srbije. Reutersovi svjedoci u gradu javili su da su čuli puškaranje dok se stotine Srba sukobilo s NATO-vim mirovnjacimja i UN-ovom policijom. Francuski portparol NATO-a izjavio je da je na mirovne snage otvorena vatra iz automatskog oružja ali nije dao nikakve druge detalje. UN-ovim policajcima naređeno je da se povuku nakon što se na stotine Srba koji se protive kosovskoj nezavisnosti borilo protiv njih dok su ih pokušali istjerati iz zgrade suda koju su zauzeli prošle sedmice. Policajci i vojnici ispaljivali su suzavac na demonstrante koji su bacali kamenice i vatrene bombe. Automobili su zapaljeni a nekoliko policajaca i NATO-vih vojnika povrijeđeno je u eksploziji. "Osam francuskih vojnika povrijeđeno je od bombi, kamenica i molotovljevih koktela", izjavio je francuski portparol Etienne du Fayet de la Tour. Njihove rane nisu opasne po život, jazao je.

Više na: http://www.b92.net/info/index.php

 

16.03.2008.

Globalno selo: RACHEL CORRIE (10. april 1979- 16. mart 2003)

Rachel Corrie bila je 23-godišnja američka studentica i aktivistica za ljudska prava iz Olympije u državi Washington. Bila je aktivistica "International Solidarity Movement", nenasilnog pokreta koji se na okupiranim područjima borio protiv kršenja ljudskih prava. Ubijena je tako što ju je pregazio izraelski vojni buldožer u Rafahu u pojasu Gaze. Dogodilo se to dok je pokušavala spriječiti rušenje jedne palestinske kuće. Umrla je u bolnici Najar u Rafahu gdje joj liječnici nisu uspjeli spasiti život. Bilo je to u doba kada je izraelski premijer bio Ariel Sharon, stari dobro znani zločinac i posebno posvećeni premijer  po pitanju masovnog rušenja Palestinskih domova na okupiranim područjima. U njegovom mandatu srušene su hiljade kuća pod obrazloženjem da se radi o "sumnji" da je neko od ukućana povezan s terorizmom. Jedna od rijetkih osoba koja se suprostavila uništavanju života hiljada Palestinaca bila je Rachel Corrie. Zajedno sa nekolicinom građana SAD-a i Velike Britanije protestirali su  protiv izraelskih vojnih operacija usmjerenih prema civilnom stanovništvu u pojasu Gaze. U trenutku kada je pokušala svojim tijelom spriječiti rušenje jednog palestinskog doma, pregazio ju je buldožer. Naravno, vozač buldožera nikada nije odgovarao za ovaj zločin, kao što niko od odgovornih u izraelskoj vladi i vojsci nije osuđen zbog rušenja palestinskih kuća i kršenja 4. ženevske konvencije. Na ishod nije utjecala ni činjenica da se radilo o američkoj državljanki. Ipak, za razliku od slučajeva kada su žrtve Palestinci morali su barem pokrenuti nesvrsishodnu istragu.

U ovim danima kada se ponovno intenziviraju zločini nad Palestincima bitno je sjetiti se ove hrabre djevojke. Njeno hebrejsko ime רחל,  u prijevodu između ostalog znači NEVINOST ali i OTMJENOST RUŽE.  U Tori je poznata kao žena Jakoba tj. majka Josipa i Benjamina. U Palestinskoj novijoj historiji Rachel Corie smatra se mučenicom. Neme dileme da se radi o jednom od najpozitivnijih primjera plemenite ljudske svijesti i suosjećanja prema onim nad kojim se vrši nepravda. Rachel Corrie je u tom smislu inspiracija u ovom današnjem bezosjećajnom svijetu. Neka joj je lahka zemlja.

 

16.03.2008.

Palestinsko selo: BILLY BRAGG: The Lonesome Death of Rachel Corrie

16.03.2008.

Sjećanje na Rachel: JIM PAGE - RACHEL CORRIE

16.03.2008.

Palestinsko selo: SJEĆANJE NA PRVU UBIJENU AMERIKANKU U GAZI

16.03.2008.

Hrabro selo: SJEĆANJE NA UBIJENU RACHEL CORRIE, GAZA U DANIMA POSLIJE

16.03.2008.

Palestinsko selo: INTERVJU SA RACHEL CORRIE

16.03.2008.

Rachel selo: DAWUD WHARNSBY - RACHEL

16.03.2008.

Sarajevsko selo: UNISOVI NEBODERI

Zgrade blizanci, tj. dva plava nebodera smještena na području Marijin Dvora u ulici Fra Anđela Zvizdovića 1  izgrađeni su 1986. godine po projektu arhitekte Ivana Štrausa. Ove dvadesetokatnice današnjeg Unitic-a bile su reprezentativni primjer suvremenog bh. graditeljstva.

Zgrade Unisa, građani su u predratnom periodu, zvali imenima dva slavna lika iz jedne sarajevske zabavne TV emisije: Momo i Uzeir. Imena pripadaju različitim nacionalostima i zbog toga što su potpuno iste visine bile su jedan od simbola bratstva i jedinstva. Nikada se nije saznalo koji je Momo, a koji Uzeir, pa su agresori sa okolnih brda uništili  oba.  Bila je to prava poslastica za oči piromana. Izgorjeli su, iako su unutar zgrade postojali najsuvremeniji sistemi, uključujući i automatski sistem za gašenje požara sa rezervoarima vode na krovovima.

 

Izgorjeli su zbog toga što su građani ispraznili rezervoare vode upotrebljavajući je kao tehničku vodu.

 

Pitanje za vas je kojim imenom danas zovete ove nebodere?

16.03.2008.

Knjiško selo: PREDNOSTI KNJIGE ISPRED INTERNETA

Ukratko, nikad nećete ugledati iritantni tekst

THE PAGE CANNOT BE DISPLAYED

15.03.2008.

Muslimansko selo: ZAŠTO SU MUSLIMANI SLABI PO AHMETU ALIBAŠIĆU

Preporučujemo Vam zanimljiv tekst  Zašto smo slabi? - Mr. Ahmet Alibašić

Autor je inače profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu a tekst se bavi današnjim položajem muslimana, odnsono odogovra na pitanje:

"Zašto smo slabi i zaostali?, pitanje je koje sebi često postavljamo. A da jesmo slabi nema sumnje: većina loših vijesti koje slušamo na medijima dolazi iz muslimanskog svijeta, bilo da se radi o niskim stopama pismenosti, krajnjem siromaštvu, izbjeglicama ili sukobima. Zemljotres koji u razvijenim zemljama ubije desetine ili eventualno stotine u nas ubija desetine hiljada. Zašto je to tako?"

Tekst možete pročitat klikom na link Zašto smo slabi? - Mr. Ahmet Alibašić

15.03.2008.

Američko selo: VRLO SUBJEKTIVNI PRISTUP TEMI AMERIČKIH IZBORA ILI "BOSNIANS FOR OBAMA"

Hundreds of thousands of new supporters have joined our movement for change in the past few weeks, and we want to make sure everyone knows about all the opportunities to get involved in your community and online.

Check out the resources below -- learn how you can connect with fellow supporters, organize in your neighborhood, build our national grassroots organization, and stay in touch with the very latest campaign news. Explore these resources yourself and forward this message to anyone you know who wants to get involved.

*THE BASICS*
Here are a few ways you can learn more, get the latest news, and share information with friends:

MEET BARACK
Watch a brief video and learn about Barack's early years, his education, his work as a community organizer and civil rights attorney, and his years in the Illinois and U.S. Senate. This is a great introduction to share with your friends:
http://my.barackobama.com/meetBarack

OFFICIAL CAMPAIGN BLOG
Catch up on the latest news, photos, and videos from the campaign trail and share your thoughts on our official campaign blog:
http://my.barackobama.com/blog

ISSUES
Learn more about Barack's positions on a variety of issues, from his opposition to the war in Iraq to his plan for universal health care:
http://my.barackobama.com/issues

FACTCHECK ACTION CENTER
Barack Obama stands for a new kind of politics -- without the smear tactics that we're all fed up with. You can help push back against negative attacks and distortions right now by telling people about Barack and his background. The truth is only as strong as your voice:
http://my.barackobama.com/factcheckaction

VIDEOS
Watch a few of the more than 500 videos from the campaign trail on our YouTube channel:
http://my.barackobama.com/youtubechannel

OBAMA MOBILE
Our movement is ready to go wherever you are. Text HOPE to 62262 (OBAMA) to receive text updates on your mobile phone and advance notice about local Obama events:
http://my.barackobama.com/mobile

*ORGANIZING*
Barack Obama got his start as a community organizer on the South Side of Chicago, and since he declared his candidacy in 2007, a nationwide network of supporters have taken this campaign into their own hands, organizing online and their local communities. Here are some ways to get involved:

 

LOCAL GROUPS AND EVENTS
My.BarackObama is an organizing tool that empowers you to take this campaign into your own hands. Connect with other supporters in your area and find out about local events, or create your own organizing group and schedule your own events:
http://my.barackobama.com

SPREAD THE WORD
Introduce your friends, family, neighbors, or coworkers to Barack Obama. Let them know why you support Barack and encourage them to join our movement for change:
http://my.barackobama.com/invite

BLOGS
There are more than 40,000 supporter created blogs on My.BarackObama where they chronicle their campaign experience and interact with other supporters. Find one for your community or launch your own today:
http://my.barackobama.com

 

ONLINE PHONEBANKING
Supporters like you have put us within reach of making 1,000,000 phone calls to registered voters by March 4th. Use our online phonebanking tool to reach out to voters in crucial states from the comfort of your home:
http://my.barackobama.com/call

POSTERS, FLYERS, AND ORGANIZING RESOURCES
Print your own posters, flyers, fact sheets, supporter cards, and dozens of other resources from our online resource library:
http://my.barackobama.com/resources

COMMUNITIES
Women for Obama and People of Faith for Obama are just two of the many communities large and small supporting Barack Obama. Explore a few of them here:
http://www.barackobama.com/people

*FUNDRAISING*
Barack Obama does not accept donations from Washington lobbyists or special interest groups. Instead, we depend on a network of grassroots supporters giving whatever they can afford.

PERSONAL FUNDRAISING PAGE
Take the fundraising process into your own hands. Help support the campaign by reaching out to people you know and asking them to give through your personal fundraising page:
http://my.barackobama.com/outreach


MATCH SOMEONE'S DONATION
This campaign has always been about reaching as many people as possible and bringing them into the political process. When you make a matching donation you'll learn the name and hometown of the person whose gift you match, and even exchange a note with them through our unique system:
https://donate.barackobama.com/match

STORE
Let everyone in your community know that you support Barack. All purchases through our online store go to support our campaign and are considered political donations. Show your support in style:
http://store.barackobama.com

The Democratic primary process is in full swing, and a strong grassroots network will be crucial to our success. Take a moment to visit www.BarackObama.com and get involved today.  Thanks,
Obama for America

15.03.2008.

Muzičko selo: DOK TE MAMI ŠEĆEROM TE VABI ILI O ISLANDU, "THE SUGARCUBES" I BJORK

Bilo je to nekoliko godina pred rat. Kraj osamdesetih. U kasetofon sam ubacio BASF kasetu koju smo od nekog  dobili (vjerovatno od starijeg brata) na kojoj je bio snimljen album grupe slatkog imena "The Sugarcubes". U sjećanju su mi ostale pjesme "Birthday" i "Motorcrash".

Glas djevojke koja je pjevala bio je takav da sam već nakon prvog preslušavanja na neviđeno bio zaljubljen u nju. Jah, tih godina sam bio plaho zaljubljive prirode. Uskoro će se na televiziji pojaviti i spot ,a djevojka čarobnih očiju osvojit će moje srce. I tad se vidjelo da je totalna lujka ali mi to s obzirom na karakter naše relacije nije smetalo. Saznat ću i to kako je sa Islanda.

Inače, nekako za razliku od većine mojih sugrađana ja sam uvijek osjećao neku simpatiju prema toj zemlji. To je zbog toga što je moj rahmetli dedo bio vjerovatno jedan od prvih Bosanaca koji je ikad nogom zakoračio na njeno tlo. U igri pogađanja glavnih gradova uvijek bih kao iz topa odgovarao na pitanje „Island“ izgovarajući bez problema zamršenu riječ „Reykjavik“.

Nekad davno, također prije rata, gledao sam i jedan dokumentarac o Islandu. U bijelim sniježnim slikama odjednom se ukaza slika kuće sa nekim trijemom, a ispred kuće, preko drvene ograde prebačen bosanski ćilim. Totalna naučna fantastika!!! Potpuno zabezeknuti brat i ja se pogledasmo i gotovo istovremeno upitasmo jedan drugog: “Vidjel' ti bosanski ćilim???“.

Mogao bih reći da je pjevačica tog muzičkog šećera u kocki bila moj treći susret sa tom zemljom.

Helem, sa tom slatkom pjevačicom imao sam osjećaj da sam poput oblaka dima lebdio iznad tog „zadimljenog zaljeva“. To je u prijevodu ime glavnog grada Islanda. Nema dileme da je to neka čudna zemlja sa još čudnijim ljudima koji su najčudniji utoliko što su se navikli živjeti u čudnoj zemlji. Da ne pretjerujem sada jer ima i jedan posjetitelj Bloba sa Islanda koji mi je rekao da je Island pravo zanimljiv, a činjenica da i dalje sa svojom suprugom tamo živi dovoljan je i argument. Boga mi, ja prič'o s njim. Normalan čovjek skroz-naskroz.

Da se je vratim grupi "The Sugarcubes" i po svemu posebnoj pjevačici. Engleski mi je tada bio loš pa nisam mogao upratiti tekstove. Kasnije kad sam ih čitao neki su bili zanimljivi, a neki mi se nikako nisu svidjeli. Uglavnom, tada kako je moj engleski bio takav kakav je bio,  a njen glas takav kakav je i danas lakše mi je bilo namaštatavati o stvarima o kojma pjeva.

Kasnije, "The Sugarcubes" su nestali sa scene. Jednog dana sam čuo glas pjevačice koja me je podsjetila na njih. Rekoh: "Ovo su Sugracubes", a neko reče: “Ma jok ovo je Bjork“. 

"Zakleo bih se da su The Sugarcubes", prošaptah.

U svakom slučaju kada danas ugledam lujku koja je ostala ista kao i na početku karijere, a u koju sam eto onomad bio zaljubljen, sjetim se i poslovice: "Dok te mami šećerom te vabi".

15.03.2008.

Muzičko selo: THE SUGARCUBES - BIRTHDAY

15.03.2008.

Muzičko selo: A EVO JE I KAD PJEVA NA MATERNJEM JEZIKU

15.03.2008.

Muzičko selo: THE SUGARCUBES - COLD SWEAT

15.03.2008.

Muzičko selo: THE SUGARCUBES - MOTORCRASH

14.03.2008.

Musro selo: O UČENJU I VISOKIM POLOŽAJIMA

"Uči prije nego što dođeš na visok položaj, jer kada dođeš na visok položaj nema više vremena za učenje!"  

Imam Šafija

14.03.2008.

Selo sjećanja: POZIV NA UČEŠĆE U KNJIZI “2 MAJ 1992”

U organizaciji Međunarodnog tetarskog festivala MESS i U.G. Videoarhiv pokrenut je projekat pod imenom “2.MAJ 1992”. Projekt će biti prezentiran u sklopu Messovog programa Modul Memorije, 2. maja 2008. godine..

Ideja projekta je sačuvati sjećanje na jedan od najznačajnijih datuma u periodu opsade grada Sarajeva. Naime, u čitavom tom periodu samo 6. april i 2. maj su datumi koji su ostali u memoriji svih građana Sarajeva. Naša želja je da kroz seriju ličnih priča približimo značaj tog datuma koji je ujedno i jedan od najznačajnijih datuma u cjelokupnoj historiji grada Sarajeva.  

Naša namjera je u ovoj knjizi koja bi bila publicirana 2. maja 2008. prezentirati radove ne samo pisaca, već svih građana koji osjećaju potrebu da vlastito iskustvo podjele sa drugim. Naglašavamo, da je jedini okvir za priču da se radi o događaju koji se dogodio na taj dan te da ne postoji niti jedan drugi kriterij koji bi priču činio važnijom. Također, svakome od Vas dopušteno je koristiti se bilo kojom formom (priča, pjesma, fotografija,  slika…). Također, osjećajte se slobodnim da i sami pozovete ljude za koje smatrate da bi mogli dati vlastiti doprinos ovom projektu.  

Molimo Vas da svoje radove dostavite najkasnije do 6. aprila 2008. godine na e mail knihad@mess.ba

U nadi da će te se odazvati našem pozivu

S poštovanjem

Nihad Kreševljaković, kordinator projekta

14.03.2008.

Muslimansko selo: "MILIJUNAŠ" ZA MUSLIMANE

Ovo je pravi hit islamske omladine iz Norrkopinga. Samo kliknite na http://www.n-um.com/?q=node/510    a potom na lijevoj strani kliknite Euro kviz i okušajte se u ne baš lahkim pitanjima.  Za tačne odgovore nagrade su tekbiri, a za netačne zvuk granate:)

Inače u opisu ove igrice piše:” "Euro kviz" ili popularnije "Milioner" je kviz sa islamskim pitanjima, gdje dobijate 4 solucije za odgovor, a samo je jedna tačna. Predivna, zaista predivna igra, gdje mozete provjeriti svoje znanje i nauciti nove stvari. Takodje mozete se takmiciti sa nekim od svojih ukucana, prijatelja itd.. Da uzviseni Allah dz.s. nagradi najljepsom nagradom brata, koji je priredio ovaj kviz. Selam”

14.03.2008.

Preporučeno selo: O UMJETNOSTI KAO POKRETAČU SUOČAVANJA SA PROŠLOŠĆU

Preporučujemo vam tekst Aide Alić: Umjetnost kao pokretač suočavanja s prošlošću

“13 mart 2008  Suočavanje s ratnom prošlošću u BiH postalo je najveća briga umjetnika, dok interes cjelokupnog društva posustaje.”  Dalje


Ili na engleskom: BIRN BiH - Artists Face Up to Bosnia’s Cruel Past  by Aida Alic

13 March 2008  While society has never been less interested in the wartime horrors of the 1990s, artists are making the topic a priority” Read more

Birn (www.brn.ba) , Justice report www.bim.ba/en/106/10/8580

14.03.2008.

Milanovo selo: AKO IMATE PROBLEMA S MAĐIJOM

14.03.2008.

Urbano selo: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I PROMOCIJA KNJIGE ZIJAHA GAFIĆA

Izdavačka kuća Gramofon objavila je monografiju uspješnog bh. fotografa Zijaha Gafića.

Monografija „Muslims of New York“ sadrži seriju od 70 fotografija koje je Gafić snimio 2006. godine tokom boravka u New Yorku i posjete različitim muslimanskim zajednicama tog grada radeći na reportaži za američki magazine "Time". Prikazujući priču o životu i svakodnevnici muslimana u gradu kojeg mnogi nazivaju prijestolnicom svijeta, autor napominje kako je njegova monografija zbirka fragmenata i skica iz života različitih muslimanskih zajednica New Yorka.

Monografija donosi i uvodnik Nihada Kreševljakovića o muslimanima New Yorka, koji čitaoce upoznaje sa događajima koji su pratili nastanak i razvoj muslimanske zajednice New Yorka koja danas, procjenjuje se, broji gotovo 600.000.

Promocija monografije Zijaha Gafića bit će održana u petak 14. marta u Bošnjačkom institutu, s početkom u 19.00. Tom prilikom bit će otvorena i izložba koja će obuhvatiti izbor fotografija objavljenih u monografiji „Muslims of New York“.

Zijah Gafić je do sada izlagao na mnogim prestižnim festivalima i izložbama u New Yorku, Londonu, Milanu, Amsterdamu, Beču, Perpignanu, Arlesu, Ženevi i Zagrebu.

14.03.2008.

Petak/džuma: ZNAMENJA ZA RAZUMOM OBDARENE

U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene.

(Kur'an, 3:190)

14.03.2008.

Bosansko selo: jedno vrhunsko domaće !

Ja odavno nisam probao bolji "kupovni" ajvar  od ovoga. Ma isti kao kad ga mati premelje , i jos dvostruko "preprži".
Ja sam poguzija. Ovo je hit !

Ako se ne vidi na fotografiji evo besplatne reklame:

DOMAĆI AJVAR

PROIZVOĐAČ
U.Ž. "EMINA
USTIKOLINA
Tel. ++ 387 61 936 480
Email: uz.emina@yahoo.com

Zemlja: BiH, Ustikolina
Sastav: Crvena paprika, plavi patlidžan, bijeli luk, ocat, kuhinjska so
Bez konzervansa
Neto težina 440 g.
Rok trajanja: Preporučujemo do 1 god.
Poslije otvaranja čuvati na temperaturi od 0-4 C

Datum proizvodnje: 14-10-2007
bar kod: 3872442000026


13.03.2008.

Urbano selo: SUTRA "TRI NOSIVE DŽAMIJE" AZRE AKŠAMIJE U GALERIJI IPC

Upravo sam saznao da je zakucan zadnji ekser postavke za izložbu Azre Akšamije pod naslovom "Tri nosive džamije", a koja će se održati u Galeriji IPC na Baščaršiji. Izložba je organizovana u okviru Sarajevske Zime, a na njoj će biti izloženi plakati, video i tri modela Azrinih džamija za oblačenje. Nakon posljednjeg zakucanog eksera relaksirana Azra u svojoj poruci konstatira:"Za sada sve stoji i radi i nadajmo se da do sutra neće ništa otpasti".

Inače, radi se o zaista zanimljivom radu Azre Akašamije, te svima toplo preporučujem da sutra u petak, 14. marta 2008 u 16.30 posjete IPC Galeriju, tj. kuću Maka Dizdara na Baščaršiji u Malim dairama. Lijepa prilika da se ljudi sretnu i zajedno druže uz čaj i zvuke krčkanja vode u nargilama.

13.03.2008.

Urbano selo: POZIV NA PROMOCIJU KNJIGE "NOĆ, ULICA, LOPTA"

Međunarodni teatarski festival MESS i Sarajevska zima imaju osobitu čast pozvati Vas na promociju knjige NOĆ, ULICA, LOPTA, autora Bože Koprivice, a koja će se održati 17.03.2008 u 12.00 u Galeriji IPC na Baščaršiji.

Knjigu “Noć, ulica, lopta” će sarajevskoj publici predstaviti pored samog autora Bože Koprivice i promotori: Hatidža Dizdarević, Varja Đukić i Muharem Bazdulj.

Božo Koprivica o svojoj knizi piše:

“Moja knjiga "Noć, ulica, lopta" govori o gradovima koje sam volio, o ljudima koje sam volio, koje volim, o fudbalu, o smrti i djetinjstvu. Evo, gradovi su Nikšić, Beograd, Petrograd, Subotica, Cetinje, Venecija, Carigrad, Dubrovnik, Buenos Aires...

Knjiga je i o ljudima koje sam volio. Tu su Danilo Kiš, Čehov, Bjanka Džeger, Ljubo Tadić, Streljcov, Borhes, Jovan Hristić, Maradona, Josip Brodski, Petar Kralj, Sivori, Ivan Osim, Hidegkuti...

Pa lopta, Partizan, Jugoslavija i moja ulica.

To je knjiga koju sam morao napisati, nadajući se da će imati neku dervišku i dječačku iskrenost.  Uz svaki esej ide jedna ili set fotografija.“ 

 Izdavači knjige su: Festival MESS i Blue Pen iz Beograda

13.03.2008.

Historijsko selo: GRBAVIČKA TRAGEDIJA IZ MAĐARSKE PERSPEKTIVE

13.03.2008.

Humano selo: POMOZIMO MALOM IBRAHIMU

Dragi prijatelji, kolege,

prije petnaestak dana kada je moja Hanica lezala na djecijoj kirurgiji zbog operacije slijepog crijeva koja se hvala Bogu dobro zavrsila, upoznale smo malu bebu Ibrahima iz Tesnja koji je imao operaciju jetre. On i njegova majka su vec tri mjeseca u bolnici!

Naime, djecak ima anomaliju zucnih kanala koja je uzrokovala cirozu jetre. Operacijom je odstranjen osteceni dio jetre i time mu je produzen zivot, ali da bi potpuno ozdravio potrebna mu je hitna transplatacija jetre. Taj zahvat se moze uraditi u europskim klinikama i kosta preko 200.000 eura. Doktori s klinke pokusavaju da preko svojih kontakata prebace bebu u Barcelonu gdje bi se nastavilo lijecenje. O svemu ovom su vec pisale novine...

Svih 10 dana koliko je Hanica lezala u bolnici zblizile smo se s 6-mjesecnim djecakom i njegovom mamom. Sama sam majka, te znam kolika je ljubav, snaga i hrabrost ove zene koja se bori za zivot svoga djeteta, a najgore od svega je to sto je osudjena na milost i znanje ljudi koji joj mogu pomoci!

Sanse da prezivi su velike ukoliko se na vrijeme pomogne, naravno za lijecenje je potreban novac I to HITNO, jer jucer sam razgovarala s doktorom I majkom malog Ibrahima, nazalost stanje se pogorsalo te je potrebno da se sto prije dijete prebaci u Barcelonu!!

Ovim putem zelim vas pozvati ukoliko ste u mogucnosti da i vi pomognete ovoj prekrasnoj bebi da prezivi te da se on i njegova majka sretno vrate kuci, svojoj obitelji sto im ja od sveg srca zelim !!!

Broj ziro racuna u Raiffeisen banci BiH je 1610400000000088.

Broj racuna za uplate u KM na ime Jasmin Hasanic je 09400062650.

Broj deviznog racuna 19400044839 I on je na ime Ibrahim Hasanic. SWIFT je RZBABA2S

Srdacan pozdrav,

Edita Husejnovic

P.S.
Molim vas da e-mail proslijedite na sto vise adresa!

13.03.2008.

Džabni epp: NOVI BESPLATNI OGLASI

Prema riječima autora ideje radi se o najjednostavnijem servisu ove vrste na "domacem" internetu, a pri tome su i sve usluge besplatne.Možete nas naci na adresi www.minioglasi.com  

Šta ih razlikuje od slicnih servisa:
- svi oglasi su besplatni za citanje kao i za objavljivanje
- postavite oglas bez registracije, izaberite kategoriju, upišite oglas i potvrdite ga
- uz svaki oglas možete besplatno objaviti i slike
- oglasi su podjeljeni po kategorijama i po regijama/kantonima
- svaki oglas ostaje aktivan 100 dana od dana objave

Pozivamo Vas da odvojite par minuta i pogledate o cemu govore.
Ako ipak budete imali dodatnih pitanja osjecajte se slobodnim da ih kontaktirate.
miniOGLASI.com - kupuj, prodaji, trguj
www.minioglasi.com

13.03.2008.

Zanimljivo selo: ONO SI ŠTO JEDEŠ, STOGA JEDI DOBRO!!!

ZAPANJUJUĆI UVIDI PROŠLIH CIVILZACIJA  POTVRĐENI SU DANAŠNJOM PREHRAMBENOM ZNANOŠĆU. EVO SAMO NEKOLIKO PRIMJERA POTPISA CJELOVITOSTI VOĆA.

NAREZANA MRKVA NALIKUJE LJUDSKOM OKU. ZJENICA, ŠARENICA I LINIJE KOJE SE ŠIRE IZGLEDAJU BAŠ KAO LJUDSKO OKO....I DA...ZNANOST DANAS DOKAZUJE DA MRKVA POJAČAVA PROTOK KRVI KAO I FUNKCIJU OKA.
 
RAJČICA IMA ČETIRI KOMORE I CRVENE JE BOJE. SRCE JE CRVENE BOJE I IMA ČETIRI KOMORE. SVA DOSADAŠNJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA SU RAJČICE ČISTA I PRAVA HRANA ZA SRCE I KRV.

BOBICE GROŽĐA VISE U GROZDU KOJI IMA OBLIK SRCA. SVAKA BOBICA NALIKUJE KRVNOJ STANICI I SVA DOSADAŠNJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA JE GROŽĐE DOBRA HRANA ZA SRCE I VITALNA HRANA ZA KRV.
 
ORAH NALIKUJE MALOM MOZGU, LIJEVOJ I DESNOJ HEMISFERI MOZGA, GORNJI CEREBRUM I NIŽI CEREBELLUM.
ČAK SU I BRAZDE I UTORI NA ORAHU NALIK ONIMA NA MOZGU. ZNAMO DA ORAG POMAŽE U RAZVOJU PREKO 3 TISUĆE NEUROTRANSMITERA KAKO BI MOZAK MOGAO FUNKCIONIRATI.

GRAH ZAPRAVO LIJEČI I POMAŽE U OČUVANJU FUNKCIJE BUBREGA I DA....I NALIKUJE BUBREGU.
 
CELER, RABARBARA I ? NALIKUJU KOSTIMA. OVA VRSTA HRANE POSEBNO ˝CILJA ˝ SNAGU KOSTIJU. KOSTI IMAJU U SEBI  23%NATRIJA, A TOLIKO GA IMA I OVA HRANA. AKO NEMATE DOVOLJNO NATRIJA U TIJELU, TIJELO GA IZVLAČI IZ KOSTIJU TE ONE POSTAJU KRHKE.
OVA VRSTA HRANE NADOPUNJAVA POTREBE KOSTIJU TIJELA.

PATLIĐAN, AVOKADO I KRUŠKE ˝CILJAJU˝ NA ZDRAVLJE MATERNICE I GRLIĆA MATERNICE KOD ŽENA - NALIKUJU UPRAVO TIM ORGANIMA. DANAŠNJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU AKO ŽENA POJEDE JEDNOM TJEDNO JEDAN AVOKADO, URAVNOTEŽUJE HORMONE, DJELUJE NE TEŽINU I SPRIJEČAVA RAK GRLIĆA MATERNICE.  KAKO LI JE TO MUDRO..?..POTREBNO JE TOČNO 9 MJESECI KAKO BI AVOKADO NARASTAO DO ZRELOG VOĆA. U SVAKOJ OD NEVEDENIH NAMIRNICA POSTOJI 14000 PREHRAMBENIH SASTOJAKA ( MODERNA JE ZNANOST PROUČILA I IMENOVALA NJIH SAMO 141)

SMOKVE SU PUNE SJEMENKI I DOK RASTU, VISE U PARU. SMOKVE POVEĆAVAJU POKRETLJIVOST MUŠKIH SPERMIJA I POVEĆAVAJU BROJ SPERMIJA TE SU DOBRE KOD PREVLADAVANJA STERILITETA.

SLATKI KRUMPIR ILI BATAT IZGLEDA KAO GUŠTERAČA I ZAPRAVO REGULIRA RAZINU ŠEĆERA (GLIKEMIČKI INDEKS) KOD DIJABETIČARA.
 
MASLINE POMAŽU KOD ZDRAVLJA I FUNKCIJA JAJNIKA

GREJP, NARANČA I DRUGO CITRIČNO VOĆE NALIKUJE ŽLIJEZDAMA KOJE SE NALAZE U DOJKAMA KOD ŽENA I ZAPRAVO POMAŽU ZDRAVLJU GRUDI I PROTOKU LIMFE OKO NJIH.

LUK NALIKUJE STANICAMA TIJELA. DANAŠNJA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA LUK POMAŽE U ČIŠĆENJU OTPADNOG MATERIJALA IZ TJELESNIH STANICA. STVARA ČAK I SUZE KOJE ISPIRU EPITELNI SLOJ OKA.

13.03.2008.

Sjećanje

ZAPIS POVODOM PRESELJENJA AHMEDA DŽUVIĆA

Prije dvije godine, u subotu,11.03.2006. obavljena je dženaza na Faletićima gdje su prijatelji i poznavaoci ispratili Ahmeda Džuvića na drugi Svijet. Velikim i dragim ljudima i dženaze izgledaju lijepo. Na starom Faletićkom mezarju okupio se veliki broj njegovih sugrađana, a dženazu je klanjao Midhat ef. Čelebić.
Ahmed Džuvić bio je arhitekta i akvarelista, a prostor je bio njegova osnovna tema i okupacija. Bio je dobitnik “Šestoaprilske nagrade”. Završio je Arhitektonski fakultet u Sarajevu 1960. godine, a u narednih pola decenije bio je autor mnogih arhitektonskih projekata, učesnik i dobitnik više od 30 konkursa u zemlji i inostranstvu. Njegovo rješenje spomenika posvećenog žrtvama agresije i opsade Sarajeva dobilo je drugu nagradu (prva nije dodijeljena), ali se odustalo od realizacije projekta. Ne znam ni da li je taj projekat ikad realiziran ali zanimljiva mi je bila informacija o tome kako je Džuvić bio jedan od autora koncepta muzeja posvećenog kamili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sjedeći u njegovoj kući ili terasi njegove kuće jasno je bilo da se radi o esteti visokih kriterija. Njegova kuća je jedno od najukusnijih i najprijatnijih mjesta. Pravi arhitektonski poklon gradu.

Njegovi akvarel svrstali su ga u red značajnijih BH umjetnika, a iza njega je ostalo 7 samostalnih izložbiod koji je posljednja „Tragovi Srebrenice“, gdje mi se ukazala čast da i sam uzmem učešće u organizaciji. Iako sam poznavao rad Ahmeda Džuvića tada sam ga prvi put i upoznao. Bio je već veoma bolestan ali iz njega je isijavala velika umjetnička energija. Susret sa njim bio mi je drag događaj koji ću pamtiti. Sjedili smo na njegovoj prelijepoj terasi. Tu su, pored njega i njegove supruge, bili Šaćir Filandra i Dino Mustafić. Objasnio nam je ideju njegove izložbe, a mi smo se složili da pomognemo njenu realizaciju. Izložba je postavljena u galeriji „Preporod“ ali nažalost nismo u potpunosti mogli odgovoriti zahtijevima umjetnika. Zbog toga nije postignut efekat koji je g. Džuvić imao na umu. Ipak, postavljeni su akvareli u kojima je Ahmed Džuvić predstavio 8.000 likova objašnjavajući tako egzaktno razmjere zločina počinjenog u Srebrenici. Šaćir Filandra je u katalogu izložbe napisao:“Kad nemamo moći da kaznimo zločince, a nemamo, ostaje nam duboka zapitanost nad svim i stvaralački odgovor na nju izražen kroz umjetnost kao najbolji i najtrajniji način čuvanja i oblikovanja sjećanja“.

Nakon izložbe pozvao me je da ga posjetim. Mislio sam sačekati proljeće... Tako to često biva. Sjetio sam se ponovno Filandre i rječi kako je:“umjetnost najbolji i najtrajniji način čuvanja i oblikovanja sjećanja.“ Bašeskija je napisao: „Što je zapisano ostaje, što se pamti išžezne“. Tako i jest! Allahrahmetile.
13.03.2008.

Muzičko selo: MURIS, KRALJ GITARE...

Ovih dana mnogi muzički portali su objavili vijest da je na međunarodnom muzičkom takmičenju koje organizira Lick Library  'Steve Vai' za najboljeg gitaristu proglašen Muris Varajić koji je uz tu laskavu titulu dobio i gitaru Ibanez Jam vrijednu 2.000 funti. Žiri Lick Library –a: Kim Waller, Stuart Bull i Danny Gill odlučili su da je kompozicija 'Jamming in Space'  Murisa Varajića zasluženo osvojila prvu nagradu u velikoj konkurenciji gitarista koji su se prijavli na ovo takmičenje ljubitelja gitare iz svih krajeva svijeta. Nagrada, odnosno Ibanez Jam će Murisu  biti uručen 14. juna u Londonu, na sajmu 'London International Music Show'.
Muris Varajić (gitarista, kompozitor i producent ) trenutno je član sarajevske rock grupe Pakt 5, a kao studijski i koncertni instrumentalist, svirao je s brojnim poznatim izvođačima, među kojima su Tifa, Dado Topić, Aki Rahimovski, Massimo, Zdenka Kovačiček, Dino Merlin idr. Prošle godine, u proljeće, objavio je svoj debitantski instrumentalni album Let it Out, ali ga nije distribuirao uobičajenim diskografskim kanalima, nego putem američkog online shopa CD Baby, u čijem ga katalogu možete naći u kategoriji "instrumental rock-fusion album". Varajić koji je već počeo rad na svom drugom samostalnom rođen je 24.09.1979. godine u Foči odakle se preselio u Sarajevo gdje je kako sam kaže negdje sredinom 93. godine, za vrijeme opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i svi njegovi vršnjaci tada, tražio razonodu u nečemu što bih mogao prakticirati kod kuće, jer je svaki izazak na ulicu značio opasnost po život. 'Moj stariji brat Haris ( basista sarajevske grupe Konvoj) imao je tada nekog iskustva na akustičnoj gitari i sa svojim prijateljima je svirao po haustorima, skloništima itd. Gledajući i slušajući njih, gitara me je ''uzela pod svoje''. Na samom početku sam posuđivao gitare od komšija, po par sati od svakog od njih na po dan, tako da je i motiv sigurno bio veći. Prve stvari koje sam počeo ''skidati'' bile su pjesme classic bendova - Dire Straits, Pink Floyd, a kasnije i neke ''tvrđe'' stvari - Metallica, Iron Maiden, White Snake i sl. A najslađe u svemu bilo je čekati da dođe struja (redukcije su bile rigorozne) i sjesti i svirati pored kasetofona. Sjećam se da sam jedan vrlo kratak solo skidao od 11 navečer, pa do 5 sati ujutro (dok je bilo struje). Naravno, danas takav solo ne bih ni ''skidao'', jednostavno bih ga jedanput odslušao i odsvirao. Al', tada je to bilo toliko uzbuđenje, ljubav prema gitari i žicama. Stvarno prekrasno i teško za objasniti riječima. Nedugo nakon toga susrećem se sa svijetom gitarskih virtuoza kao što su Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie J. Malmsteen, Eric Johnson. Vježbao sam po 6-7 sati dnevno, kad god bih imao vremena. Od tada je sve to nekako krenulo svojim tokom...' ...

Čestitamo Murisu, a vama preporučujemo da posjetite njegovu web stranicu i da ga poslušate:

http://www.murisvarajic.com/

http://www.myspace.com/murisvarajic

 

13.03.2008.

Bosansko selo: MEHMED HANDŽIĆ

Mehmed Handžić: jedan od najvećih bošnjačkih alima u 20. stoljeća

Handžić, Mehmed rođen je u Sarajevu 16. 12. 1906. godine.

Po završetku mekteba i ruždije, upisao se u novoosnovanu Šerijatsku gimnaziju, gdje je i maturirao 1926. godine. U jesen te godine otišao je u Kairo i upisao se na Džamiu-l-Azher. Diplomirao je 1931. godine. Po povratku u Sarajevo 1931. godine odslužio je vojnu obavezu u sarajevskoj Vojnoj bolnici. Uskoro iza toga postavljen je i za nastavnika i prefekta Gazi Husrev-begove medrese, aprila 1932. godine. Tu je ostao do početka 1937. godine, kada je premješten u Gazi Husrev-begovu biblioteku za prvog bibliotekara i upravitelja.

Krajem 1939. godine došao je za ugovornog nastavnika na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu. I na jednoj i drugoj dužnosti je ostao do maja 1944. godine. Na Višoj islamskoj šerijatsko-teološkoj školi hadži Mehmed ef. Handžić je predavao tumačenje Kur’ana (Tefsir) i osnove i metodologiju šerijatskog prava (Usuli fikh). Osim nastavničkog rada i održavanja vazova, Handžić je gajio još jedan vid širenja islamske nauke i obrazovanosti.

On je držao i tzv. privatne dersove, tj. u određenom krugu prijatelja i poznanika prevodio je pojedina djela iz islamske književnosti i u isto vrijeme ih tumačio.

Hadži Mehmed je na ovim privatnim dersovima preveo i protumačio sljedeća djela: Maqamat al-Hariri, Qasida al-Burda, Miradžijju Sabita Užičanina, Tarikati Muhammedijju. Počeo je prevoditi i Tefsir Kadi Bejdavije, ali ge je smrt u tome prekinula.

Skoro da nema vjerske discipline koju Mehmed efendija nije do u tančine poznavao. Međutim, islamsku tradiciju, hadis, je posebno volio i naročito proučavao. Mnogo je proučavao i historiju islama i islamskih naroda. Posebnu pažnju je Handžić posvetio proučavanju historije književnog rada naših Bošnjaka na orijentalnim jezicima: arapskom, turskom i perzijskom.

Sam je pisao na arapskom i prevodio djela sa orijentalnih jezika na bosanski. I u društvenom pogledu je rahmetli hadži Mehmed ef. bio vrlo aktivan. Nekoliko godina je bio u Upravnom odboru Muslimanskog dobrotvornog drustva Merhamet.

Od osnutka El-Hidaje, organizacije ilmijje, biran je u Izvršni odbor. Od 1939/40. godine se nalazio na čelu ovog društva. Hadži Mehmed ef. Handžić je preselio na ahiret 19. jula 1944. godine u 38. godini kratkog, ali vrlo plodnog života.

(akos.ba/bosnica.ba)

Filed in: Biografije istaknutih Bošnjaka, Kultura i tradicija
13.03.2008.

Književno selo: POSLASTICA OD SLOVA SEMEZDINA MEHMEDINOVIĆA26/11/11: Hitchcock u noćnom baru

Mučan san. U noćnom baru sam. Na maloj pozornici se pojavljuje stand-up komičar kojeg su gosti nestrpljivo iščekivali. Komičar je iza zavjese dopuzao pod svjetlo reflektora. U publici se prolomio divlji smijeh, a da on nije izgovorio ni jednu riječ. Međutim, njegov izgled me prilično uznemirio. On ima glavu odraslog čovjeka, i tijelo trogodišnjeg djeteta.

Pažljivo ga pogledam i vidim: to je glumac James Stewart. Nakon što se smijeh utišao, rekao je: “Alfred Joseph Hitchcock se rodio u devetnaestom stoljeću!” U sali se prolomio smijeh. Potom je rekao da je Hitchcock Englez, na što je smijeh publike postao još glasniji. Komičar je izgovarao obične podatke iz Hitchcockove biografije, a publika se frenetično smijala. Prestao sam gledati u tijelo bebe s glavom odraslog čovjeka na pozornici, i okrenuo sam se siluetama ljudi u publici koja se naglo uvećava. Želim da izađem iz bara, ali je ljudi oko mene toliko da kretanje više nije moguće. Stiješnjen sam hiljadom tijela čiji smijeh je zaglušujuća buka koja bi probudila i one sa tvrđim snom od moga.

13.03.2008.

Književno selo: POSLASTICA OD SLOVA SEMEZDINA MEHMEDINOVIĆA27/11/11: Sve je više takvih ljudi

Sve je više tih, i takvih ljudi. Jutros gledam čovjeka koji raširenih ruku ide niz aveniju New York, i glasno se svađa s nekom osobom koju on vidi, a ja ne vidim. Obukao je čistu bijelu košulju, i novo odijelo.

U ovakvim jutrima, u onim godinama kad je Sarajevo bilo pod opsadom, znalo se dogoditi da na ulici vidim tijelo umirućeg čovjeka. I osjetio bih zbog toga neopisivu tugu. Nije to bila tuga naprosto zbog smrti, ja o tim ljudima što su na ulici umirali ništa nisam znao. Znao sam samo ono što vidim: oni iza sebe zauvijek ostavljaju svoj svijet. Sve se dogodilo neočekivano, i oni su nespremni za tako veliku promjenu. A tuga koju spominjem, izlazila je, doslovno, iz dugmadi na njihovim košuljama. Naime, ti ljudi su se nekoliko sati ranije probudili, i spremili za izlazak: svako dugme su na košulji zakopčali. A jutarnji trud, oblačenje košulje, i izlazak u vanjski svijet - ne sluteći da je to zadnji izlazak i zadnje kopčanje dugmadi - bio je razlog za tugu o kojoj govorim.

Raširenih ruku čovjek ide niz aveniju New York i razgovara sa samim sobom. On se od svijeta odvojio. Jutros se pažljivo obrijao, umio lice, obukao čistu košulju i odijelo, i izišao napolje s konkretnim razlogom koji je u međuvremenu zaboravio.

13.03.2008.

Arhitektonsko/turističko selo: POSLOVI I USLUGE

(foto: Idejno rješenje za 'samo' 65.000 KM)

U srijedu je u Gradskoj upravi na konferenciji za novinare  predstavljen Idejni projekt nove Trebevičke žičare koji je izradila agencija  'Geodet'. Idejni projekt sadrži: arhitektonski i građevinski dio, elektro i mašinske instalacije i predmjere i predračune radova i opreme. Tako je na osnovu sporazuma, koji je zaključen s JKP Gras završena  tenderska procedura za izradu Idejnog projekta za koju je Grad izdvojio  65.000 KM s PDV-om, a za ovu godinu Grad planira platiti još  70.000 KM za izradu Master plana nakon čega će se baciti na posao traganja donatorskih sredstava ili eventualnog (uz dozvolu Kantona) koncesionara koji bi  za realizaciju trebao uložiti prema procijeni iz idejnog projekta 'Geodeta' 16 miliona maraka (s PDV-om).
Gradonačelnica je na konferenciji za novinare s pravom naglasila značaj projekta žičare kao simbola grada  u cilju unapređenja turističke ponude, ali je očigledno niko nije pitao zašto onda Grad za 65.000 KM izdvojenih za Idejni projekt nije insistirao da se taj posao povjeri nekom od  arhitekata, umjesto agenciji koja obavlja geodetske poslove i usluge (arhitektura im očito,prema ponuđenom rješenju nije jača strana). Nekako čovjek odmah posumnjam da se stvarno radi o poslovima i uslugama.

13.03.2008.

Turističko selo sa trolejbusom: TRI PITANJA ANDREJA ĐERKOVIĆA

Ne osvrćući se na svu diskusiju koja se vodi sa Gradonačelnicom Grada Sarajeva gđom. Borovac, nešto mi stvarno ne ide u glavu. Na telefonsko pitanje na TVSA u jednoj od emisija: “što je sveprisutna od Baščaršije do Vječne Vatre i što je nema u ostalim opštinama npr. u Novom gradu?“, Gđa. Borovac je odgovorila kako Gradska Skupština ima prioritet razvoj turizma, te po njihovom nekom kriteriju razvoju Baščaršije. Volio bih da se isti upitaju, kako turisti koji dođu u Sarajevo uopšte doskoče do Baščaršije. Ima tri prilaza punih „dobrodošlice“ i to:

 

1. sa Aerodroma od (do) kojeg nema „prioritetne“ aerodromske autobuske linije, te turisti (i sami građani) moraju koristiti taxi koji od (do) Baščaršije košta mnogo više nego što piše u pravilniku taxi cijena i gdje stanovnici Dobrinje ili Alipašinog polja „nemaju obraza“ što ulaze u vozila i vade taksiste iz reda za tako sramotno kratku vožnju.

 

2. sa Željezničke i Autobuske stanice gdje uopšte nema prikaz kako doći do centra grada, pa stoga ljeti vidimo japance, norvežane, kanađane... koji sa rancima nakon desetak sati vožnje autobusom iz Zagreba, pješače kroz Marijin dvor i traže „tamo gdje su golubovi“.

 

3. Sa Dobrinje gdje stranci koji dođu preko Beograda ili Podgorice na perimetru od petsto metara nemaju zamijeniti eure u KM (jer GRAS ne prima eure), a da o oznakama koja od autobus/trolejbus linija (a samo ih dvije linije) vodi do prioritetne Baščaršije. O odnosu revizora prema istim, mislim da je nepotrebno govoriti.

 

Izgleda da stranci slijeću na Baščaršiju paraglajderima, tako da očekujemo od strane Gradske Skupštine da u sklopu prioriteta izgrade i sletno mjesto „tamo gdje su golubovi“.

 

Andrej Ðerković

13.03.2008.

Političko selo: ĐINĐIĆ I SRBIJANSKI 'ALIEN'

11. marta 2006. u zatvorskoj ćeliji  prerano je umro hladnokrvni kreator krvave historije devedesetih Slobodan Milošević, a prije pet godina na jučerašnji dan ubijen je čovjek koji je krenuo u obračun sa ovim zločincem pokušavajući vratiti Srbiju u Evropu - Zoran Đinđić. Slučajno ili ne, desilo se to na rođendan najvećeg srpskog orangutana i zločinca Ratka Mladića.

Ubio ga je metak kojeg su  ispalili članovi Miloševićeve državn bezbjednosti i podzemlja Velikosrpskog mračnjaštva, pokušavajući zaštiti tekovine srbijanskih zločina koje je posijao Milošević, a zaljevali ga što i dan danas čine Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj i onako pomalo u neznanju  Milorad Dodik i Boris Tadić.

Zoran Đinđić je bio otac dvoje djece, rođen u Bosanskom Šamcu, profesor filozofije, disident, pragmatični državnik i 'žrtva ideološkog taloga srušenog režima i njegovog kriminalnog miljea'.

Prvi verbalni sukob sa komunističkim režimom u Srbiji imao je na prvom predavanju na Filozofskom fakultetu u Novom sadu kada je izjavio kada Karl Marx ne samo da nije najveći filozof već da uopće nije filozof, dok je njegov poziv za hapšenje ratnih zločinaca i zalaganje za usmjeravanje Srbije u pravcu Evrope platio 2003. godine životom kada ga je snajperski hitac pogodio u srce prilikom ulaska u zgradu vlade. Iako su danas svi u Srbiji osim radikala odali počast ubijenom premijeru, Srbijanski 'alien', skriven u dušama velikosrpskih patriota uspio je izlijepiti ulice Beograda posterima 'Sretan ti rođendan đenerale' sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića.

Ono što bi za Bosnu i njenu nereformisanu policiju trebalo biti posebno zanimljivo je jedna od izjava Zorana Đinđića neposredno prije njegovog ubistva kada je u privatnom razgovoru sa tadašnjim urednikom beogradskog Nin-a najavio da će uništiti Srbijansku mafiju.Na sumnju koju je izrazio urednik Nin-a da tom pričom ugrožava vlastitu sigurnost, obzirom na 'realni odnos snaga na terenu', Đinđić je samouvjereno odgovorio da ta mafija (u suštini ostaci Miloševićeve državne bezbjednosti) nema više od 200 ljudi u Srbiji i još toliko u Bosni !!!

 

 

 
12.03.2008.

Američko selo: POGLED NA AMERIČKE IZBORE ILI SLUČAJ OBAMA

Mississippi je također za promjene i to u omjeru 61% prema 37%. Tako je nakon poraza u istina važnoj državi Ohio Obama povratio pobjednički imidž osvojivši nakon Wyominga još jednu državu. Iako je sve još uvijek neizvjesno, jasno je da Obama ima prednost koju će Hilari teško sustići. Baš zbog toga ona se više nada u održavanje izbora u kažnjenim državama Florida (185 delegata) i Michigen (128 delegata)  s obzirom da se radi o potencijalno velikom broju delegata. Inače, poseban problem kampanje je sve zaoštreniji odnos a koji posebno potencira Hilari koja je u posljednjim danima kampanje u nekoliko navrata žestoko raspalila Obamu ispod pojasa. Obama koji se u tom pogledu bolje drži odnosno pokušava napade protiv sebe pretvoriti u vlastite poene, žestoko je uzvratio. Naime, nakon što mu je Hilary ponudila mjesto potpredsjednika ako odustane od dalje kampanje, on je to glatko odbio rekavši kako se bez dileme bori za mjesto prvog čovjeka SAD-a koji cće biti u poziciji da donese stvarne promjene. Ponovno se i aktualizira rasno pitanje a ono je igrala posebno važnuulogu baš u Missisipiju gdje su se glasači uglavnom izjašnjavali za “svoje po boji kože”. Ipak, ovo bar do sada nije bio čest slučaj te osim Missipija bilo je primjetno samo u Alabami i Arkanzasu. Nema dileme da Obama nije dogurao do ove pozicije zahvaljujući samo “crnim glasovima” jer je to nemoguće, te da posebna zasluga u tom smislu ide prije svega mlađoj demokratskoj populaciji spremnoj za stvarne promjene. 

Sada su sve oči uprte u Pennsylvaniju gdje će se izbori održati 22 aprila a kandidati će se boriti za naklonost preko 150 delegata što je znatno više nego u Wyomingu i Missipiju zajedno. Trenutno Obama vodi sa 1,608 delegata prema 1,478 koje ima Hilary Clinton. Ipak, oboje su daleko od broja 2,025  koji je postavljen kao granica kandidature.

Do kraja utrke, nakon Pensilvanije kandidati će se bori za glasove u državama Guam (3), Indiana (66), Sjeverna Karolina (91), Zapadna Virdžinija (26), Kentucky (47), Oregon(48), Montana (15), Južna Dakota (14) I kao finale dolazi država za koju nisam ni znao da spada u američku izbornu zonu Puerto Rico sa 55 delegata. Po mnogim analatičarima upravo izbori u Puerto Ricu će biti i odlučujući. Sve u svemu tzeško je bilo gdje očekivati neke radiklane pobjede a to svakako ide u prilog Obami i u slučaju da ponegdje izgubi. Prednost od nešto više od 100 delegata nakon Penilvanije postaje sve značajnija tako da ne čudi da Hilary upire oko prava Michigena i Floride da se tamo ipak održe izbori.

Inače, vrlo nepolitično je u par navrata skrenula pažnju kako je ona osvojila “važne” države dok je s omalovažavanjem govorila o državama u kojima je Obama odnio pobjede. Ipak, čini se kako ta “važna” Amerika ipak više naginje bijeloj ženi nego crnom čovjeku. U slučaju da Obama zaista pobjedi čemu se iskreno nadam, mnoga nepisana pravila američkih partijskih izbora bila bi demantirana. Kao npr.ono da ko pobjedi u državi Ohio pobjeđuje izbore…Ili isto to u slučaju da se osvoji većina u Kaliforniji. Hilari je uspjela i u Ohaju i u Kaliforniji ali za sada joj to nije pomoglo da bude ispred Obame.  Posebno pitanje je u vezi sa super delegatima. To su oni koji će na konvenciji stranke imati pravo da se opredjele za jednog od kandidata. Njihova uloga s obzirom na ovu situaciju gdje nijedan od kandidata nema veliku prednost postaje sve važnija. Ipak iako se na samom početku kampanje veći dio delagata činio kao glasačka mašina koja će podržati Hilary sada se situacija sve više mjenja a superdelegati sve rjeđe iznose svoje mišljenje javno. To znači da se prednost Hillary Clintom po broju superdelegata smanjuje što nije slučaj sa potencijalnim glasovima za Obamu. U dosadašnjoj kampanji Obamu je podržalo oko 105 superdelata a među kojima su i John Kerry, Edward Kennedy ili Keith Ellison. Za Hillary su se do sada javno izjasnili njen muž Bill i nešto više od preko 130 superdelegata.   Da li će to tako biti i na dan izbora ostaje da se vidi. Naravno ima tu još caka kao I to da broj do sada izabranih delegate ne mora značiti da će oni 100 % biti uzeti u obzir na dan glasanja jer partija može promjeniti pravila i sl. Ipak, teško je povjerovati da bi u slučaju male prednosti Obame delegate i superdelegati na Konvenciji stranke preglasali nekoga ko ima, pa makar i malu, većinu. Bio bi to veliki udar na jedinstvo stranke što ne vjerujem da bi sebi dozvolili iako se povremeno učini da je samoj Hillary u svemu ovome isključivo stalo do nje same. Samu situaciju u koj se vodi borba na dva fronta, protiv partijskog protukandidata i već izabranog republikanca Mckeina ide u prilog posljednjem spomenutom. Npr. nesuvisla izjava Hillary Clinton kako misli da je spomenuti republican pogodniji kandidat za predsjednika od samog Obame je nešto što će ovaj u slučaju Obamine opobjede sigurno vještokoristiti. Čini se da će u ovoj mukotrpnoj borbi za demokratskog kandidata najviše koristi izvuči Republikanci iako ni to ne mora biti pravilo. Sve je realtivno i sve je moguće. Amerika se očigledno nalazi pred potencijalno jednim od najvećih obrta u vlastitoj historiji!!!

12.03.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM ZA 12. MART

Galerija Novi grad: Izložba fotografija Senada Svrake - S južnih mora u 17:00h

Galerija Roman Petrović: Izložba slika, crteža i skulptura Izeta Alečkovića u 18:00

Dom policije (Novi grad): Koncert U zvuku tambure-Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka u 19:00h

11.03.2008.

Palestinsko selo: NE ZNAM JEZIK, A SVE MI JE JASNO I SVE RAZUMIJEM

FREE PALESTINE!!!

11.03.2008.

Mudro selo: KIERKEGAARD O KAJANJU

Kajanje (...), dok me, na neki način, izolira, tako me, u nekom drugom svijetu, neraskidivo vezuje za cijeli ljudski rod; jer moj život odista ne počinje od ništa u vremenu, i ako se ja ne mogu kajati za prošlost, onda je sloboda samo san.

 

Sören Kierkegaard, Enten-Eller, ur. A. Cvortese, Einaudi, 1889, V, str. 126.

 

11.03.2008.

Bosansko selo: SARAJEVO U ZVJEZDANIM STAZAMA

11.03.2008.

Bussines selo: BUSSINES JE BOL, A ARAPSKI EMIRATI SU NA BRAČU

Prema pisanju Vjesnika i Biznis.ba veliki međunarodni investicijski fond »Marfin Investment Group« sa sjedištem u Grčkoj čiji je glavni dioničar vlada iz Dubaija postat će početkom maja većinski vlasnik hrvatske hotelske grupacije »Blue Sun« koja raspolaže s 13 hotela u Dalmaciji i zapošljava oko 5000 radnika. Kupnjom grupacije Blue Sun koja uključuje i hotelsku kuću »Zlatni rat«  iz Bola od dosadašnjeg vlasnika Jake Andabaka, investicijska grupacija Marfin i njen većinski dioničar Vlada Dubaija u paketu je dobila i vlasništvo nad tamošnjim zračnom lukom, sagrađenom prije 15 godina, koja je osposobljena za prihvat manjih zrakoplova do 100 mjesta koja se prostire na 300.000 kvadratnih metara.
Prodaja dalmatinskih hotela i bračke zračne luke grupaciji Marfin iznenadila je bračku lokalnu samoupravu i turističke djelatnike, no unatoč tome ne pribojavaju se načina na koji će novi većinski vlasnik upravljati kupljenim nekretninama.
»Možda je trebalo pričekati kraj sezone i tek onda promijeniti vlasničku strukturu bolskih hotela, ali to je ionako stvar sada već bivšeg vlasnika, koji je vjerojatno dobro procijenio kada će i kako provesti tu transakciju«, rekao je Vjesniku direktor Turističke zajednice Bola Markito Marinković. Dodaje kako se kupnja najljepših bolskih hotela, kojima će od maja upravljati Arapski Emirati, neće odraziti na skorašnju sezonu niti će poremetiti zacrtane planove tamošnjih turističkih djelatnika. Brački su hoteli, koji otvaraju svoja vrata uoči uskrsnih blagdana, već spremni, kao što su već i definirani ciljevi ovogodišnje sezone.

»Koliko mi je poznato, ovo je prvi put da Arapski Emirati ulaze u vlasničku strukturu hrvatskih hotela, pa je teško procijeniti njihove poslovne namjere. Naravno da nam nije svejedno kako će novi vlasnik percipirati Bol i činjenicu da su hoteli, koji su sada njegovo vlasništvo, najprepoznatljiviji turistički brand na otoku. Treba pričekati kraj turističke sezone i onda vidjeti kakvi su planovi vlasnika bolskih hotela, koje ćemo vrednovati kroz prizmu daljnjeg razvoja turizma i zaštite radničkih prava«, istaknuo je Marinković. Dodao je kako kupljeni bolski hoteli participiraju s oko 50 posto u ukupnoj strukturi tamošnjeg turističkog prometa.
S druge strane, općinska vlast u Bolu, iako svjesna da ne može utjecati na daljnji transakcijski tijek privatnog vlasništva, nije zadovoljna prodajom Zračne luke, smatrajući da je riječ o međunarodnom strateškom objektu koji je trebala kupiti država, a ne Arapski Emirati. Bilo kako bilo, hotelsku kuću »Zlatni rat«, koja je posjedovala većinski dionički paket tvrtke »Aerodrom Brač«, Andabak je prodao investicijskom fondu, čime je i Zračna luka ušla u sustav njegova vlasništva. Uz bolsku zračnu luku i tri bračka hotela - »Elaphusa«, »Borak« i »Bonaca«, vlada u Dubaiju platila je 155 milijuna eura za kupnju Andabakove hotelske grupacije »Blue Sun«. Drugim riječima, Arapski su Emirati postali vlasnikom po četiri hotela u Brelima i Tučepima te još jednog u Starigradu Pakelnici.

...A susjedima u Bosni ne daju luku Ploče ???

11.03.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM ZA 11. MART

Galerija Novi hram: Izložba Art simpozija Jahorina u 20:00h

Dom policije: Predstava The Bald-Headed Singer u 20:00

Galerija Novi Grad: Indijski klasični ples Mohiniattam u 18:00h

10.03.2008.

Urbano selo: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I PROMOCIJA KNJIGE ZIJAHA GAFIĆA

Izdavačka kuća Gramofon objavila je monografiju uspješnog bh. fotografa Zijaha Gafića.

Monografija „Muslims of New York“ sadrži seriju od 70 fotografija koje je Gafić snimio 2006. godine tokom boravka u New Yorku i posjete različitim muslimanskim zajednicama tog grada radeći na reportaži za američki magazine "Time". Prikazujući priču o životu i svakodnevnici muslimana u gradu kojeg mnogi nazivaju prijestolnicom svijeta, autor napominje kako je njegova monografija zbirka fragmenata i skica iz života različitih muslimanskih zajednica New Yorka.

Monografija donosi i uvodnik Nihada Kreševljakovića o muslimanima New Yorka, koji čitaoce upoznaje sa događajima koji su pratili nastanak i razvoj muslimanske zajednice New Yorka koja danas, procjenjuje se, broji gotovo 600.000.

Promocija monografije Zijaha Gafića bit će održana u petak 14. marta u Bošnjačkom institutu, s početkom u 19.00. Tom prilikom bit će otvorena i izložba koja će obuhvatiti izbor fotografija objavljenih u monografiji „Muslims of New York“.

Zijah Gafić je do sada izlagao na mnogim prestižnim festivalima i izložbama u New Yorku, Londonu, Milanu, Amsterdamu, Beču, Perpignanu, Arlesu, Ženevi i Zagrebu.

10.03.2008.

Historijsko selo: SARAJEVSKO ISKUSTVO SUSAN SONTAG

Odgovarajući na činjenicu da ste se politički umiješali postavljajući u Sarajevu na scenu U očekivanju Godota, Jean Baudrillard je rekao: “Čak i kad bi još postojali intelektualci… ne slažem se s njihovim tezama o ‘sudioništvu’, ne slažem se s intelektualcima koji se uvijek smatraju ‘odgovornima’ za nešto, smatrajući tu odgovornost povlasticom radikalne savjesti koja je nekad bila povlastica intelektualaca… Subjekti kao što je Susan Sontag više ni u što ne mogu intervenirati, ali ponavljam – to nije ni prognoza ni dijagnoza.”

– Baudrillard je politički, a možda čak i moralni idiot. Da sam ikad i imala ideju kako djelujem kao tipični javni intelektualac, sarajevsko bi me iskustvo od toga zauvijek izliječilo. Gledajte, nisam otišla u Sarajevo zato da bih režirala Godota. Čovjek bi trebao biti potpuno lud za to. U Sarajevo sam otišla zato što mi je to putovanje predložio moj sin, koji je – kao novinar – izvještavao iz rata. Kad sam tamo bila prvi put, u travnju 1993., rekla sam ljudima kako bih se rado vratila i radila nešto u tom gradu pod opsadom. Kad su me pitali što znam raditi rekla sam: mogu tipkati, znam osnovne bolničarske poslove, mogu podučavati engleski, znam snimati filmove i režirati predstave. “Oh”, rekli su mi, “režirajte predstavu, ovdje ima toliko glumaca bez posla.” Godota sam izabrala u dogovoru s kazališnom zajednicom u Sarajevu. Bit je u tome da je ta predstava u Sarajevu bila posljedica toga što su me to, kad sam već bila u tom gradu, zamolile neke Sarajlije od kojih sam tražila da mi kažu kako bih, na neki skroman način, mogla biti od koristi.

To nije imalo baš nikakve veze s «povlasticom intelektualaca»! Moj posjet nije imao namjeru biti politička intervencija. Ako sam imala ikakav impuls, on je svakako prije bio moralni nego politički. Bila bih zadovoljna i da su mi dali da pomažem ljudima da sjednu u invalidska kolica. Obvezala sam se obaviti posao, riskirajući svoj život, u situaciji iznimne neudobnosti i smrtne opasnosti. Bilo je bombardiranja, meci su mi letjeli oko glave… Nije bilo hrane, struje, tekuće vode, nije bilo pošte ni telefona – dan za danom, tjedan za tjednom, mjesec za mjesecom. To nije «simboličko». To je stvarno. A ljudi misle da sam tamo malo navratila i režirala predstavu. Gledajte, u Sarajevo sam otišla u travnju 1993. i ostala u njemu više-manje do kraja 1995. To su dvije i pol godine. A režiranje predstave trajalo je dva mjeseca. Sumnjam da Baudrillard zna koliko sam dugo bila u Sarajevu. Nisam ja Bernard-Henry Levy koji je snimio dokumentarac Bosna. U Francuskoj ga zovu BHL; u Sarajevu su ga zvali DHS – deux heures ŕ Sarajevo, dva sata u Sarajevu. Stigao je ujutro, francuskim vojnim zrakoplovom, iskrcao svoju filmsku ekipu, a popodne se već vratio kući. Ekipa je odnijela snimke u Pariz, a on je dodao intervju s Mitterandom, snimio spikerske dionice i montirao film. Joan Baez bila je u Sarajevu dvadeset i četiri sata, a pritom nijednom nije stala nogom na pločnik. Sve se vrijeme vozila uokolo u francuskom tenku, okružena vojnom pratnjom. Tako su se neki ljudi ponašali u Sarajevu.

Dio iz ntervjua koji je Evans Chan vodila sa Susan Sontag. Objavljen u Zarezu, broj 85-86, 18. 7. 2002.

http://www.womenngo.org.yu/sajt/sajt/saopstenja/razgovori/suzan_sontag.htm

10.03.2008.

Video selo: RUŠENJE DIMNJAKA ŽELJEZARE U ZENICI BY A. DŽONLIĆ

10.03.2008.

Historijsko selo: ODLAZAK DIMNJAKA U HISTORIJU

Mineri kompanije VM Zenica srušili su jučer prema nalogu općinske uprave (nedjelja 9. marta)  posljednja tri dimnjaka na lokaciji stare Siemens-Martinove peći nekadašnje Željezare Zenica, čime je završeno uklanjanje starih građevina na prostoru sadašnje Poslovne zone Zenica 1.  kako bi se omogućila gradnja novih preduzeća na tom mjestu. Sva tri dimnjaka bili su visoki  80 metara i svaki je bio težak najmanje hiljadu tona. Srušeni simboli bivše Željezare  izgrađeni su pedesetih godina i služili su u sistemu proizvodnje čelika u staroj simens-martinovoj peći.

Kako je vizija komunista nakon pobjede nad fašizmom bila da u BiH naguraju prljavu industriju i operišu je od historijskog identiteta isti takvi dimnjaci su se nalazili i na starom grbu Narodne, a kasnije Socijalističke republike Bosne i Hercegovine usvojenom 31. decembra 1946. godine na kojem se iza dva ukrštena snopa pšenice nalazila  kontura naselja sa dva dimnjaka iz koji se puši dim okružen vijencem od jelinih grančica sa desne strane i grančica bukve sa lijeve strane s crvenom trakom, a sve to nadvišeno zlatno obrubljenom crvenom petokrakom zvijezdom.

Kako su nakon više od 45 godina nove historije ti simboli zagađenja okoline zaista i postali dio našeg identiteta skoro, pa emotivno je bilo gledati rušenje zeničkih divova koji su se jučer pretvorili u prašinu ispuštajući svoj posljednji dim iz sebe.

Zanimljivo je da se dimnjaci nisu predali bez borbe, pa je prilikom rušenja posljednjeg, 17. dimnjaka, nastala i materijalna šteta na obližnjem objektu koji danas pripada "Arcelor Mittalu" Zenica, a usljed detonacije iskočio je i visokonaponski osigurač, preko kojeg se električnom energijom snabdijeva nova elektrolučna peć u "Arcelor Mittalu". Bez struje je ostao dio firmi unutar poslovne zone i pogon elektročeličane "Arcelor Mittala" Zenica.  Vlasnik firme VM Mirsad Mešić koja je izvela operaciju rušenja, izrazio je žaljenje zbog pričinjene štete, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo što prilikom rušenja dimnjaka niko nije povrijeđen. ”Zahvat je izuzetno složen, tako da nije bilo sve onako kako smo planirali. Bitno je da je rušenje obavljeno bez povreda ljudi, a pričinjenu štetu ćemo popraviti”, kazao je Mešić. Rušenje starih objekata unutar nekadašnje Željezare Zenica počelo je 1993. godine, kada je tadašnji menadžment, predvođen direktorom Hamdijom Kulovićem pokrenuo obnovu pogona, sa namjerom da pokrene integralnu proizvodnju čelika. Srušene su tri visoke peći, dotrajala energana i stare upravne zgrade. Iako menadžment nekadašnjeg metalurškog giganta nije uspio u naumu da pokrene integralnu proizvodnju, lokalne vlasti su na tom prostoru osnovale Poslovnu zonu Zenica1 u kojoj danas posluje desetak velikih kompanija, kao što su Cimos TMD Casting, ITC, Termomatik, Treasure i druge, te poduzetnički inkubator Zenica sa dvadesetak novih preduzeća i zanatskih radionica. Na mjestu gdje su do jučer stajali dimnjaci SM peći uskoro će biti sagrađena nova tvornica tepiha turske kompanije Art Carpet. (Biznis-monitor). Koliko god da situacija i vrijeme izgledaju depresivno, možemo se makar nadati da će ovo biti simbolički početak neke nove i ljepše (pa makar i žuto-plave zvjezdičaste) historije, koju nećemo završiti rušenjem simbola ujedinjene Evrope - kako bi neki već sada željeli.

10.03.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM ZA 10. MART

Dom Armije: Umjetnička radionica Bijenale mladih umjetnika u 12:00h

Akces-kampus univerziteta: Instalacije Tajna revolucija i Tiha pobuna u 19:00h

Dom Mladih: Koncert Ad Gloriam Brass u 20:00h

Više o 'Ad Gloriam Brass' u komentarima.

09.03.2008.

Opsadno selo: O SUSRETU SA JOAN BAEZ U SARAJEVU

Meni se cini da za nju nikad nisam cuo dok ne dodje u Sarajevo. Uostalom do rata sam uglavnom bio kao neki panker pe je logicno da za neku americku folk pjevaljku Joan Baez nije bilo mjesta. U tih par aprilskih dana 1993. godine koje je provela u Sarajevu ne samo da sam bio na njenom koncertu koji se koliko se sjecam odrzao u kinu Imperijal vec nas je bilesi posjetila u i Vatrogasnoj brigadi.Moglo bi se reci da nam je Joan Baez pjevala na uho. Sa njom je bio i gitarista Paul Pesco koji je tih godina nesto kao svirao i sa Madonom, tj. na njenim studijskim materijalima. Kako mi je tih dana engleski bio poznat koliko i svahili danas, nisam imao priliku prozboriti sa njom. Mozda sam rekao haj ili tako nesto. Tih dana kada se samo o njoj i pricalo saznao sam i da je bila poznata antiratna aktivistica u doba Vijetnamskog rata, a i kasnije. U Sarajevo je dosla na poziv Refugees International, a troskove je snosila Sorosh Fondacija. Navodno je ideja bila da se skrene paznja svijeta na stradanje Sarajeva.  Neki su pricali da je ko biva dosla u Sarajevo zbog vlastite promocije tj. kako bi ozivila svoju karijeru..Haj znaj ali i ako jest ja bih joj halalio. Uostalom tek nakon rata za nju vise nikad nisam cuo, a nisam vise bio ni panker. Izgleda kao da joj je taj dolazak u Sarajevo konacno dohakao. Uostalom nije bas toliko ljudi posjetilo Sarajevo da bi se njena posjeta mogla toliko omalovazavati. Pored toga ona je bila prva poznata licnost koja nas je tih dana posjetila. Da ne spominjem da od onih mojih pankera ne dodje niko! Istina je da mnogi ni prstom nisu mrdnuli a ta sjedokosa na kratko osisana zena makar je sa onim svojim smijeskom hodala po istim onim ulicama kojim su hodali i obicni ljudi. Sigurno se nije osjecala sigurnijom zbog onog plavog unproforovog pancira.Tu i tamo kanula bi joj pokoja suza. Na ovom spotu koji je napravljen u vrijeme njenog boravka ne vidimo se na snimku iz vatrogasne brigade, a sjedili smo negdje u pozadini. Bio je i Bure, Sejo, Velid te ostala raja iz Vatrogasne. U prvom redu je i nas kolega vatrogasac i tadasnji frontmen grupe Black Sabah. Bio je to svakako zanimljiv dan. Na spomenutom koncertu u Imperijalu se samo sjecam kada je zajedno sa Jevdjom, tj. Gino Bananom pjevala pjesmu Sarajevo, ljubavi moja... Bile su i braca Ceremide zajedno sa njima na sceni. Helem, poceo sam time kako za nju do tada nikad nisam cuo. Iskreno, nisam ni od tada. Za mene je Joan Baez ostala `ona poznata sto je bila u Sarajevu za vrijeme opsade`. Ipak, nisam je zaboravio.

P.S. / Znam i da je u februaru 2008 izrazila podrsku  podrsku Barack Obami sto je bilo njeno prvo angaziranje u tom smislu.
09.03.2008.

Opsadno selo JOAN BAEZ, APRIL 1993. I SARAJEVO

08.03.2008.

Praznicno selo SRETAN OSMI MART

Ne znam da li je to i sada tako ali ostala mi je slika nekih osmih martova kada gradom hodaju zene sa cvijecem i pijani muskarci koji iskoriste taj dan da se malo opuste!!! Sve bi izgledalo u tonu replike iz filma Sjecas li se Dolly Bell kad otac koji je bio komunista svom sinu Dini kaze ZENE SU TI KO SO...MOZE I BEZ NJIH AL JE BLJUTAVO.  Siguran sam da Klara Cetkin 8.mart nije zamisljala tako, niti bi se slozila s Dininim ocem. Istina je da bez zena ne moze nikako. U tom smislu uvijek mi je bio blizi hadis koji kaze kako je dzenet pod nogama majke. 

Helem neise, mi ga cestitamo svim zenama, a i muskarcima. Zasto ne! Ne moze ni bez njih...I jos da se uzajamno volimo i razumijemo!

  

 

 

07.03.2008.

Urbano selo: PROTESTI PRED ZGRADOM KANTONA

Sinoć su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo ponovno održani mirni protesti gdje je neformalna grupa građana/ki uz podršku neformalne grupe snješkobjelića/ćki ponovno skrenula pažnju na nezadovoljstvo radom kantonalnih vlasti.

Moramo priznati da je sinoćnji performans zaista bio odličan te da su zaslužili najviše ocjene za kreativnost. Duhovito je bilo i to da su se protestanti zaljevali vodom sa namjerom da se zalede čime su simbolički oponašali način kako se ponašaju naši političari na vlasti. Istina, doktori se ne slažu da je to bio pametno. I sama neformalna grupa građana nije izdržala do kraja. Najuporniji su bili snješkobjelići koji navodno namjeravaju ostati tamo dok ne otopli.  


07.03.2008.

Foto selo: IZLOŽBA I KNJIGA "MUSLIMANI NEW YORK-a", ZIJAHA GAFIĆA

Pozivamo sve zainteresirane da prisutvuju otvorenju izložbe fotografija i promociji knjige Zijaha Gafića MUSLIMS OF NEW YORK u petak 14. marta 2008. godine u 19.00 u Bošnjačkom insitutu u Sarajevu (M.M. Bašeskije 21).

Izdanje knjige potpisuje Gramofon, Sarajevo, a autor teksta u knjizi je (moj omiljeni blobovac) Nihad Kreševljaković.   

07.03.2008.

Epp: AORTA U TUZLI

Večeras u 20.00 sati Emir Šehanović Aorta će Tuzlacima predstaviti svoje nove radove. Radnja se odvija u Tuzli, tj. u  jevrejskoj ulici br. 5 pored kluba Underground. Na otvaranju izložbe prisutne će zabavljati Baga Soundsystem. Projekat podržava NOVAGENUS.

07.03.2008.

Džuma/petak: O IZOPAČENOSTI I VREMENU U KOME ŽIVIMO

"Izopačenost ljudskih srdaca je razmjerna izopačenosti vremena."

Alija ibn Bundar Sajrafi, čuveni sufija iz Nišapura koji je preselio 359. godine po hidžri

07.03.2008.

Urbano selo: SARAJEVO TROPHY 2008.

Prva gradska sankaška trka „Sarajevo Trophy 2008“ čiji su organizatori Grad Sarajevo i Klub sportova na ledu „Alfa“, održat će se u nedjelju, 9.03.2008. na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu. Pravo učešća imaju građani Sarajeva svih starosnih dobi. Pozivaju se mediji da što više posvete pažnju najavi ovog događaja kako bi se animirao što veći broj građana da učestvuju u trci. Organizacija ove sankaške trke planirana je u okviru obilježavanja 24. godišnjice ZOI-a u Sarajevu. Također je dio projekta Grada Sarajeva „Sarajevo – zdravi grad“.

radiosarajevo.ba

 

07.03.2008.

Selo veselo: KAKO SIGURNO DA SE OŽENIŠ

07.03.2008.

Meteorolosko selo POGLED NA VREMENSKE UVJETE U PROTEKLE DVIJE GODINE NA DANASNJI DAN

 Prije dvije godine na danasnji dan, tacnije jucerasnji snijeg je bio iznenadio radnike gradske sluzbe za ciscenje snijega, a na Blobu je objavljen post pod naslovom ZAKUCA MI JUTROS HASANAGINCA NA PENDZERE.  

Prosle godine u isto vrijeme ibretio sam se ljudima koji gradom hodaju bez jakni i onim koji su sjedili u ljetnim bastama ispred sarajevskih kafana.   Ko biva to je bilo cudno jer po kalendaru jos traje zima. Istovremeno sam napisao kako me je iznenadio post iz 2006. godine i slika grada pod snijegom.

Jucer i danas Sarajevo izgleda kao 2006. i prosto je tesko povjerovati da je proteklih desetak dana bilo toliko toplo da se povremeno moglo hodati i u majici kratkih rukava.

Ukratko, cudna je ova nasa klima.

 

 

06.03.2008.

Tužno selo: ODLAZAK SEMKE SOKOLOVIĆ - BERTOK

Preksinoć tj u utorak navečer, iz zagrebačke bolnice Rebro na drugi svijet preselila je duša jedne od najvećih naših glumica - Semka Sokolović-Bertok.

Baš neki dan sam gledao neku seriju u kojoj se pojavljuje ova domaća filmska legenda  i kao i svaki put kada bih je ugledao na platnu ili tv ekranu pomislio bih isto. Naime, uvijek me je fasciniralo kako se u njenom slučaju primjeti kako ona nije samo velika glumica već kako se iza svake njene uloge uvijek osjeti i to kako se radi o nekoj dobroj, toploj ženi. Nikad je nisam upoznao, ali sam u ovaj osjećaj u potpunosti ubjeđen. Uostalom, tako su o njoj govorili i svi oni koji su je poznavali ili barem nekad susreli.

Semka Sokolović-Bertok rođena je 22. decembra 1935. godine u Sarajevu. Potjecala je iz čuvene porodice Sokolovića čije porijeklo se vezuje za ime čuvenog Mehmed-paše Sokolovića. U Zagreb se odselila po završetku srednje škole gdje je upisala Akademiju. Uvijek je posebno naglašavala ulogu svoje majke u svom životu. Naime, Semkin otac umro je kada je ona imala samo 3 godine tako da je njena  majka sama odgajala djecu podržavajući i razvijajući njihove interese. U svojoj dugoj glumačkoj karijeri igrala je brojne uloge u teatru i filmu.

Iako je ostvarila brojne uloge u svojoj 50 godina dugoj karijeri i u pozorištu i filmu nije krila kako je više voljela film. Tužno ali istinito je i to da je kolege iz Gavele isu ni pozvali kada se obilježavala godišnjica tog teatra!
Igrala je u više od 60 filmova, nebrojeno mnogo TV serija, a stalni angažman je imala u kazalištu Gavella iz kojeg je još prije 16 godina otišla u mirovinu. Iako do posljednjih godina njenog života nije bila miljenica onih koji su dodjeljivali nagrade njena vrijednost nikada nije bila upitna. Bez obzira da li se radilo o glavnoj ili nekoj maloj ulozi njena glumačka energija se uvijek s lahkoćom prepoznavala. Više filmova u kojima je igrala bili su konkutrenti odnosno kandidati za dodjelu Oskara poput filmova Kapo, Miris dunja i Variola vera.

Posljednja dva igrana filma u kojim je igrala bili su “Kod Amidže Idriza”, Pjera Žalice gdje je igrala majku u ratu poginulog sina. Njen posljednji igrani film bio je Grbavica (dobitnik Zlatnog Medvjeda u Berlinu) gdje je također igala ulogu majke. Tako su je često doživljavale i njene kolege.

Prošle godine prilikom nagrade u povodu 50-godišnjice njenog rada na festivalu u Motovunu pozvana je da prisustvuje te odabere film u kome je igrala a kojim će se obilježiti ova godišnjica. Objašnjavajući to da je željela izabrati film u kome izgleda, ne mlađa i ljepša, već onakva kakva je sada odabrala je film “Kod Amidže Idriza”. O samom filmu je govorila:" Za moj ukus, to je čudesan film, film za ljudsku dušu. To su posljedice rata u Bosni, ali ne na kućama, mostovima…, nego su to posljedice na ljudskim dušama. Cijeli film se događa u jednom danu i jednoj noći, i to jednim tempom koji meni fantastično odgovara. Nevjerojatno je kako je redatelj uspio napraviti film u kojem nije ni jednog trenutka narušio bosanski mentalitet, taj način razgovora, tu izvjesnu sposrost u komunikaciji, a na kraju se svi u čudu pitaju koliko film traje, jer im je tako brzo prošao. Prvi put se i meni dogodilo da sjednem i da slušam bez ikakvog napora. Ne da je izgovorena svaka riječ kako treba, nego i svaki glas, a nitko se nije trudio da ga izgovori. Svi su govorili najnormalnije, a ton je briljantan."

Smrt velike glumice u 72-oj godini života uslijedila je nakon moždanog udara koji je doživjela prije nekoliko dana, a sahrana će se obaviti u ponedjeljak nazagrebačkom groblju Mirogoj.

Ukratko, ostali smo bez jedne posebne žene, glumice i majke.  
06.03.2008.

Teatarsko selo: RADIONICA U ORGANIZACIJI PIESN KOZLA

Ako se sjećate teatra Piesn Kozla koji je pretprošle godine briljirao na MESS-u, možda vam se ova informacija učini zanimljivom. 

WORKSHOPS SUMMER 2008
The work will focus on introducing and exploring the company’s approach to actor training and creative work through a coordinated development of voice, body and imagination. T
he material and techniques offered will be adapted to suit each particular group.  The participants will learn by exploring:

Coordination   Harmony   Polyphony

Rhythm   Dramaturgy   Acrobatics   Singing Body

30th June - 4th July Vocal Techniques and Voice Phenomena Workshop
14th July - 18th July Actors Techniques Workshop
21st July - 25th July Actors Techniques Workshop
18th August - 22nd August Actors Techniques Workshop
25th August - 29th August Actors Techniques Workshop

The cost for each workshop is 300 euros exclusive of transport and accommodation. For more information and an application form, please email workshops@piesnkozla.pl

06.03.2008.

Muzičko selo: VALENTINA HASAN - MUZIČKI TALENT I LINGVISTA IZ BUGARSKE

05.03.2008.

Pero Luković: PRENESENO SA PERO LUKOVIĆ FUN CLUB

Feral Tribune, 05/03/2008

001: SRPSKI KKK – KRV, KRUH, KOSOVO: Tko je god naivno pomislio da se prizori iz nacističke Nemačke tridesetih godina više nigde i nikad neće ponoviti – slike smeđekošuljaša koji u partijskim SA unifromama stoje ispred jevrejskih radnji, sprečavajući nemački puk da kupuje bilo šta od niže, genetski prljave rase – dočekao je da mu se u detaljima i celini čitav prizor, kao u filmu „Dan mrmota“, iznova vrti punih petnaest dana, usred Sombora, usred KKK države Srbije! Već dva tjedna, naime, navodno neidentifikovana grupa građana svakog jutra stoji ispred pekara čiji su vlasnici Albanci i sa improvizovanog pulta prolaznicima, potencijalnim kupcima, radoznalcima i lokalnoj bagri – besplatno deli kruh. Ovakva nacističko-fašistička svetkovina kojoj fale samo baklje i kukasti krstovi u bilo kojoj polunormalnoj i tek pristojnijoj državi trajala bi taman onoliko koliko bi tamošnjoj policiji trebalo da pohapsi stoku i da ove retarde preko noći osudi na godine teške robije, jer praktikovanje paganskih SS-obreda uz izazivanje rasne i verske mržnje nigde nije zajebancija... sem u Srbiji gde se ovaj art-performance odvija nesmetano, sve je u odbrani svete zemlje Kosovo dozvoljeno!

Zastrašujuće impotentna reakcija lokalnog establishmenta usranog od straha da im se ne prilepi proalbanska ili, daleko bilo, izdajnička etiketa – u veselom je rasponu od poremećenosti somborskog gradonačelnika koji je u ekstremnoj fazi čoveka/pičke izgovorio da „treba videti o čemu se radi“ do priznanja vojvođanskog Ombudsmana zaduženog za ljudska paramecijumska prava, da je „zatražio informaciju“! Ako u sebi pitate sebe: a šta radi Policija, gde je Tužilaštvo – šarmantno ih zabole kurac za albanske pekare, još time treba da se bave, naročito kad nema „informacije“ i kad tek treba da se „vidi o čemu se radi“. Posebno je dementna izjave neke oficijalne budale iz Sombora: tužilac li je ili već neko ovisno govno – da nema „nikakvih prijava“ i da je „bez prijava“ on nemoćan, dabogda mu delili hleb ispred njegove kuće!

Kad sportski elinišemo ove političke amebe, svejedno da li su iz Tadićeve ili Koštuničine ergele, jer između ove dve štale razlike nema: obe nepodnošljivo smrde – ostaje najodvratniji ukus srpstva pri pomisli na one somborske primerke koji pristaju da prime hleb, lično im se poserem na koricu, sve pod obrazloženjem da ih „politika ne interesuje“ i da ovako štede „kućni budžet“. Kakav to proliv od čoveka moraš da budeš da uzmeš kilo kruha od nacista i da se osećaš dobro? Kakva je to moždana srpska masa koja se kupuje za 26 dinara i koja veruje da se ovako brani Kosovo? Kakav je to pogani um koji bi za 26 dinara prodao sva autorska prava na solidarnost, prijateljstvo ili sućut? Činjenica da postoje Srbi koji postaju fašisti za tri besplatne kune – ni albanski kruh jeli, ni albanski kruh mirisali – integralno je brašnjavi deo ovdašnje patriotske priče koja nam se nezapečena servira kao Nacionalna Instrukcija: šta da individualno a kolektivno radimo za Akcioni Plan u poništavanju lažne pekarske države Kosovo?
Sanjam: da sam ja neki kurčevi predsednik države i da se, daleko bilo, zovem Boris Tadić, prekinuo bih sve programe državnog RTS, zatražio da se odmah i ovog časa to fašističko stado u Somboru skloni sa ulica, privede, pohapsi i osudi na najteže kazne. I izvinuo bih se svim Albancima u Srbiji, svim albanskim pekarima i albanskim pekarama; i lično, otišao u nekoliko albanskih pekara na burek, kifle, jogurt ili već; i tražio da me svuda prate tv ekipe koje će snimati kako neumereno jedem sve vrste bureka i probam svaku kiflu i jedem suvi kruh, sve mljackajući prstima.
Ali, mnogo sanjam: Boris Tadić zvani Pizda – nema informacije o somborskim pekarima. Možda bi mu pomoglo da se uloguje na internet sajt ovdašnjeg srboidnog Obraza, nacističke pravoslavne organizacije koja povodom happeninga u Somboru ovako dojavljuje Tadiću, odbijajući da prizna palatalizaciju koja u sebi ne poseduje pridev „srbski“ : „Otačastveni pokret Obraz u potpunosti podržava i stoji iza akcije besplatnog deljenja hleba i peciva ispred šiptarskih pekara u Somboru. Javna je tajna da svaka šiptarska pekara, bakalnica, zlatara ili ma koja druga firma, bilo da se nalazi u Somboru, Beogradu, Beču ili Cirihu, odvaja deo svojih prihoda za finansiranje Tačija, Čekua, Harandinaja i ostalih bandita i terorista a Kosovu i Metohiji. Drugim rečima, svaki dinar koji Srbi ostave u šiptarskim radnjama predstavlja prilog koji mi sami dajemo za paljenje naših kuća, rušenje naših crkava i ubijanje naše dece! Međutim, dok kosovsko-metohijski Srbi na sam dan Zadušnica zatiču oskrnavljene i razrušene grobove svojih najmolijih, dotle antisrbrski mediji pokušavaju da ubede ovdašnju javnost da mi treba da čuvamo i negujemo upravo one izloge iza kojih se smeškaju srbski dušmani - kao da srbske majke ne umeju da prave hleb, i kao da u Srbiji ne postoje i pekare koje drže Srbi, Makedonci ili Goranci, koji su inače poznati kao vredni i čestiti ljudi koji poštuju srbsku državu!“. Prevedeno na jezik Obraza: Zeig Heil, Srbijo! ...

... (drugi dio teksta možete (morate!) pročitati u komentarima)

05.03.2008.

Urbano selo: SARAJEVSKI VEGETERIJANSKI SENDVIČ

Uđem danas u jedan fast food u centru centra naše metropole, pozdravim se za vlasnicom uvijek nasmijanom i prijatnom gospođom koja uglavnom vrijeme provodi u svom poslovnom prostoru ispijajući kafe. Priđem momku koji iza šanka sprema hranu, dok još odzvanja eho njegovog ljubaznog 'dobar dan, izvolite', pregledam bogati meni sa mnoštvom 'brzogriza' i naručujem vegeterijanski sendvič.

Momak začuđeno i iznenađeno gleda u mene, naprosto uslovljavajući moje pitanje 'u čemu je problem?'. On sa ljubaznim smiješkom uzvraća 'Pa kud baš vegeterijanski. Ko će to sad napravit. Šta da stavim u njega, jel' salata?'

-'Ok, nema veze, daj mi hamburger, nemoj se mučit' , odgovorih i pomislih: 'zanimljivo'.

05.03.2008.

Sarajevska zima: PROGRAM ZA 5. MART 2008.

Dom Armije: Međunarodni festival ekološkog filma EKO OKO od 16:00 do 23:00h

Galerija IPC E: Izložba slika Obećana zemlja Sanjina Ćošabića u 17:00h

Kinoteka: Igrani film Larsa von Triera Šef svega  u 18:00h

Galerija Mak: Izložba slika Lica - znaci vremena Elene Panayotove u 19:00h

Bosanski kulturni centar: Istanbulski državni balet Đulistan u 20:00h

05.03.2008.

Aktuelno selo: BLJUZGA (eng. SLUSH)

Vijenac, broj 289, 31. ožujka 2005.

 

Bljuzga / bljuzgavica, premda nama današnjima uglavnom ne pada s neba nego se stvara na tlu, u prvotnom se značenju upotrebljavala za kišu koja pada sa snijegom, dakle za susnježicu. Kad takav mokri snijeg padne na zemlju – ili ako je bio stvrdnut pa se počeo otapati – u svojem razgaženom obliku (obično s prljavštinom i blatom) odgovara bljuzgavici. U tom se značenju negdje kaže i lapavica (rum. lápoviţă; Hrvatski enciklopedijski rječnik ima i ljapavica), a negdje i blječkavica (“ojužio snijeg, pa se razblječkalo”, Lika, Dubrovnik). Blječkavica je onomatopejskoga postanja, kao uostalom i mnoge druge riječi koje su povezane s bljuzgavicom. Leksikograf D. Parčić uz blječkati navodi tal. glagol guazzare = okupati, osvježiti (životinje u rijeci, a znamo da životinje prije pažmanja – ne traži me u rječniku, nema me – ne ispituju kakvoću vode, nego radosno hrle u kupku, makar bila i kaljuža), pljuskati se.
I sam je snijeg zanimljiva riječ; pratimo je od prasl. sněgú,stsl. snĕgú, lit. sniẽgas, let. sniegs, stprus. snaygis, got. snaiws, stvnjem. snço, njem. Schnee, engl. snow – a sve je to srodno s ei. *snigh / snoygos = snijeg. Lat. nix, nivis (u množini znači mećava), grč. nípha = snijeg lako je naći u današnjim romanskim jezicima (tal. neve, fr. neige). No snijeg prvotno nije značio pahuljastu oborinu (ili padalinu), koju je tako lijepo promatrati kroz prozor ugodne tople sobe, nego ono što je odležalo, što se prilijepilo (na biljke i na tlo). Staroind. snihyati znači lijepi se, masno je, vlažno.
Lijepo je hodati po čvrstu snijegu dok još “drži”, no kad se počne otapati, stvara se “juha” kojom bezobzirni (je li pridjev uopće potreban?) vozači u naletu svoga “adrenalina” obilno zalijevaju bespomoćne pješake (i povećavaju dobit kemijskim čistionicama). Cipele pak stradaju od šljapkanja po toj raskvašenoj snježnoblatnoj kaši. Riječ šljapati, šljapkati, šljapavica također su onomatopeje prema šljap, zvuku što ga stvara gacanje po toj žitkoj podlozi. No šljapiti znači i udariti, kao i šupiti (nastao prijevojem o/u od sonantnoga l). I tu je riječi kumovao zvuk, koji se oslobađao prilikom udaranja, kao i u pljusnuti, pljuska.
Inače, bljuzga i bljuzgati imaju isti korijen kao i bljuvati. Proširenje –sk- sonorizirano je kao i u onomatopejama u –zg-. Taj je proces star, jer se bljuzgati nalazi i u drugim slavenskim jezicima (polj. bluzgać, rus. bljuzgat’). U kakvoj su pak vezi bljuvati i bljuzgati? Stsl. blúvati, bljujo prvotno je značilo ispuštati neartikulirane glasove, meketati, kruliti itd. Takva se pretpostavka oslanja na formalno najbliži lit. bliáuti = meketati, kruliti, rikati. I doista, takvi neartikulirani zvuci prate povraćanje. Druga je mogućnost da je prvotno značenje bilo prštati, napuhavati se, kipjeti, čemu podlogu daje ie. baza *bhleu. Srodno je i grč. phleîn = prelijevati se; phlýô = pun sam, kip(t)im, lat. fluere = teći, derati (u smislu bujice); fluvius, rijeka. I za naglo izbijanje vulkana kažemo da bljuje, riga lavu; osim lave, u prenesenu značenju, mogu se bljuvati, rigati i riječi (psovke, uvrede i sl.). Dok bljuvati i rigati mogu imati i prenesena značenja, povraćati znači samo izbacivati sadržaj želuca kroz usta.
Došlo je vrijeme da progovorim i o svevremenskom značenju bljuzgavice (i utješim naručitelje ovoga priloga; vidjet ćete, i kad nestane snijega, za bljuzgu nije kasno). Naime, bljuzgati može značiti i govoriti koješta, gluposti, a javlja se i u vrlo prepoznatljivim glagolima baljezgati i bljezgariti (prati ih i zvukovno sličan balegati, što također znači govoriti gluposti). Svima je jasno da za prakticiranje tih glagola ne treba ni snijeg ni zima. Dolaze “na svoje” i po nesnosnoj vrućini i po oštroj zimi (vremena tako različita, a pridajemo mu isti atribut pasja vrućina i pasja zima). Svako je godišnje doba pogodno da u njemu možeš bljuzgati, baljezgati i bljezgariti (uz trućkati, trtljati, frfljati, valjati, blebetati itd.) do mile volje. Ako ima (strpljive) publike.

05.03.2008.

Intervju: JASMILIN INTERVJU ZA PREPOROD

(razgovarao: Selman Selhanović, Preporod / 5. mart 2008.)

...Mi jesmo za građansko društvo, ali kako to ostvariti kada oni agresivni i ostrašćeni vuku na svoju stranu. Poznata je ona izreka-dođoše divlji-otjeraše pitome?
PREPOROD:  Pod MI vi pretpostavljam podrazumijevate Bošnjake ?  
U vašem pitanju osjećam klasičnu aktivnost bošnjačkog mehanizma prebacivanja krivice na drugoga. Taj način razmišljanja, oprostićete mi što se ne slažem s Vama, predstavlja zamku.Nemojte da idemo do Kosovske bitke! Nemojte da pravimo teorije zavjere! Prvo treba pospremiti u svom dvorištu. Bošnjake danas pljačkaju Bošnjaci, Bošnjake lažu Bošnjaci, Bošnjake manipulisu Bošnjaci, Bošnjake truju Bošnjaci. Hajmo ne govoriti o onom drugom. Inače će Bošnjaci postati psihijatrijski slučajevi zaljubljeni u ulogu žrtve, nepovezani, neorganizovani, neobrazovani. Prije svega Bošnjaci se trebaju osloboditi Bošnjaka kriminalaca da bi krenuli u stvarno građansko društvo.

 

- Ja sam zaista za to da se svako bavi svojom realnosti. Mirjana se bori na svoj način sa onom beogradskom. Ja sam se u filmu bavila našom. Pitala sam se šta je danas pozicija «žrtve». Mislim da je užasno važno da svi naši narodi izađu iz pozicije žrtve. Kada čujem političare ili vjerske lidere koji govore o žrtvi odmah znam da je u njihovoj podsvjesti manipulacija i iskorištavanje ljudi. Niko dobronamjeran neće ljude držati u statusu žrtve, jer je to pozicija jada, bezumlja, beznađa, straha. Dok smo svi mi žrtve bićemo ovce kojima će se manipulisati. Kada prestanemo biti žrtve onda ćemo zahtijevati određene standarde života. Imam organsku odbojnost prema pojmu «žrtva»!  

 

...činjenici da majka radi vidim odličnu šansu za dijete  da postane samostalnije, realnije i da majku (i ženu) više poštuje. Ja sam dijete izuzetno zaposlene mame, ali mi nikada nije ništa falilo. Naprotiv. S druge strane znam djecu koja su od majki-domaćica primila komplekse nerealizovanih isfrustiranih žena, žena sa osjećajem niže vrijednosti, punih depresije i nervoza. Te domaćice u društvo su uvele nesigurnu, razmaženu i nezrelu djecu.

 

kompletan intervju: Jasmila Žbanić: DOK SMO SVI ŽRTVE BIĆEMO OVCE S KOJIMA ĆE SE MANIPULIRATI 

04.03.2008.

Seoski fiksni troškovi: Sarajevo i ono pod Elektroprivredom BH i BH Telecomom, koliko smo dužni ?

Neka od javnih preduzeća potrudila su se i omogućila da svojim uglavnom nezadovoljnim klijentima, daju uvid u trenutno stanje njihovih dugovanja/preplate putem interneta.

 

Počnimo od onih koji vrlo slabo mogu utjecati na naplativost:

 

Kanonalno - Kanton Sarajevo

TOPLANE  SARAJEVO

http://www.toplane-sa.co.ba/

 

Na početnoj stranici dovoljno je unijeti šifru korisnika i dobit ćete stanje duga/preplate.

 

Dobra stvar – jednostavno !

Dobra stvar 2 –  Komšijaaa – jesul ono zbog tebe ukinuli grijanje cijeloj zgradi ?

Negatvna strana – zaštita privatnosti

VODOVOD I KANALIZACIJA D.O.O. SARAJEVO

http://www.viksa.ba/

 

Ovdje je već malo komplikovanije saznati koliko ste dužni jer bi morali imati osnovna znanja iz računovodstva.

 

Nakon što unesete šifru potrošača i broj računa, dobivate tri opcije: Lista aktvnih stanara, Analitička kartica i Pregled tužbi.

 

U prvoj možete provjeriti stvarno stanje prijavljenih korisnika u zgradi.

Na drugoj računovođe mogu uživati u bazičnom računovodstvu, račun – uplata, datum dokumenta, broj promjene, vrsta dokumenta, duguje, potražuje...

U pregledu tužbi nađoh da sam tužen za 23 KM nekad tokom 2006...

Može biti. Račune čuvam godinu unazad...

KJKP RAD

http://www.rad.com.ba/index.htm

Na početnoj stranici potrebno je kliknuti na vaš account. Prvi put username je šifra korisnika, a password broj računa.

Nakon prvog pristupa moguće je promijeniti password. Pregled stanja je uglavnom ok, s tim što je malo nelogično da se računi izdaju unaprijed, tako da npr, na mom pregledu vidim neka dugovanja koja nisu dospjela...

Hm, i ovdje treba minimum računovodstvenog  znanja da bi vidjeli gdje ste.

Usput, prije izvjesnog vremena poslao sa e-mail  na jkpradsa@bih.net.ba sa upitom po pitanju mog stanja po računima. Nakon 3 dana stigao je odgovor. Veoma ljubazan.
 

SARAJEVO STAN

Osim e maila sastan@sarajevostan.com.ba, nema načina da saznate koliko ste dužni.

 

Kod ovih preduzeća, mogućnost naplate duga je uslovljena ukidanjem usluge u vrlo kratkom roku, do 45 dana recimo.

Javna preduzeća koja mogu utjecati na naplativost:

TELECOM BH

Telacom je pak druga stvar.

Sranje racuna za tekuci mjesec posalji poruku na 061 1101 , dobit ces stanje racuna bez pdv.

Sranje racuna fiksne, samo ako imate sms fixnu, slanjem besplatnog sms-a na 033 606060

 

Nije moguce saznati da li imate dugovanja iz  prethodnih mjeseci. Tako da ukoliko niste dobili ili zaboravili platiti neki račun od prije 2- 3 mjeseca, nema šanse da to saznate. Pa će vas isključiti.

 

ELEKTROPRIVREDA BH

http://www.elektroprivreda.ba/np/ep/bhelp

 

Na početnoj stranici potrebno je prilikom «prvog susreta» unijeti username i šifru mjernog mjesta. Nakon toga moguće je promijeniti lozinku (password).

 

Prilično ozbiljan pristup. Zaštita privatnosti je relativno povećana.

Na ovom sajtu postoje ozbiljne razlike između onoga što imam na računima i onoga što pronalazim kao moja dugovanja


 

A kakva su iskustva van kantona Sarajevo i 1/3 javnih preduzeća u BiH  ?  Ili Kako to recimo hoda u USA, Australiji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Norveškoj ili Finskoj ?

04.03.2008.

Preporučujemo: VEČERAS - AKVARELI ISMETA RIZVIĆA U BOŠNJAČKOM INSTITUTU

"Akvareli Ismeta Rizvića u Bosnjackom institutu"

Otvorenje stalne postavke od 47 akvarela i 3 pastela, donacija gospodje Mubere Rizvić Bošnjackom institutu. Otvorenje izložbe je u utorak, 4. marta 2008. u 19:00 sati. Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Mula Mustafe Baseskije 21, 71000 Sarajevo - B&H, Tel. +387-33-279-800, Fax +387-33-279-777
04.03.2008.

Umjetničko selo: ISMET RIZVIĆ 1933. - 1992.

Ismet Rizvić jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara i neprevaziđeni akvarelist. Rođen je u Mostaru 1933 god., a životni i radni vijek proveo je u Sarajevu.Nakon što je završio studij likovne umjetnosti na Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu, kao stipendista boravio je u Londonu 1966. godine gdje je proučavao engleske akvareliste. Prvi put je izlagao sa ULBiH 1957. godine, a bio je član Udruženje likovnih umjetnika BiH  od 1963. godine. 'Rođen u mostarskoj islamskoj obitelji, Ismet Rizvić slijedit će unutrašnje i vanjske poticaje koji su ga okruživali. Otac mu bijaše čuveni mostarski kaligraf, prenositelj uzvišenih poruka islamske vjerske Knjige na papir ili metal, tako da je likovni dar Rizvićev dio očevskoga naslijeđa (cit. Mile Stojić- Caffe nostalgija, 2003.).'

Zahvaljujući,  Muji Rizviću i Velidu Gaguli iz Konjica porilično je uspješno rekonstruiran rodoslov porodice našeg velikog slikara, pa se tako predpostavlja da su bosanski Rizvići potomci osmanlijskog vojnika Mehmeda iz Anadolije, koji je živio od 1420. do 1507. godine i koji se za vrijeme vojnog službovanja zatekao u selu Podhum gdje se oženio  bogatom mladom udovicom iz bogumilske porodice. Njihovi preci su svi današnji Rizvići među kojima je uz Ismeta i mnoge druge uspješne stručnjake i dobre ljude bio i rahmetli Muhsin Rizvić, poznati pisac naučnih radova iz kulturne historije BiH i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Ismet Rizvić je u svojih 35 godina rada uz mnoštvo kolektivnih izložbi priredio je deset samostalnih. Danas se njegove slike nalaze u privatnim galerijama zbirkama širom svijeta. Ipak najveću zbirku Rizvićevih djela baštini Bošnjački institut kojem je Mubera Rizvić donirala 47 akvarela i 3 pastela. Zanimljivo je da je u jednoj od najvećih pljački umjetnina u Sarajevu ukradeno oko 300 slika iz stana ovog velikog umjetnika među kojima i 64 akvarela rađena na posebnom japanskom papiru koji su bili posebni utoliko što do tada još niko nije radio tu tehniku na ovim prostorima. Kao što to obično biva za života ovog velikog umjetnika bilo je često više kritike nego li svijesti o veličini ovog našeg sugrađanina. Tako je Mile Stojić 2003. godine napisao:' 'Iako su mu čangrizavi suvremenici i mrzovoljni profesori ponekad predbacivali "sladunjavost" i "plošnost", likovno djelo Ismeta Rizvića ostalo je da krasi centralne zidove bosanskohercegovačke likovne galerije dvadesetog stoljeća i zidove u dnevnim sobama stotina domova. Sa tih Rizvićevih papira zrači ona šimićevska, mostarska, neprolazna svjetlost, osvjetljavajući ojađene i sumorne duše bosanskih ljudi.' (Mile Stojić – Caffe Nostalgia).

Početkom agrsije na BiH i opsade Sarajeva Ismet Rizvić je ostao u svom gradu, gdje je ubrzo i preselio na drugi svijet u noći 9. decembra 1992. godine. u gradu  bez vode, hrane, gasa i struje.

2004. godine objavljena je monografija slikara Rizvića sa 237 reprodukcija. Na izložbi priređenoj povodom objavljivanja monografije u Bošnjačkom inst. U knjizi utisak neko je zapisao: Imamo izložbu akvarela na vrhunskom svjetskom nivou. Morali bi smo putovati hiljade kilometara do SAD, Kapana, Kine, i Engleske, da vidimo ovave majstorske akvarele. A nama su oni tu, kraj nas. Pitam se jesmo li svjesni te sretne okolnosti. Uživajmo u ovoj neviđenj ljepoti, dok ovako nestvarna ne iščezne ispred nas. Hvala, Ismete, makar i sa velikim zakašnjenjem.

U maju 2007. godine, povodom 15 godina od smrtiovog velikog umjetnika BH Pošta je objavila poštansku markicu 'Umjetnost BiH – Ismet Rizvić, bosanskohercegovački slikar' koju je potpisla Šejla Kamerić.

Sve ovo je više nego dobar razlog da se odazovete pozivu Bošnjačkog instituta u Sarajevu i posjetite otvorenje stalne postavke 'Akvareli Ismeta Rizvića', sutra, 4. marta 2008. godine u 19.00 sati.

04.03.2008.

Oglasno selo: AKO NEKOG ZANIMA

Ako znate nekoga ko bi bio zainteresovan za:

State and Entity Public Administration Reform - Bosnia and Herzegovina

posjetite:

http://www.nationalschool.gov.uk/bosnia/jobdesc.asp

A evo i opisa posla:

Download Programme Assistant Job Description PDF

04.03.2008.

Ozbiljno selo: DUBIOZA KOLEKTIV (NE) ŠUTI I (NE) TRPI

04.03.2008.

Eurosong selo. LAKINA PJESMA ZA EUROVIZIJU

03.03.2008.

Eurovizijsko selo: VEČERAS PREMIJERA LAKINOG POKUŠAJA

/radiosarajevo.ba/

Protekli vikend za Laku je bio naporan. Uz redatelja Aleša Kurta, sestru Lelu, jednog horoza statistu i vrijednu ekipu suradnika, Laka je uvježbavao nastup za premijerno televizijsko izvođenje pjesme "Pokušaj".

Televizijski program u kojem ćemo prvi put imati priliku da se uvjerimo u to kakva je to pjesma "Pokušaj" počinje večeras u 21,00 sat na BHT 1. Redatelj BH Eurosonga biće, kao i prethodnih godina, Slaviša Mašić, dok režiju Lakinih nastupa potpisuje Aleš Kurt. Svoju ulogu u večerašnjem TV predstavljanju pjesme predstavnice BiH na Eurosongu imat će i jedan pijetao. Iako je pjevačeva želja bila da se u studio dovedu i krava, konj i koza, to se pokazalo kao suviše komplicirano. Horoz je naporne probe podnosio nadasve strpljivo i disciplinirano i nije imao tremu. Tradicionalno, BH Eurosong otvara prošlogodišnja pjesma, pa ćemo tako vidjeti Mariju Šestić sa Rijekom bez imena, sa kojom nas je proške godine predstavljala u Helsinkiju, zauzevši jedanaesto mjesto.  Pogledajte ostale fotografije

 

U ekipi Lakinih suradnika našli su se koreograf iz Slovenije Branko Potočan, visažistica Renata Ponjević i kostimografkinje Hatidža Hadžimuhamedović i Ina Arnautalić. Špice za večerašnji show program uradio je kreativni tim Fabrika. BH Eurosong neće oskudijevati zanimljivim gostima - biće tu finska muzičko-plesna atrakcija "Showhat", Kraljevi Ulice (Hrvatska), naočita Rebeka Dremelj (Slovenija), te gosti iz Makedonije i Poljske; braća Dino i Adnan Šaran, a iz domena narodne muzike Halid Bešlić i Nedžad Salković.
03.03.2008.

Umjetničko selo: AKVARELI ISMETA RIZVIĆA U BOŠNJAČKOM INSTITUTU

"Akvareli Ismeta Rizvića u Bosnjackom institutu"

Otvorenje stalne postavke od 47 akvarela i 3 pastela, donacija gospodje Mubere Rizvić Bošnjackom institutu. Otvorenje izložbe je u utorak, 4. marta 2008. u 19:00 sati.

Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Mula Mustafe Baseskije 21, 71000 Sarajevo - B&H, Tel. +387-33-279-800, Fax +387-33-279-777

bosinst@bosnjackiinstitut.org,
www.bosnjackiinstitut.org

 

03.03.2008.

Regionalno selo: 'FASCIST REUNION' U VUKOVARU ZBOG FAŠISTA

(foto: Spomenik na stadionu Maksimir poginulim Dinamovcima u domovinskom ratu)

Domagoj Zovak /27. II 2008. Index.hr - B.B.B. i Torcida - 'Fascist reunion'

Kako se može pročitati ovih dana, dvije su navijačke skupine, s najviše pristaša u Hrvatskoj, odlučile zakopati ratne boksere, bejzbol-palice i pirotehniku te će zajedno zagrljeni, kao da su opet na HDZ-ovom skupu s početka 90-ih, otići u Vukovar i dignuti svoj glas protiv nepravde. Bio bih ganut, da nisam zgađen. (op.blob: motiv je napad na đački dom u Vukovaru kada su nepoznate osobe porazbijale prozore uz povike 'Ovo je Srbija').  Da je u Vukovaru život težak, da je grad podijeljen i da se na djecu prenosi mržnja odraslih koju onda ispoljavaju nasiljem nad svojim vršnjacima suprotne nacionalnosti, to je barem svima jasno. Nije Vukovar ni prvi ni posljednji takav grad na svijetu s međunacionalnom problematikom i među njegovim se građanima sasvim sigurno može naći zdrave i nenasilne inicijative za promjenu nezdrave klime. Ono što Vukovaru svakako ne treba su Bad Blue Boysi i Torcida u svom pravedničkom maršu po gradu, jer oni su svojim djelovanjem u zadnjih 17 godina sijali samo međunacionalnu, unutarnacionalnu i internacionalnu mržnju. Uvrijedljiv je za svakog normalnog čovjeka oksimoron zajedništva sjevernih i južnih huligana u borbi protiv istih takvih huligana u Vukovaru. Što bi to lijepoga mogli poručiti pripadnici Torcide sa svojim Hajduk Jugend crnim majicama? Ljubav? Zajedništvo? Toleranciju?  Što bi to sve naše navijačke skupine imale zdravoga donijeti Vukovaru, kada na svim reprezentativnim utakmicama vječito skandiraju o ubijanju Srba, neskakanju pravoslavaca, pozdravljaju Oj Hrvatsku, oj Hrvatsku, Nezavisnu Državu s desnicama visoko u kukuruzarskom pozdravu i dovikuju s tribina jedni drugima: "Za Dom - Spremni!" Možda će formirati na vukovarskom trgu jedan lijepi veliki kukasti križ, kao na onoj utakmici u Livornu? Ne znam.

Zagreb

Nisu mi jasni ni ovi Bad Blue Boysi s jednim zidnim graffiti muralom u Dubravi koji je svojevrsni oltar svim njihovim pripadnicima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Naime, kao što i sami možete vidjeti na naslovnoj slici, ovaj se apstraktni painterski genijalac odlučio na prikazivanje hrvatskih vojnika kao vojnika njemačkog Wermachta, koji su kako znamo jedna fašistička agresorska vojna formacija i nikako mi nije jasno zašto on hrvatsku vojsku vidi kao takvu. Možda zapravo izražava kritiku hrvatske politike prema Bosni 90-ih, koja na nekim svojim najmračnijim dijelovima izgleda ne samo kao djelo Wermachta, nego i SS-a. Ispada da je naš hrvatski Banksey očito napredniji i od Hrvatskog sabora koji još pokušava papirićem zvanima Deklaracija o Domovinskom ratu sakriti ogoljenu monstruznost Tuđmanove i Šuškove politike prema BiH?

Ne, to je taj fašistoidni grafiterski bilmez imao napadaj iskrenosti, a to nije za zamjeriti kada živi u zemlji gdje takav napadaj spopadne i jednog cijenjenog hrvatskog skijaša i uzora mnogim mladim ljudima, koji svoju fizičku spremnost uspoređuje baš s tom vojskom.  A znate što je najbolesnija ironija tog grafita? To što su se u njegovom podnožju potpisali igrači Dinama. Čak i oni crni.

03.03.2008.

Bosansko selo: O PLASTIČNIM KESAMA - ZLU IZ BOSANSKOG KRAJOLIKA

Na Sarajevo_x-u objavljena je fotogalerija pod naslovom Gdje na kraju završe plastične vrećice

Izgleda da ipak Bosanci nisu šampioni po broju kesa uz naše rijeke. Naime, u  Velikoj Britaniji godišnje se troši oko 13 milijardi plastičnih vrećica, čija proizvodnja i odlaganje doprinosi povećanju emisija ugljen dioksida, što izaziva zagađenja i ugrožava divlji život. Tim povodom redakcija britanskog Guardiana odlučila je probuditi svijest javnosti i pokazati gdje na kraju završe te silne iskorištene plastične vrećice.

Ja bih iskoristio priliku da pohvalim Srednjebosanski kanton koji je nedavno donio odluku o reduciranju upotrebe plastičnih kesa, odnosno da se uvede naplaćivanje istih. Nadajmo se da će pod jedan ovo imati efekta, a pod dva da će i drugi kantoni slijediti ovaj primjer.

03.03.2008.

Zanimljivo selo: POLITIKOM PROTIV DEMENCIJE

Praćenje aktualne predsjedničke kampanje u SAD može stimulirati funkcioniranje mozga, tvrde istraživači s University of Texas. Po njihovim riječima, sustavi koji u mozgu kontroliraju pozornost, pamćenje i učenje ovise o procesima koji nas motiviraju, poput gladi, seksualnog nagona i društvenog angažmana.

Interes za politiku može stimulirati ove sustave u mozgu, bez obzira na to kojeg kandidata određena osoba podržava, kažu znanstvenici. U određenoj mjeri je praćenje politike kandidata moguće usporediti s aktivnostima poput rješavanja križaljki koje stimuliraju aktivnost mozga te smanjuju izglede za razvoj demencije, dodaju istraživači.

Još korisnijim od praćenja kampanja se pokazalo aktivno sudjelovanje u njima, primjerice kroz odlazak na predizborne skupove.

Ostaje samo još da se ispita da li ovo važi i za praćenje bosanskohercegovačkih političkih kampanja. Meni se čini da one djeluju baš suprotno.

 

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: MOŽDA NIJE ZA VELIKOG UŽIVANJA, ALI JE NAŠA !

01.03.2008.

Dan nezavisnost: KOME BI MOGLE SMETATI OVE RIJEČI

01.03.2008.

Dan nezavisnosti:JAPANSKA VERZIJA JEDNA SI JEDINA

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: FIGHTING WITH THE WISDOM

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: JEDNA SI JEDINA

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: HIMNA BEZ TEKSTA

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: DIGNI SE IZ PEPELA, KAO STOPUT' DO SADA...

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: ZEMLJO NAŠA

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: SLOVO O ČOVJEKU

01.03.2008.

DAN NEZAVISNOSTI BiH: TI SI NAM U SVEMU NAJ, NAJ, NAJ

01.03.2008.

Dan nezavisnosti: NEZAVISNA BOSNA I HERCEGOVINA

Referendum o nezavisnosti BiH proveden je 29. februara i 1. marta 1992.. Na referendumsko pitanje 'Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'
pozitivno je odgovorilo 98% od  63,4 % građana koji su izašli da glasaju. Za tu većinu i one koji su u međuvremenu shvatili da je njihova zemlja ona u kojoj žive slijedi nekoliko prazničnih pjesama...sa željom da nam Bosna opet bude ako Bog da ovako lijepa i šarena kao na ovoj sličici uz post.

01.03.2008.

Praznično selo: SRETAN DAN NEZAVISNOSTI!!!


 Našu čestitku možete poslušati klikom na donji link:

 SRETAN DAN NEZAVISNOSTI

01.03.2008.

Humano selo: PRILIKA ZA DOBRO DJELO NA DAN NEZAVISNOSTI!!!

U donjem postu imate priliku pročitati tekst o dvadesetsedmogodišnjoj J.F. prognanici iz Foče koja je kao 11-godišnja djevojčica bila žrtvom silovanja i drugih maltretiranja. Njena jedina želja je da završi srenju školu, nađe posao, kako bi mogla pokušati živjeti život barem koliko-toliko sličan onom kojim žive njene vršnjakinje.

Unatoč tragičnoj sudbini vjeruje u bolju budućnost, a mi smo ti koji joj možemo pomoći ovoj hrabroj djevojci.

Pozivamo vas da učinite što je u vašoj mogućnosti, bilo da se radi o finansijskoj pomoći, pomoći u namirnicama i odjeći ili time što ćemo se poslužiti našim kontaktima. Glavni cilj je pomoći joj da konačno završi barem srednju školu i tako pokuša pronaći svoje mjesto u društvu.

Pokretači ove akcije su novinarke BIRN-a Erna Mačkić i Nidžara Ahmetašević te vas molimo da ih kontaktirate na e mail nidzara_ah@yahoo.com. Također, možete se poslužiti i prostorom u komentarima.

Identitet djevojke je iz razumljivih razloga izostavljen. Današnji datum je lijep razlog da se sjetimo svih onih koji su se borili da danas živimo u miru, ali i onih čije tragedije i vrijeme teško liječi. J.F. je jedna od njih. Drugim riječima neka nam Dan Nezavisnosti bude inspiracija da pomognemo ovoj djevojci da osvoji vlastitu nezavisnost.

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4956278

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog