blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

10.09.2008.

Urbano selo: GRADJANIN ESAD EF. KULOVIĆ

Uz Hadži Džaferovu džamiju u Provarama  medju tridesetak nišana nalazi se i turbe sa kupolom ispod kojeg su ukopani nekadašnji čuveni sarajevski gradonačelnik Esad efendija Kulović i njegova majka Fatima.

Nad mezarom efendije Kulovića nalazi se i lijepo izvedena kubura – sarkofag sa dva nišana od kojih je uzglavni sa fesom.

Esad efendija Kulović rodio se 1859. godine u Sarajevu u uglednoj gradskoj porodici. Bio je izuzetno obrazovan i kao narodni zastupnik uživao je veliko poštovanje gradjana svih konfesija. Obavljao je funkciju gradonačelnika od 1905. do 1910. godine i za njegovo vrijeme veže se ubrzana modernizacija grada i razvoj industrije.

Izuzetno omiljen medju gradjanima efendija Kulović postao je još popularniji nakon što je postao prvi političar koji je dao ostavku na visoku funkciju gradonačelnika jer je većinom glasova u gradskoj vijećnici odbijen  njegov prijedlog  da i doseljeni stanovnici Sarajeva dobiju pravo glasa.  

 

Iako je rođen u samom centru Sarajeva, u ulici koja i danas nosi ime njegove porodice  Esad ef. Kulović ukopan je 24. jula 1917 godine u maloj mahalskoj džamiji u ulici Provare. Na njegovom nišanu nepoznati autor ispisao je epitaf na turskom jeziku : 'Bog je vječno živ. Ovdje počiva Mahmud Esad efendija Kulović, sin Sulejmana Rušdi efendije, potomak ugledne sarajevske porodice, koji je više godina bio gradonačelnik Sarajeva. Život je proveo u skladu sa životom vjerovjesnika Muhameda, bio je poznat po darežljivosti , lijepom odgoju i privržen nauci i drugim vrlinama. Služio je vjeri na opće zadovoljstvo. Umro je umro je 4. ševala 1335. godine 24. jula 1917 godine Neka je na njega Božija milost.'

 

 

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4002370

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog