blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

12.11.2008.

Urbano selo: ARHITEKT SARAJEVA - JURAJ NEIDHARDT

Da je živ, sigurno bi i danas ponavljao svoju misao 'Školovano neznanje je naša najveća bolest !'.

Juraj NEIDHARDT, arhitekt i urbanist rođen je u Zagrebu 15.oktobra 1901. Potiče iz ugledne porodice zanatlija i trgovaca iz njemačke pokrajine Wurtenberga. Arhitekturu studirao na bečkoj akademiji kod jednog od najznačajnijih modernih arhitekata prve generacije dvadesetog vijeka profesora Petera Berensa. Nakon što je diplomirao, nastavlja rad u Berensovom berlinskom ataljeu,a zatim 1936. godine odlazi u Pariz i započinje rad u ataljeu  kod čuvenog  Le Korbezijea.

U tim godinama sudjeluje na mnogim urbanistickim i arhitektonskim projektima realiziranim  širom Evrope. Poslije dugog boravka u evropskim metropolama i lutanja u traženju životne luke 1939. godine Juraj Najdhart dolazi u Sarajevo  i tu kao mnogi veliki arhitekti u našoj historiji ostaje do kraja svog života. Takvoj odluci najviše je doprinjeo slovenačko-bosanski  arhitekt Dušan Grabrijan. Kroz njihovo dugogodišnje prijateljstvo nastala je i knjiga 'Arhitektura Bosne i put u savremeno' , u kojoj su ispisana najljepša poglavlja o arhitekturi Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

Radeći u Zenici od 1939. godine do početka Drugog svjetskog  rata, Juraj Najdhart postavlja koncept nove stambene arhitekture za radničke porodice uz slogan 'na malim stvarima leži svijet'.

Tipovi njegovih radničkih kuća su sinteza njegovih saznanja stečenih u Korbizijevom ataljeu i samostalnom istraživanju kulture stanovanja u Bosni.

Njegova savremena  arhitektura se vodila načelima narodne tradicije koja je proizilazila iz kulta komšiluka, vodeći se izrekama 'ništa mimo svijeta i po mjeri čovjeka.

Vrijeme  u kojem je živio, uz sva odlikovanja koja je primio, ipak nije bilo naklonjeno njegovoj želji za mijenjanjem svijeta u kojem živimo. Iako priznat u javnosti često je nailazio na otpor sredine, sputavanje njegove silne želje da radi , kreira, pa čak i bez materijalne naknade. Njegova kćerka Tatjana Najdhart, takodjer profesorica ARHITEKtonskog fakulteta u Sarajevu u svojim sjećanjima na oca kaže da niko nije znao da izvuče iz njega sve što je želio da da, ni arhitektura, ni urbanizam, ni studenti, ni publicistika, ni gradjani njegovog grada...

Osobito su zapažena njegova djela: skijaška kuća na Trebeviću, Filozofski fakultet, Hemijsko-fizikalni institut, Dom izvidača u Sarajevu, te  urbanističko rješenje jezgre Marijindvor u Sarajevu i zgrada Parlamenta Bosne i Hercegovine koja svojom jednostavnošću i elegancijom predstavlja najveći spomenik ovom velikom čovjeku, arhitekti i kosmopliti.

Zahvaljujući Jelici Karlić Kapetanović , asistentici pokojnog profesora Juraja Najdharta zabilježen je opus ovog velikog arhitekte.

Kako je običavao hodati čitav život početkom jula 1979.godine otišao u bolnicu pješke. Akademik, profesor, arhitekta i prije svega čovjek - Juraj Najdhart umro je 13. jula 1979. godine u Vojnoj bolnici u Sarajevu. Sahranjen je na groblju Bare, a Mariindvor i prostor oko Parlamenta Bosne i Hercegovine i nakon svih ovih godina čuvaju spomen na jednog od najznačajnijih arhitekata Sarajeva.  (seadkresevljakovic@hotmail.com)

blob

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4380582

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog