blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

07.07.2017.

Intervju Avaz – Nihad Kreševljaković

- Kakav će biti program ove godine na festivalu? 

 

Ono što smatram velikim izazovom koji se tiče ovogodišnjeg programa je uskladiti sve skromnije finansijske uvjete u kojim Festival radi posljednjih godina, te druge probleme s kojim se susrećemo sa željom da se očuvaju visoki standardi na koje je publika Festivala odavno već naviknuta.  U tom smislu najveći izazov bio je pred umjetničkom direktoricom Festivala Selmom Spahić.  Iskreno vjerujem da je ona napravila fantastičan  posao a o tome najbolje svjedoči činjenica da će naša publika ove godine imati priliku gledati neka fantastična teatarska ostvarenja i velika pozorišna imena kao što su Milo Rau-a sa "Five Easy Pieces", Dorotee Munyanezu, ruanđanku sa francuskom adresom  čija je premijera u Avignonu  a dolazak u Sarajevo je među  prvim gostovanjima. Među ovogodišnjim gostima je i  jedno od najboljih poljskih pozorišta Nowy Teatr  sa predstavom "Jeden gest", talijanska trupa MOTUS KOJA U Sarajevo dolazi nakon što je već ostvarila uspjehe na brojnim svjetskim festivalima, a senzacija će biti marionetska trupa Carlo Colla e Figli iz Italije koja dolazi sa marionetskom operom. Konceptualno festival će karakterizirati  atipični narativi i glasovi onih koji se rijetko čuju u javnom diskursu uključujući  manjinske grupe, osobe sa hendikepom, inetrseksualne osobe, žensku verziju historije... Na izvjestan način Festival započinje jedan proces u kome nastoji da kreira jedan specifičan koncept koji će nas u narednom periodu učiniti još prepoznatljivijim. Naravno, za takvo nešto vazno je da se bar ne nastavi sa politikom koja na sve načine onemogućava da se to dogodi i definitivno je nophodno da se promjeni dosadašnji odnos prema općenito poimanju vaznosti internacionalne kulture u BiH, prevashodno kada govorimo o federalnom i drzavnom nivou.

 

- Koje su to gostujuće predstave iz regiona? 

Predstave iz regiona, kao i predstave iz BiH imaju veoma veliki značaj za nas u Festivalu MESS i to je uvijek dio kome i publika, a i mi posvećujemo posebnu pažnju. Naravno, kao i cijeli Festival i ovdje prilično zavisimo od finansijske situacije. Ono što mi se čini važnim je da ćemo ove godine iz regije gledati i pozorista poput Makedonskog narodnog teatra koje dolazi sa Elektrom koju je rezirao veliki ukrajinski reditelj Andriz Zgholdak, da crnogorci dolaze sa predstavom velikog madjarskog reditelja Arpada Schilinga. To na izvjestan način govori i o tome gdje se regija nalazi u odnosu  na nas.  Uglavnom  i voe godine kao dio Fetsvala imat cemo priliku gledati presdtave iz cijele regije a naglasio bih da cemo  konceptulano posvetiti podjednaku paznju i manjim predstvama a koje su sadrzajno subverzivne  poput predstave Maje Pelević i Olge Dimitrijević - "Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ" koje su dobar primjer hrabrosti umjetničkog istraživanja i brisanja granica profesije, jer Maja i Olga su spisateljice koje ujedno i igraju u predstavi. Vazno nam je da ćemo na Festivalu ugostiti i

Teatar ITD iz Hrvatske koje dolaze sa"Magic evening" koju su radile  Anica Tomić i Jelena Kovačić- Tri bosanskohercegovačke predstave su izabrane da učestvuju na ovogodišnjem festivalu. Ko je vršio selekciju i na koji način?

 Selektorica je bila Alja Predan, dramaturginja, prevoditeljica i teoretičarka pozorišta iz Slovenije, koja je bila dugogodišnja umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje. Ona je izabrala 3 od 13 predstva koliko je bilo prijavljeno od strane deset pozorista iz BiH. Ona je generalno BH produkciju opisala dobrom ali je naglasila kako nije imala većih problema donijeti finalnu odluku smatrajuću i po temi i pozorišnom jeziku vrhunskim umjetničkim ostvarenjima. Također ona je u svom objašnjenju navela i to da su sve tri predstve suštinski različite, ali da im je zajednicko to da su angažirane te da upozoravaju na društvene anomalije i bave se ljudima sa društvene margine: radnicima, mladim i ženama.

 

- Kakav značaj predstavlja činjenica da su izabrane predstave iz različitih gradova u BiH?

 

Činjenica da smo se ove godine odlučili za tri predstave iz BiH je važna a i u budućnosti namjeravamo da pronalazimo načine na koje bi Festival otvarao sto širi prostor našim domaćim umjetnicima i umjetnicama. Pored toga Festival MESS je institucija od velikog značaja za cijelu našu zemlju i mi želimo od početka biti platforma koju ce svi BH umjetnici prepoznati kao zajedničku potrebu u smislu afirmacije BH teatra. Iako su odluke selektora-ica potpuno neovisne, smatram divnim da ovogodišnje predstave dolaze iz različitih gradova BiH. Takodjer, Festival ce nastaviti svoju praksu da dio svojih programa realizira i van samog Sarajeva te nastojim dio programa organizirati u drugim bh gradovima.

 

- Da li biste nam mogli otkriti ko će biti u žiriju i birati najbolje predstave? 

Žiri Festivala će definitivno biti poznat do kraja augusta, a kada će se objaviti i finalna selekcija ovogodišnjeg Festivala.

 

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

blob
<< 07/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4946876

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog