blob

DOBRO DOŠLI U SARAJEVO bosanska kahvana kod braće Kreševljaković

14.06.2020.

SARAJ'VO (Sarajevo kroz kameru Mustafe Mustafića)

2017. sa premijerom dokumentarnog filma Saraj'vo, Mustafe Mustafića, u sarajevskom Kinu Meeting Point otvoreno je dvadeset i drugo izdanje programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Modul memorije. “Saraj'vo je film koji priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. Ovaj komad je autorski omaž gradu i svjedočanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije.” Autor filma je Mustafa Mustafić rođen 1942., u Sarajevu.. Od 1965. radi kao profesionalni filmski snimatelj igranih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova, te TV filmova i serija. Predsjednik je Asocijacije snimatelja u BiH. Film je sniman punih pet godina a prema riječima autora, ideja za ovakav autorski izričaj nastala je iz potrebe da se nešto kaže o gradu Sarajevo, što neće biti jednostavna ili pojednostavljena slika grada.

14.06.2020.

AP SNIMCI IZ SREBRENICE, JULI 1995 / GENOOCID U SREBRENICI

Snimci agencije AP iz Srebrenice nakon ulaska srpskih snaga koje su uključivale tzv vojsku RS i formacije iz Srbije. Ovi snimci su svjedočanstvo o genocidu počinjenom u Srebrenici.

14.06.2020.

BOSNIA - UNFINISHED BUSINESS, Penny Marshall returns back to Prijedor & Kozarac (Fikret Alić)

On 2011, ITN correspondent Penny Marshall returns to Prijedor and Kozarac (Bosnia) to find out what became of the terrified and starving prisoners she discovered in detention camps there in 1992 and what happened to their guards. The programme traces the journey of a young prisoner named Fikret Alić whose image shocked the world and went on to become a worldwide symbol of the conflict. It also asks whether, as the last war criminals are brought to trial, peace has finally come to a place where neighbour once turned on neighbour. Bosnia - Unfinished Business (2011) Featuring: Penny Marshall Director Natalie Fay Country United Kingdom Year 2011 Genre Documentary Type Television ITN dopisnici Penny Marshall i Ian Williams otkrili su logore u sjevernoj Bosni. Zajedno sa Ed Vulliamy-em iz The Guardian, obavijestili su cijeli svijet o užasima etničkog čišćenja. U ovom dokumentarcu Penny Marshall se vraća da sazna šta se desilo sa logorašima koje je upoznala ali i sa stražarima. Pronašla je nekadašnjeg logoraša Fikreta Alića. Snimak Fikreta iza logorske žice obišao je cijeli svijet i ukazao na brutalnost i sistematsko istrebljivanje koje su sprovodile snage bosanskih Srba pod vodtvom SDS-a, a uz podršku Srbije. U dokumentarcu Bosna - Nedovršeni posao, Penny Marshall se vraća na mjesto gdje je prvi put vidjela Fikreta.

14.06.2020.

VELIJA HASANBEGOVIĆ: " VIŠEGRAD"

14.06.2020.

RJEČNIK OPSADE: MOTIV

Motiv je pobuda koja čovjekovo ponašanje pokreće prema određenom cilju. Motiv može biti dobar ili loš. U Bosni se vjeruje da će ljudi koji imaju dobar motiv pobjediti one čiji je motiv loš! Tačnije, samo dobar motiv je MOTIV, a motiv čiji je pokretač zlo - nije motiv! U ovom video, emitiranom u toku opsade na NTV HAYAT, novinar Jadrank Katana razgovara s braniteljem koji slikovito objašnjava razliku između onog šta je MOTIV i šta nije motiv, navodeći ga kao razlog nade i vjerovanja u pobjedu! Dobar motiv prati sreća, a nadopunjuju ga zanje, organizacija, vještina. Za MOTIV treba imati SRCE! Pomalo ljut i iznerviran, branitelj precizno objašnjava razliku između dobrog i lošeg motiva, a u kontekstu požara koji su upravo ugasili, izloženi kukavičkoj paljbi iz snapera, mitraljeza i pamova. Definicija: motiv (kasnolat. motivus: koji pokreće).

14.06.2020.

UZROCI AGRESIJE NA BOSNU I ODNOS POLITIKA BEOGRADA I ZAGREBA PREMA BOSNI (DŽEMAL BIJEDIĆ, TITO ITD.)

Džema Dokumentarni serijal Džema pokušaj je da se kroz Džemala Bijedića kao najznačajniju političku ličnost naše zemlje u socijalističkoj Jugoslaviji, a mnogi će reći i, uz Mehmeda Spahu i Aliju Izetbegovića, najutjecajnijeg političara dvadesetog vijeka u našoj zemlji, da više svjetla pedesetogodišnjem periodu BiH . Serijal nema namjeru dati konačan zaključak o bilo kojem pitanju koje je pratilo to vrlo turbulantno vrijeme i njegove protagoniste. Otvaranjem relativno nepoznatih ili nedovoljno naglašenih detalja te historijske epohe BiH, serijal prati put Džemala Bijedića kao, ako ne ključnog onda jednog od ključnih revolucionara i lidera ilegalog pokreta BiH. Uz sve kontroverze političku ličnost koja se uhvatila u koštac sa rješavanjem međunacionalnih odnosa u Hercegovini, političara koji je iz sjene uz Edvarda Kardelja bio ključni akter transformacije Jugoslavije početkom sedamdesetih, pa do danas nikada objavljenih detalja vezanih za smrt. federalna.ba

14.06.2020.

Zdravko Čolić kao VUČKO 84 “Saaaraaajevooo, Saaaraaajevooo”

Vuku skijašu, maskoti ZOI u Sarajevu 1984. glas je 'posudio' bosanskohercegovački pjevač Zdravko Čolić (66).

blob
<< 06/2020 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

ANTENA :


Bloggerski svijet:

MADE IN BOSNIA:

REPERTOAR KINA BLOB:
Kino ne radi zbog nedostatka grijanja

BROJAČ POSJETA,nejasno je kako radi, i pokazuje više posjeta nego drugi brojači
4945676

Powered by Blogger.ba

Samo ovaj blog