Ako niste znali – Nebojša Šerić ŠOBA

U rubrici ako niste znali upoznajemo Vas sa još jednim legendaarnim sarajevskim umjetnikom Nebojšom Šerićem- Šobom, koji trenutno živi i pomalo radi u New Yorku.
Šoba je konceptualni umjetnik koji za sebe kaze da je naziv umjetnik dobio od glagola “umetnuti”.
Neke njegove radove mozete vidjeti na web stranici sarajevskog centra za savremenu umjetnost scca.

Predpostavljam da Šoba pored mnogih svjetskih priznanja čeka još slave kako bi pokušao “utopiti” nekom od svjetskih muzeja savremene umjetnosti svoj rani rad “Gnu u kajmaku”.

Naravno sva priznanja i svjetske nagrade nisu uspjela prokrčiti put Šobi da se ponekad spomene i kod nas, izuzev medju rijetkima koji pomalo prate savremenu umjetnost.

To domaće nerazumjevanje uskratilo je ovaj grad u ratnim godinama za vjerovatno najbolji nerealizirani umjetnički rad ovog umjetnika.
Naime, tadašnje vojne vlasti nisu shvatile da se radi o umjetničkom djelu kada im je Šoba tražio da na jednom od brda oko Sarajeva iskopa ogromni tranše s kojim bi iscrtao jednu od Mondrijanovih slika i dao gradu prepoznatljivi reper poput onog čuvenog u Hollywoodu.

Nadamo se da ćemo o njemu još puno toga čuti u budućnosti, a u međuvremenu možete naručiti strip “Šoba”, kojeg je o ovom ratniku, umjetniku i muzičaru posvetio čuveni strip crtač Joe Sacco 1998. godine.

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

Komentariši