izbori: GLASAJTE ZA NOVIH SEDAM ČUDA SVIJETA

/BBC/
Jedno švajcarsko udruženje, čiji član je i šef agencije Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje UNESCO, sada je odlučilo da napravi – novu listu.
U užoj konkurenciji je 21 “kandidat “- a sada je na javnosti da odluči ko će biti na konačnom spisku.
Organizator projekta Bernard Veber za BBC kaže da pravo glasa imaju svi, gdje god da se nalaze na planeti:
“Ljudi su pozvani da od sada pa do kraja 2006. godine glasaju za predložene kandidate. Mi ćemo promovisati svaku od tih građevina, tako što ćemo ih obići sve redom, a u pripremi je i televizijska serija koja će biti emitovana širom sveta.
Kada glasanje bude završeno, 1. januara 2007. godine objavićemo novu listu sedam svetskih čuda, u televizijskom programu koji će uživo biti emitovan širom planete.”
Konačni spisak će zavisiti isključivo od broja osvojenih glasova, a svi koji to žele, mogu da glasaju telefonom ili putem interneta.
Bernarda Vebera smo pitali šta je osnovna ideja čitavog projekta:
“Drevnu listu svjetskih čuda sastavio je jedan jedini čovek, pre više od dvije hiljade godina.
Mi smo zaključili da bi bilo baš zabavno kada bismo iskoristili savremenu tehnologiju i pružili priliku svim ljudima sveta da sami odluče šta treba da bude na listi.
Uostalom, mislim da je krajnje vrijeme da se napravi nova lista, s obzirom na to da od drevnih sedam čuda danas može da se vidi samo jedno – egipatske piramide.”
Koloseum i sidnejska opera
Među kandidatima za nova svjetska čuda se, između ostalog, nalaze i rimski Koloseum, drevni grad Petra u Jordanu, Veliki kineski zid i indijski Tadž Mahal – uz nešto savremenije kandidate, kao što su Ajfelov toranj u Parizu, njujorški Kip slobode ili sidnejska Opera. Veber o tome kaže:
“Mislim da smo sastavili sveobuhvatni spisak, na kojem se nalaze različite kulture i različiti kontinenti. Mogu vam reći da sam vrlo zadovoljan predloženim. “
Organizator Bernard Veber takođe kaže da na svijetu vjerovatno postoji mnogo više od sedam čuda, ali da će i novom spisku – namjerno – biti baš njih SEDAM:
“Zahvaljujući ovom projektu sam naučio da sedam nije samo mitološki, nego i vrlo praktičan broj. Izgleda da je upravo to broj stvari koje prosječna osoba odjednom može da zapamti!
Mislim da je veliki značaj ovog projekta i to što nam je pružena prilika da na kraju stvorimo sedam trajnih simbola jednog svijeta, koji će poštovati našu kulturnu raznolikost.
Ako svako bude mogao da se sjeti tih sedam simbola, onda ćemo pružiti veliki doprinos boljem razumjevanju između različitih naroda i kultura.”
Inače, glavni favorit organizatora izbora za novih sedam svjetskih čuda Bernarda Vebera je indijski Tadž Mahal.
Ako i vi želite da se uključite u glasanje, prava adresa je
www.new7wonders.com.

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

2 komentara

  1. Jarane, mrka kapa. Nema glasanja mailom,samo telefonom i pozivi se plaćaju..Eh da je na listi makar Begova džamija, stari most, ili makar ono čudo od Bosmala pa hajde, ali ovako meni se čini da Bosanci baš i neće biti previšđe pitani za čuda…Čudo!

  2. Evo vidi šta kaže -Calls to the N7W call centres will be charged at normal international call rates. We do not know these rates, as these vary by operator, provider and country. Please check with your telephone operator company for specific charges. Calls to vote should last no more than two minutes, unless you choose to listen to additional information or options.Jaša ću još i to da izadje 10 mambi…
    I vidi još ovo:
    Why should I pay to vote?
    New 7 Wonders is aiming to use the popular and commercial success of this project to generate funds for good causes. 50% of all net revenues generated will go to the New 7 Wonders Foundation, dedicated to the restoration of the world's cultural treasures, like the recreation of Afghanistan's largest Bamiyan Buddha statue. In order to maximise net revenues we need to maximise total revenues and make sure these are more than our costs. Therefore we ask you to make a small payment with your vote, which in many cases is similar to the cost of sending an international letter.
    Možda bi trebo Hamamdžić glasat s obzirom da je on svakako tražio da statuu Bude prebace u Sarajevo…Dje li je on to skonto postaviti, a da ne govorimo o tome kako bi je prabcio…AirBosnom…Mislim…To je stvarno bilo shega…ono kao daj nama Budu ako ti smeta…mi smo ti multikultura tačka ba.

Komentariši