tužne vijesti: Puče grom u srcu mom…

Sinoć je nakon teške bolesti umro Fadil Toskić, poznati sarajevski pjevač i frizer koji je obilježio domaću šlagersku scenu kasnih sedamdesetih godina. To sam saznao na sinoćnjem nezaboravnom koncertu Siktera u klubu Bock, kada su braća Šaran zamolila publiku za minutu šutnje u čast Fadila. Nisam baš poznavalac njegovog rada, ali se sjećam da je bio sa nama kad je bilo najteže, da je pjevao o Kemi komandantu, da je kod Cace kopao rovove i pjevao “Puče grom u rov moj”, da je uvijek zvučao kao folk rocker i da su se svi nešto šalili na njegov niski rast uključujući i Davida Cooperfielda… Stoga objavljujem tekst koji je već sinoć neko objavio na stranicama Wickipedie:
“Pamtit će ga svi oni koji su posjećivali dansinge u sarajevskoj Skenderiji, FIS-u i “Slozi”… Uporedo sa pjevačkom karijerom gradio i uspješan imidž vrsnoga frizera, koji je uljepšavao ljude sa estrade, svoje direktne konkurente, šaleći se na svoj način da im “radi o glavi”. Osim toga što je na početku pjevačke karijere nastupao kao interpretator u grupi “Teška industrija”, gdje je pjevao rok muziku, postigao je i dvije uzastopne pobjede na festivalu “Vaš šlager sezone”, sa hitovima “Zapalio sam plamen” i “Puče grom u srcu mom” plasiravši se ispred Zdravka Čolića i “Ambasadora”, muzičara kojima se uvijek divio.
U svakoj prilici je isticao da mu je pjesma najveća ljubav i da je frizerskim zanatom obezbjedio egzistenciju, ali da će do kraja zivota ostati u estradnim vodama. Ispunio je obećanje, iako se u posljednje vrijeme ponovo bio aktivirao u svome frizerskom salonu. Na zidovima njegove radnje ostale su slike pjevača koje je on frizirao i sa kojima je zajedno pjevao.”

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...

2 komentara

 1. Sarajevo grad
  Gdje ljubav stanuje
  Nek tugu otjera
  da sreća sa nama ostane
  Ademovića tri
  Tu su ostali
  Za Bosnu rođeni
  Bože jedini
  Vidiš li

  I da živi jedan dan
  Njemu Bosna osta san
  Da je vidi slobodnu
  Kemo komandant
  I da živi jedan
  Njemu Bosna samo san
  Da je vidi slobodnu
  Kemo komandant

  Sarajevo grad gdje ljubav stanuje
  Nek’ tugu otjera
  Da sreća sa nama ostane

  I da živi jedan dan
  Njemu Bosna osta san
  Da je vidi slobodnu
  Kemo komandant
  I da živi jedan
  Njemu Bosna samo san
  Da je vidi slobodnu
  Kemo komandant

  I da živi jedan
  Njemu Bosna samo san
  Da je vidi slobodnu
  Kemo komandant

Komentariši